Feijoada, goalainen mustasilmäpap-kookosmaitoumuhennos/Feijoada, Goan Black Eyed Peas and Coconut Mikl Stew
Ensimmäinen akipäivä syysloman jälkeen sujui aika mallikkaasti, vaikka en usko nukkuneeni kovinkaan montaa tuntia viime yönä. En saanut tietenkään millään unta eilen illalla...tai yöllä. Aamuyöstä olen kuitenkin varmasti nukkunut, koska muistan nähneeni unta. Unta en muuten muista mutta siinä esiintyi eräs ystäväni. Yrittääkö alitajunta näin kertoa, että minun pitää olla yhteydessä häneen? Luultavasti.
Menin siis työhuoneelle (vähän myöhään kylläkin...), tein töitä ja vähän paperihommia. Neljältä suuntasin Mäkelänrinteeseen uimaan ja vaikka olin sen jälkeen aika poikki, jaksoin vielä mennä kauppaan ja kokata itselleni kevyen kasvisaterian. Kevnnetty ruokavalio on totta vie tämän loman jälkeen paikkallaan!
Käännyin jälleen My Diverse Kitchen- blogin puoleen. Aiempi rajma-resepti oli niin herkullinen, että uskoin muidenkin Aparnan intialaisten kasvisruokareseptien olevan yhtä maukkaita. Enkä ollut väärässä!
Tämä kyseinen ruokalaji on goalainen. Goalainen keittiö yhdistelee portugalilaista ja intialaista ruokaa ja tämän kyseisen ruokalajin juuret ovat portgalilaisessa kinkku-papumuhennoksessa. Goalaiset vain poistivat lihan ja lisäsivät omat, paikalliset, ihanat mausteensa keitokseen!
Feidjoada
350 g mustasilmäpapuja purkissa, valutettuina
2 rkl ruokaöljyä
2 keskikokoista sipulia, hienonnettuina
2 vakosipulin kynttä, hienonnettuina
1 tl inkivääritahnaa
1/2 tl kurkumaa
1 1/5 tl korianterijauhetta
1 tl kuminaa
Chilirouhetta maun mukaan
1 1/2 dl tomaattimurskaa
2,5 dl vettä
Suolaa
1/2 tl sokeria
2,5 dl kookosmaitoa
1/4 limen mehu
Tuoretta korianteria
Lisäksi keitettyä basmatiriisiä
Kuumenna öljy suuressa paistinpannussa ja lisää sipulit. Kuullota sipuli pehmeäksi ja lisää valkosipuli ja inkivääri. Alenna lämpötilaa ja hauduta hetken. Lisää mausteet ja anna vielä hautua hetken, jotta mausteiden aromit pääsevät vapautumaan.
Lisää tomaattimurska ja anna hautua n. 5 minuuttia. Lisää pavut, vesi, sokeri ja suola. Kiehauta ja hauduta keskilämmöllä 10 min. Lisää kookosmaito ja sekoita hyvin. Ota pannu pois liedeltä. Kookosmaito ei saa kiehahtaa tai se voi juoksettua. Lisää limemehu.
Koristele feijoada tuoreilla korianterinlehdillä. Tarjoile basmatiriisin kera.
Feijoada oli todella hyvää. Kasvisruoasta todella VOI tulla kylläiseksi, jopa todella täyteen. Piti ihan ottaa pieni lepo ruokailun jälkeen (=maata sängyssä ja katsoa yksi uusi jakso New Girliä Netflixistä...). Feijoada ei ollut niin tulista, kuin rajma ja papumuhennos oli myös hieman hapanta. Mutta minähän pidän happamista mauista, joten sehän vain teki ruoasta ainakin minulle vielä täydellisempää.
Käytin purkkipapuja. Aparna tietenkin liottelee papauja päivätolkulla ja sitten keittää ne mutta minulla ei vain ole aikaa eikä viitselijäisyyttä moiseen. Pari tetraa Go Green papuja ajoi asian hienosti. Eikä S-marketissa tietenkään ole mitään mustasilmäpapuja! Ostin yhden tetran kidneypapuja ja yhden tetran valkoisi papuja. Jos joskus löydän mustasilmäpapuja (purkissa, kai niitä kuivattuina saisi vaikka Punnitse & Säästä- kaupoista), ostan niitä paljon varastoon.
Jälleen kerran suosittelen kasvissyöjälukijoitani - ja toki kaikkia muita myös - kokeilemaan tätä ruokaa. Herkkua on!
The first work day after the autumn break went pretty well, although I don´t think I slept many hours last night. Of course sleep would not come in the evening...or during the night either. At dawn I must have slept for a while though, because I remember dreaming. I can´t remember the dream, but my friend was in it. Is my subconscious trying to tell me hat i need to be in touch with this friend? Probably.
So I went to the studio (albeit a bit late...), did dome work and some paper work too. At four I headed for the Mäkelänrinne indoor pool to swim and although I was pretty tired after that, I still managed to go to the store and cook myself a light vegetarian meal. After this holiday, light vegetarian meals are certainly called for!
I again turned to the My Diverse Kitchen- blog (http://www.mydiversekitchen.com/). The previous rajma recipe was so delicious, I believed all other Aparna´s Indian vegetarian recipes to be just as tasty. And I wasn´t wrong!
This dish in question is a Goan dish. The Goan kitchen combines Portugese and inian food and this dish has it´s roots in a Portugese ham and bean stew. The Goans just removed the meat and added their own, local, wonderful spices to the concoction!
Feidjoada
350 g canned black eyed peas, drained
2 tbsp cooking oil
2 medium onions, minced
2 cloves of garlic, finely minced
1 tsp nger paste
1/2 tsp turmeric powder
1 1/5 tsp coriander powder
1 tsp cumin
Chili flakes to taste
1 1/2 dl crushed tomatoes
2,5 dl water
Salt
1/2 tl sugar
2,5 dl coconut milk
Juice of 1/4 lime
Fresh coriander
Serve with cooked basmati rice
Heat the oil in a large saucepan and add the onion. Sautée until soft ad add the garlic and the ginger. Turn down the heat and sautée for a few moments. Add the spices and let sautée a bit more, so the spices release their aroma.
Add the crushed tomatoes and let simmer for about 5 minutes. Add the peas,water, sugar and salt. Bring to the boil and turn the heat to medium. Let simmer for 10 minutes. Add the coconut milk, mix well and remove from the heat. The coconut milk should not boil as it may split. Add the lime juice.
Garnish the feijoada with fresh coriander leaves. Serve with basmati rice.
The feijoada was really good. Vegetarian food CAN be very filling. I had to have a little rest after the meal (= lie down and watch a new episode of New Girl on Netflix...). The feijoada wasn´t as hot as the rajma and the pea stew was also a bit sour. But I love sour flavors, so that just made the dish all the more perfect.
I used canned beans. Aparna of course soaks beans for days and then cooks them but I have neither the time nor the inclination to do so. A couple of packets of Go Green beans did the trick. And of course there are no black eyed peas in S-market! I bought a packet of kidney beans and a packet of white beans . If I ever find black eyed peas (canned, I guess you could get them dried at Punnitse & Säästä), I´ll buy lots of them in stock.
I again urge all my vegetarian readers - and everyone else too - to try this dish. Delicious!
thanks for sharing such a great recipe with us. moreover to buy basmati rice online visit this link https://farmeruncle.com/shop/Himalayan-Grown-Long-Grain-Basmati-Rice-2-Kgs-p88362576
VastaaPoista