Mansikka-juustovartaat/Strawberry and Cheese Skewers



Tänä viikonloppuna meillä oli vieraita mökillä. Perjantaina saapui ystäväperhe ja lauantain ja tämän sunnuntaipäivän saimme ystävättären kylään. Hyvän ystävättären kanssa teimme savustettuja katkarapuja, joimme samppanjaa ja herkullisia drinkkejä, vietimme laituribileitä ja heitimme jopa talviturkin Roineeseen!

Tänään teimme saltimbocca slidereita broilerista ja jälkiruoaksi tein mansikka-juustovartaita - todella pitkästä aikaa. Olin unohtanut, kuinka herkullisia vartaat ovat. Mansikat ovat tietenkin aina herkullisia, samoin cheddar ja valkohomejuusto. Tämän jälkiruoan varsinainen salaisuus on kuitenkin viskisiirappi, joka on etenkin mansikan kanssa upea makuyhdistelmä. En tiedä, miksi tämä jälkiruoka oli jäänyt tilapäisesti unholaan mutta nyt tulen takuulla tekemään mansikka-juustovartaita useamminkin.


Mansikka-juustovartaat

(Glorian ruoka & viini, 4/2009)

8 tukevaa rosmariininoksaa
1/2 l mansikoita
200 g cheddarjuustoa
200 g valkohomejuustoa

Poista rosmariininoksista suurin osa neulasista mutta jätä oksan päähän muutama neulastupsu. Poista mansikoista kannat ja halkaise marjat halutessasi. Leikkaa juustot sopiviksi suupaloiksi. Pujottele mansikoita ja juustopaloja oksiin. Tarjoa kuuman viskisiirapin kera.

Viskisiirappi:
1 dl viskiä
1 dl vaaleaa muscovadosokeria
Muutama rosmariininoksa
1 appelsiinin suikaloitu kuori

Mittaa kaikki ainekset paksupohjaiseen kattilaan. Keitä seosta koko ajan sekoittaen keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes kastike hieman sakenee.

Ei ollut nyt tukevia rosmariinioksia tarjolla, joten tikutin mansikat ja juustot tavallisiin puisiin grillivartaisiin. Rosmariinin puute tarkoitti myös sitä, että kastikkeeseenkaan ei sen makua tullut. Appelsiininkuoren korvasin sitruunankuorella. Viskikastiketta en tarjoillut kuumana, vaan jo hyvinkin jäähtyneenä. Kastike saa kuitenkin olla lämmintä, koska jäähtyessään se jämähtää ja sokerista alkaa muodostua kiteitä.

Oli kastike sitten kylmää tai kuumaa, on viskisiirappi herkullista ja koko jälkiruoka aivan ihanaa!


This weekend we had guests at the cottage. On Friday friends, a family of three, arrived and we spent Saturday and today Sunday with another friend who came on her own. We made smoked shrimp skewers, drank champagne and lovely drinks, had a party out on the jetty and even had a swim in lake Roine!

Today we made chicken saltimbocca sliders and for dessert I made strawberry and cheese skewers. It´s been a while since I last made these and I had forgotten how delicious the skewers are. Strawberries are of course always delicious, cheddar and white cheese as well. The secret of this dessert however is the whisky syrup, which is especially delicious with the strawberries. I don´t know why I had forgotten this dessert for a while, but now I will certainly make strawberry and cheese skewers more often.

Srtawberry and cheese skewers

(Glorian ruoka & viini, 4/2009)

Serves 8
8 sturdy stalks of rosemary
1/2 l of strawberries
200 g cheddar
200 g white cheese

Remove most of the needles from the rosemary stalks, leaving small tufts at the end. Remove the stems from the strawberries and cut them in half if you so desire. Cut the cheese into bite size pieces. Thread the rosemary stalks with the cheese and strawberries. Serve with hot whisky syrup.

Whisky syrup:
1 dl whisky
1 dl light muscovado sugar
A few rosemary needles
peel of 1 orange

Measure all the ingredients in a saucepan. Bring to the boil at medium temperature whisking all the time for about 10 minutes or until the sauce thickens. 

There were no sturdy stalks of rosemary at hand, so I used normal wooden skewers instead. The lack of rosemary also meant, that there was none in the actual sauce. I also substituted lemon for the orange. I didn´t serve the whisky sauce hot but rather cool. It is better however if the sauce is at least warm, because when the sauce cools it sets and the sugar start forming crystals.

Cold or hot, either way whisky syrup is delicious and the whole dessert is quite wonderful!

Kommentit

Suositut tekstit