Grillissä paistetut leivät/Grilled Bread


Ostin eilen uusimman Glorian ruoka & viini - lehden. Se on ollut ruokaraamattuni menneiden kesien mökkilomilla ja kunkin kesän lehdestä (ja aiemmistakin julkaisuista) on aina löytynyt yksi uusi kesäherkkuhitti.



Tällä kertaa ei lehdestä löytynyt mitään uutta ja mullistavaa grilliruokareseptiä lihasta tai kalasta mutta se ei haittaa. Meillä on jo aika kattava repertuaari takuuvarmoja grilliruokia plakkarissa. Olen vasta selaillut lehteä mutta nyt jo löysin yhden hyvin mielenkiintoisen reseptin: grillissä paistetut leivät.

Olen jo pitkään ollut kiinnostunut leivän valmistamisesta grillissä. Tämän tyyppiset reseptit tuntuvat nyt olevan trendikkäitä, koska vastaavanlaisia näkyy aina silloin tällöin. Nyt, kun resepti sitten oli uudessa Glorian ruoka & viini - lehdessä ja pallogrilli sopivasti pihalla, pääsin vihdoin kokeilemaan grillissä paistettuja leipiä.

Okei, ei mennyt IHAN putkeen mutta reseptissä on potentiaalia. Tässä siis ohje ja tarina siitä, miten sitten kävikään...

Grillissä paistetut leivät6

(Glorian ruoka & viini, 5/2014)

6 dl + 1 dl karkeaa vehnäjauhoa
4 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä tai voisulaa
3,5 dl maitoa tai vettä

Mittaa 6 dl jauhoja ja suola kulhoon. Lisää sitten öljy tai voisula ja sen jälkeen neste. Puristele käsin taikinaksi. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna vetäytyä 30 minuuttia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä n. 10 kertaa. Jaa taikina palloiksi. Jauhota taikinapallojen pinta ja paina ne haluamasi paksuisiksi lätyiksi. Grilla n. 2 minuuttia/puoli. Tarjoa heti.


Ja sitten taas huomiot.

Taikinaan upposi kyllä enemmän kuin 6 dl jauhoja, ennen kuin siitä tuli sellaista, joka ei tarttunut käsiin. Se oli vieläkin aika löysää, kun päätin, että jauhot saisivat kertakaikkiaan riittää. Olin myös melko varma, että taikinaläpyskät tarttuisivat grilliritilään, joten laitoin ne suosiolla halsteriin. Grillaaminen sinänsä sujui hyvin ja leivistä tuli aika nättejä. Valitettavasti leivät eivät sitten olleet aivan läpikypsiä. Grilli olisi saanut olla vähemmän kuuma ja leipiä olisi voinut pitää grillissä hieman kauemmin. Nyt leivät jo hieman kärähtivät, kun niitä paistoin ohjeen mukaan pari minuuttia per puoli.

Ja suolan määrä! 4 tl suolaa vaikutti aika suurelta määrältä mutta halusin noudattaa reseptiä ihan tarkasti näin ensimmäisellä kerralla. Leipäset olivat TODELLA suolaisia, vaikka tietenkin Sampan mielestä suolaa oli juuri sopivasti... Ehkä ensi kerralla vaikka 3 tl suolaa voisi riittää. Ymmärrän toki, että suola tuo leipiin varsinaisen maun, koska muutenhan leipä on vain jauhoja, vettä ja öljyä. Maukkaista leivät olivatkin, suolaisuudesta huolimatta. Kunhan saan tämän homman haltuun paremmin, ajattelin että leipään voisi mainiosti lisätä vaikka kuivattuja yrttejäkin.

Mutta kuten sanoin, leipäsissä on potentiaalia ja tämä oli mielenkiintoinen kokeilu. Vähän hienosäätöä ja grillissä paistetusta leivästä voi vielä mainiosti tulla yksi uusi grilliruokahittimme.



I bought the latest issue of Glorian ruoka & viini magazine yesterday. It has been my food bible during past summer vacations at the cottage and each summer´s issue (and even earlier publications) have always had at least one great summer recipe.

This time there was no mind-blowing new recipe for meat or fish but that doesn´t matter. We already have plenty of good barbecue recipes stored away. I have only leafed through the magazine already now I found a very interesting recipe: grilled bread.

I´ve been interested in bread prepared in the grill for some time now. Recipes like this seem to be trendy now, because you come across them now and again. Now, that the recipe was in the the new issue of Glorian ruoka & viini and the barbecue was out in the yard, I finally got a chance to try out bread made in the grill.

Okay, things did not go EXACTLY as planned but the recipe does have potential. Here is the recipe and then the story of how it went...


Grilled Bread

(Glorian ruoka & viini, 5/2014)


6 dl + 1 dl flour
4 tsp salt
1 dl rapeseed oil or melted butter
3,5 dl milk or butter

Put the flour and salt in a bowl. Add the oil or melted butter and after that the liquid. Mix to form a dough. Cover the bowl with cling film and set aside for 30 in room temperature or over night in the refrigerator.

Turn the dough out on to a floured surface and knead about 10 times. Divide the dough into balls. Flour the surface of the dough balls and press them to the desired thickness. Grill for 2 minutes/side. Serve at once.

And now for some observations.

The dough actually needed more flour than the mentioned 6 dl, before it had a consistency that did not stick to my hands. It was still pretty soft, when I just decided that enough flour was enough. I was also pretty sure that the bread would stick to the grill so I used a separate grilling grid. The actual grilling went pretty well and the bread turned out quite pretty. Unfortunately the bread was not quite done when I finished grilling them. The grill should not have been so hot and the bread should have been grilled for a longer time. Now the bread almost burned, when I grilled the according to the instructions, a couple of minutes per side.

And the amount of salt! 4 teaspoons seemed like a lot but I wanted to follow the recipe exactly the first time. The bread was REALLY salty, even though Samppa thought it was perfect...Perhaps next time 3 teaspoons might be enough. I do understand, that salt gives the bread it´s actual taste, because otherwise it is just made up of flour, oil and water. The bread was tasty though, despite the salt. Just as soon as I get this recipe sorted out, I thought I might add some dried herbs to it as well.

But as I said, the bread has potential and this was an interesting trial run. I just need to fine tune this a bit, but I think grilled bread may well become one of out barbecue favorites.








Kommentit

Suositut tekstit