Simpukoita thaimaalaisittain/Thai Mussels
Viimeiset viikot ovat olleet aikamoisia töiden suhteen. Pitäisi vielä jaksaa pari viikkoa paahtaa täysillä ja nyt sitten huomasin eilen, että olin tullut kipeäksi! Meinasin yhtäkkiä tipahtaa aivan totaalisesti työhuoneella ja metromatkalla kotiin oli vähän pyörryttävä oli. Romahdin kotona nojatuoliin ja tein sen, minkä jokainen tervejärkinen ihminen tekee perjantai-iltana, huomattuaan olevansa sairaana: päätin hukuttaa taudin viiniin.
Aamulla en ollut aivan varma, oliko parannuskeinoni onnistunut. Oli mahdotonta sanoa, johtuiko aamuinen oloni krapulasta vai flunssasta. Päättelin, että luultavasti molemmista. Myöhemmin, kun viinihöyryt oivat poistuneet kehostani, totesin yhä olevani flunssainen. Epäonnistuneen parannuskokeilun takia viinisuositukset ja drinkit saavat siis jäädä tältä viikonlopulta ja keskitymme vain ruokaan. Jonkin sortin lohturuokaa tässä nyt tarvitaankin.
Viimeksi kuin teimme moules marinière, päätin jo että haluan kokeilla simpukoiden valmistamista muillakin tavoilla, kuin ihan sillä perinteisimmällä. Ravintola Belgessä, jossa käyn ystävättären kanssa säännöllisesti simpukkaillallisella ja skumpalla, on varsin kattava simpukka-menu ja muistelin, että ainakin thaimaalaisittain valmistetut simpukat olivat herkullisia. Ajatus chilin ja kookosmaidon sekä valkosipulin ja korianterin yhdistelmästä sai jo veden kielelle. Asia oli selvä: tekisimme simpukoita thaimaalaisittain.
Päätimme lähteä vähän retkeilemään kauemmas lähialueelta ja ajoimme Herttoniemen Hertta K-suprmarkettiin. Monet ovat kyseistä kauppaa kehuneet ja ymmärrän kyllä miksi. En ole ihan varma peittoaako Hertta lempikauppani Musta Pekan, sitä oli aika vaikeaa päätellä lauantaina ruuhkaisessa ja itselleen vieraassa kaupassa. Valikoima vaikutti kuitenkin hyvin kattavalta ja pitänee joskus palata tähän kauppaan rauhallisempana ajankohtana ajan kanssa. Löysimme kuitenkin ihan kaiken, jonka tarvitsimme (ja vähän enemmänkin - kauppalasku oli kolossaalinen...lohduttelimme itseämme sillä, että säästimme kuitenkin siinä, kun emme ostaneet viiniä). Löysin jopa kookosmaidon vaivatta, joka onkin usein aika vaikea tehtävä vieraassa kaupassa!
Ostamamme tuoreet sinisimpukat olivat uusi tuttavuus. Olemme aina aiemmin ostaneet sinisimpukat verkoissa. Nämä sinisimpukat olivat tanskalaisia Vilsund Blue merkkisiä ja niitä oli pakkauksessa puolitoista kiloa. Simpukat oli valittu huolella. Koko satsista löytyi yksi ainoa simpukka, joka ei höyryttämisen jälkeen auennut, joten olimme todella tyytyväisiä. Pakkaus maksoi vähän päälle kahdeksan euroa, joka ei ole mikään paha hinta tästä määrästä, joten ostamme tätä tuotetta ihan takuulla uudestaan ja käymme siis Hertassakin ihan takuulla uudestaan.
Resepti thai simpukoille löytyi netistä ja se on Jamie Oliverin resepti. Kun selasin muita reseptejä, olivat ne aika lailla samanlaisia, mutta koska minulla ei nyt ainakaan ole mitään Jamie Oliveria vastaan, käytin juuri tätä kyseistä reseptiä.
Keittokirjatelineessämme on nykyään keittokirjojen lisäksi yhä useammin tablettikin!
Simpukoita thaimaalaisittain
kahdelle1 kg tuoreita sinisimpukoita
rypsiöljyä
4 kevätsipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä ohuesti viipaloituna
kourallinen korianteria hienonnettuna
1 sitruunaruohon varsi jaettuna neljään osaan
1 punainen chili hienonnettuna
400 ml kookosmaitoa
1 rkl kalakastiketta
1 lime
Puhdista simpukat jos niitä ei ole valmiiksi puhdistettu ja poista kaikki auki olevat simpukat, jotka eivät sulkeudu kun niitä naputtaa kevyesti. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää kevätsipuli, chili, korianteri ja sitruunaruoho. Kuullota n. 5 min. Lisää kookosmaito ja kalakastike ja kiehauta. Lisää sinisimpukat ja höyrytä kannen alla 5 min. Ota simpukat reikäkauhalla kattilasta ja jaa kahteen syvään kulhoon. Kaada kastike simpukoiden päälle. Koristele annokset tuoreilla chilirenkailla ja korianterinlehdillä. Purista päälle tuoretta limeä juuri ennen tarjoilua.
Herkullista! HER-KUL-LIS-TA!! Vaikka annoksemme olivat aika suuret, teimme niistä selvää ennätysajassa. Ainoa pienen pieni miinus tässä oli se, että ne chilit joita suomalaisille nykyään myydään marketeissa, ovat todella mietoja. Olisimme molemmat (ihme kyllä) kaivanneet ruokaan enemmän tulisuutta. Pitää ostaa chilit ViiVoanista tästä lähtien.
Lohturuoasta huolimatta olen yhä taudin kourissa. Pitää siis vain vielä levätä huomenna, jotta on maanantaina taas iskussa. Johan se pääsiäinen tyrkkää sieltä taas ihan yllättäen ja lyhentää työviikkoa epätoivoisesti! Ehkä suklaa auttaa vähän parantumaan...
The last weeks have been hectic at work. The same thing will go on for a few more weeks and now I realized I was ill! I suddenly felt totally out of it at the studio yesterday and felt almost faint in the metro on the way home. I crashed in the recliner at home and did what any normal person would do to on a Friday night after realizing they were ill: I decided to drown the illness in wine.
This morning I wasn't quite sure if my remedy had worked. It was impossible to say if the way I was feeling in the morning was due to a hangover of the flu. I came to the conclusion that probably both. Later, when the wine fumes had cleared, I found I still had the flu. After the unsuccessful remedying there will be no wine recommendations or drinks recipes this weekend and we decided to concentrate on food. I think I may well need some comfort food now.
The last time we made moules marinière, I decided that I want to try to make mussels in other ways too, not just the most traditional way. Restaurant Belgessä, where i go regularly with a friend for mussels and sparkling wine, has a very good menu of mussels made in various ways and I remembered, that at least the Thai style mussels were delicious. The thought of the taste of coconut milk and garlic, coriander and chili made my mouth water. It was clear: we would make Thai style mussels.
We decided to go on a little outing, a bit further out from the local area and we drove to Hertta K-supermarket in Herttoniemi. Many people have praised this supermarket and I do understand why. I'm not quite sure if this store beats my favorite store Musta Pekka, it was a bit hard to tell on a crowded Saturday in a new store. the selection seemed pretty good though and we need to return on a more quiet day when we'll have more time. We did find everything we needed (and a bit more as well - the bill was colossal...we consoled ourselves by saying we still did save not buying wine). I even found the coconut milk without and trouble, which can be a bit tricky in a store you don't know!
The fresh mussels we bought were a new product for us. We've always bought mussels packed in nets before. These mussels were Danish Vilsun Blue brand and there was a kilo and a half of them in the box. The mussels had been selected with care. There was only one mussel in the whole lot that did not open after steaming, so we were really satisfied. The box cost a bit over eight euros, which is not a bad price for this amount, so we'll be buying this product again for sure and thus going to be going to K-supermarket Hertta again for sure.
I found this recipe for Thai mussels online and it is a Jamie Oliver recipe. When I looked at other recipes, they seemed quite similar, but as I have nothing against Jamie Oliver, I used this particular recipe.
Besides cookbooks our cookbook holder now also holds a tablet quite often!
Thai Mussels
serves 21 kg fresh mussels
rapeseed oil
4 spring onions finely chopped
2 cloves of garlic thinly sliced
a handful of chopped coriander
1 stalk of lemon grass cut into four
1 red chili finely chopped
400 ml coconut milk
1 tbls fish sauce
1 lime
Clean the mussels if they have not been cleaned before packing and remove all open mussels that won't close, when lightly tapping the shell. Heat the oil in a pan and add the spring onions, chili, coriander and lemon grass. Fry for about 5 minutes. Add the coconut milk and fish sauce and bring to the boil. Add the mussels and steam for 5 minutes. Remove the mussels from the pan with a slotted spoon and divide between two large bowls. Pour the sauce over the mussels. garnish with fresh chili rings and coriander leaves. Finish with a squeeze of lime just before serving.
Delicious! DELICIOUS!! Even though our individual servings were quite large, they disappeared in no time. The only teeny tiny disappointment was, that the chilies they sell in Finnish supermarkets nowadays are really mild. We would have both (incredibly enough) have liked a bit mor kick to the taste. We have to start buying our chilies from ViiVoan from now on.
Desoite the comfort food I still do have the flu. I just have to take it easy tomorrow as well, so I'll be OK on Monday again. It's surprisingly Easter soon again and that will desperately shorten next week! Maybe chocolate will make me better...
Kommentit
Lähetä kommentti