Juustokakku purkissa/Cheesecake in a Jar
Viime viikonloppuna kokeilin useampaakin uutta reseptiä. Juustokakku purkissa on mainio idea juuri mökille. Meillä ei ole täällä sen kokoista jääkaappia, että siellä mahtuisi vielä juustokakkua jäähdyttämään. Kakun jakaminen pieniin säilyketölkkeihin on siis oivallinen ratkaisu. Reseptissä oli pari pientä juttua, jota pitää vielä ehkä vähän tuunata mutta kaikenkaikkiaan oli lopputulos jo nyt aivan mahtava!
Resepti löytyi itse asiassa Pirkka-lehdestä. Olenko jotenkin yllättynyt? En oikeastaan. Pirkasta löytyy usein oikein hyviä ja mielenkiintoisia reseptejä.
Juustokakku purkissa
Pirkka 6-7/2014
4-6 annosta
pohja:
100 g valkosuklaata
täyte:
2,5 dl kuohukermaa
250 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl Dansukker hyytelösokeri Multia
1 tl vaniljasokeria
0,5 l mansikoita
Paahda pohjalle tuleva valkosuklaa. Paloittele suklaa ja levitä palat keraamisen uunivuoan pohjalle yhteen kerrokseen. Paahda 150 asteisen uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. Vahdi suklaata paahtamisen loppupuolella. Suklaa paahtuu palojen alta ja sisältä, pinnan ollessa vielä vaaleahko. Älä päästä suklaata palamaan. Ota vuoka uunista ja siirrä palat jäähtymään toiseen vuokaan tai suoraan annospurkkeihin. Paloittele suklaapaloja hieman esim. lusikan kärjellä painelemalla. Suklaa ei siis sula uunissa.
Vatkaa 1,5 kermaa vaahdoksi. Lisää tuorejuusto. Mittaa hyytelösokeri ja loput (1 dl) kermaa kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä n. minuutti. Kaada kerma-sokeriseos ohuena nauhana kermatuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan vatkaten.
Viipaloi n. 3-4 mansikkaa ja asettele ne purkkien reunoille. Kuutio loput mansikat (jätä joitain kokonaisia mansikoita koristeluun) ja lisää ne täytten joukkoon. Lusikoi täyte purkkeihin. Anna hyytyä jääkaapissa n. 1 tunti. Koristele lopuilla mansikoilla ja mintunlehdillä.
Tässä reseptissä on vain yksi asia, joka minua vähän vaivaa. En ole ihan hulluna ajatuksesta, että koko resepti nojaa oikeastaan hyvinkin voimakkaasti yhteen erikoisainekseen, tässä tapauksessa Dansukkerin hyytelsokeri multiin. Tämä on hyytelösokeri, joka sopii erityisesti maitopohjaisten jälkiruokien hyydyttämiseen, joskaan sokeri ei hyydytä leikattavia juustokakkuja, ainoastaan lusikoitavia jälkiruokia. Entä sitten, kun Dansukker multi lopetetaan joku kaunis päivä? No, toki tässä voi ihan hyvin käyttää liivatettakin, ei siinä mitään ja ehkä niin vielä teenkin, ja mitä sitten, kun esim. Kangasalan jossain pienemmässä kaupassa ei multia ole. No, oletettavaa on, että Multia löytyisi ainakin K-kaupoista, kun resepti on Pirkka-lehdessä. Urputan nyt varmaan tyhjästä, sanonpahan vain...
Mutta jos nyt unohdamme Multi-sokerit, onnistuivat purkkikakut erinomaisesti. Täytyy sanoa, että en millään uskonut tuota suklaansulattamisjuttua! Että suklaa ei muka uunissa sulaisi aivan juoksevaksi. Päätin vain noudattaa reseptin ohjeita mutta olin ilman muuta valmis varautumaan johonkin plan B:hen, kun koko homma epäonnistuu komeasti. Vaan ei epäonnistunut. Suklaa ei todellakaan sulanut uudessa pöytäuunissamme, vaan paahtui kauniin ruskeaksi. Jopa hieman nopeammin, kuin ohjeessa sanottiin. Alensin hieman sitten lämpöyilaa ja kaikki meni hienosti. Kun suklaa sitten otettiin uunista ja se hieman jäähtyi, muistutti se hieman keksimurua, kun sitä rikottiin lusikan kärjellä. Aivan mahtavaa! Kuka olisi arvannut!
Itse jaoin pohjan ja täytteen neljään 2,4 dl säilyketölkkiin, jotka ostin varta vasten tätä kokeilua varten. Mutta varmasti voi käyttää mitä vain purkkeja, joita kotona on ja tehdä vaikka 6 annostakin.
Kun pilkoin mansikoita täytteeseen, pilkoin ajatuksissani kaikki mansikat ja sekoitinkin ne vielä täytteeseen. Yhtään mansikkaa ei sitten jäänyt koristeluun! Onneksi sain kuitenkin rasian mansikoita saarinaapurilta, kun kävimme vastarannalla syntymäpäivätervehdyksellä. Poimin sitten vielä tuoreita metsämansikanlehtiä talon edestä ja koristelu oli valmis.
Kakku sai oikein hyvän vastaanoton. Suklaapohja jäi aika napakasti lasipurkin pohjaan kiinni. Yllättäen Jakka ehdotti, että seuraavalla kerralla kannattaisi sivellä ihan hieman ruokaöljyä purkin pohjalle ennen kuin laittaa pohjan purkkiin. No sehän on aivan mahtava idea, jota aion kokeilla seuraavan kerran mutta tämä ehdotus siis Jakalta... (joka jatkoi jälkiruoan analysointia kommentoimalla, että pohja muistuttaa maultaa ja rakenteeltaan kenties hieman marenkia...vaikuttavaa).
Jälkiruoka tarjoiltiin illan jo hämärtyessä kahvin ja viskin kera (talossa ei ollut mitään muuta, mikä olisi edes etäisesti muistuttanut konjakkia...). Söpö lehmäkermakko on lahja anopilta. Kuvassa se näyttää juovan kahvia!
Last weekend I tried several new recipes. Cheesecake in a jar is a great idea especially for the cottage. We don´t have a big enough fridge here to fit an actual cheesecake in it. Dividing the cheesecake into small jars is thus an ideal solution. There are a few things I need to fine-tune with the recipe but all in all the end result was already now awesome.
I actually found the recipe in Pirkka magazine. Am I surprised somehow? Not really. Pirkka often has very good recipes.
Cheesecake in a Jar
Pirkka 6-7/2014
Serves 4-6
base:
100 g white chocolate
filling:
2,5 dl whipping cream
250 g plain cream cheese
1 dl Dansukker hyytelösokeri Multi sugar
1 tsp vanilla sugar
0,5 l strawberries
Toast the chocolate for the base. Break the chocolate in to blocks on to a ceramic oven dish in a single layer. Toast at 150 degrees in the middle of the oven for 20-25 minutes. Watch the chocolate closely towards the end of the toasting. The chocolate toasts from the bottom and in the middle, while the top remains lighter. Don´t let the chocolate burn. Remove the dish from the oven and transfer the chocolate to cool on to another dish or straight into the jars. Break the chocolate apart with the tip of a spoon. The chocolate does not melt in the oven.
Whip 1,5 dl of the cream. Add the cream cheese. Measure the sugar and the rest of the cream (1 dl) into a saucepan. Bring to the boil and simmer for about 1 minute. Pour the cream and sugar mixture into the cheese mixture whisking all the time.
Slice 3-4 strawberries and place them along the inside of the jars. Dice the rest of the strawberries (reserve some whole strawberries to garnish) and add to the filling. Spoon the filling into the jars. Let set in the jars for about an hour. Garnish with the rest of the strawberries and some mint leaves.
There is just one thing in this recipe, that bugs me. I´m not crazy about the idea, that the whole recipe leans on one ad only one ingredient, in this case the Dansukker hyytelösokeri multi sugar. This is a jelly sugar that is especially suited for dairy based desserts, although you can´t make cheesecakes with it. What happens if they want to discontinue the product one day?Well okay, you could use gelatin leaves to make this dessert just fine and I´ll probably try that one day too. But then what if the smaller shops in Kangasala don´t have it? On the other hand at least all K-markets should have it, as the recipe was in Pirkka. I´m just going on about nothing now really, but
I´m just saying...
But if we forget the sugar now, the cheesecakes in jars turned out really well. I must say I could not believe that toasted-chocolate-thing! That chocolate would not melt completely in the oven. I decided to follow the recipe but I was definitely ready to take plan B into action, when the whole toasting thing would come to grief. But it did not come to grief. The chocolate definitely did not melt but toasted to a nice golden brown in out new table oven. A bit faster even, than the recipe said. I just lowered the temperature a bit and all went well. When I took the chocolate out of the oven and let it cool a bit, it was almost like cookie crumbs, when I broke it up with the tip of a spoon. Absolutely fabulous! Who would have guessed.
I divided the base and filling among four jars that I bought specially for this experiment. But I´m sure you can use any jars you happen to have at home and make even 6 potions.
When I was dicing the strawberries for the filling, I happily diced then all without thinking and added them to the filling. So not a single strawberry was left for the garnish! Luckily I got a small carton of strawberries from our neighbors when we went there foe birthday coffee and cake. I also picked a few wild strawberries leaves and the decoration was done.
The cake was received very well. The chocolate base kind of stuck to the bottom of the glass jar pretty hard. Surprisingly enough Jakka suggested I brush a bit of cooking oil on the bottom of the jar next time before i put the base in. Well, that´s just a marvelous idea, which I shall certainly try next time, but this suggestion actually coming from Jakka...(who also continued to analyze the dessert by saying, that the base reminded him of meringue, in texture and taste...impressive)
We had the dessert as it was already getting darker with coffee and whisky (there was nothing else in the house remotely resembling cognac...). The cute cow milk jug is a present from my mother-in-law. In the picture it looks like it´s drinking coffee!
Kommentit
Lähetä kommentti