Täytetyt kesäkurpitsat/Stuffed Courgettes


Sarja "Kesäkurpitsaruoat" jatkuu...tänään vuorossa täytettyjä kesäkurpitsoja.

Tämän reseptin olen kehitellyt pari vuotta sitten, lähinnä netistä haettujen ohjeiden ja oman mielikuvituksen mukaan. Aina ovat onnistuneet hyvin ja nyt varsinkin kun sitä kesäkurpitsaa piisaa, on tämä oiva ruokalaji. Ainoa miinuspuoli tämän ruoan valmistamisessa on, että valmistamiseen menee todella paljon aikaa. Jos vielä aloittaa valmistuksen sillä, että menee palstalle hakemaan ihan tuoreita kesäkurpitsoja, voi kuvitella että ruoanvalmistukseen menee koko ilta. Voi olla, että tämä maanantai-ilta on viimeinen ilta pitkään aikaan, jolloin minulla on aikaa valmistaa mitään suurtöistä - tai ylipäänsä mitään - joten tästä sitten otettiin ihan kaikki irti!

Se kannatti. Lopputulos oli jälleen herkullinen. Nyt olen vain niin täynnä, että kirjoittamisesta ei meinaa tulla mitään. No, yritän kuitenkin...

Täytetyt kesäkurpitsat

6 keskikokoista kesäkurpitsaa tai 3 melko suurta
400 g sikanautajauhelihaa
2 suurta sipulia
2 porkkanaa raastettuina
3 valkosipulinkynttä
150 g tuoreita härkäpapuja (tai muita papuja)
200 g valmista tomaattikastiketta
2 tl paprikajauhetta
1 tl kanelia
3 tl kuivattua minttua
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
175 g  juustoraastetta (esim. Emmental )

Keitä tuoreet härkäpavut suolatussa vedessä n. 15 min. Valuta ja laita sivuun.

Halkaise kesäkurpitsat pitkittäissuuntaan ja koverra malto pois. Laita malto sivuun odottamaan käsittelyä. Kaada oliiviöljyä kesäkurpitsojen päälle ohuena nauhana. Voit hieman tasoitella öljyä kesäkurpitsojen pintaan pullasudin avulla. Esipaista kesäkurpitsoja 200 asteisessa uunissa 15 - 20 min., kesäkurpitsojen koosta riippuen.

Valmista täyte. Hienonna sipulit ja paista öljyssä pannulla n. 5 min. Hienonna kesäkurpitsan malto sekä valkosipuli ja lisää pannulle. Paista hetken ja lisää raastetut porkkanat. Ruskista jauheliha erillisessä pannussa ja lisää sipuli-kesäkurpitsaseokseen. Jatka paistamista kunnes kaikki neste on haihtunut. Nestettä tulee kesäkurpitsasta aika paljon ja jonkin verran jauhelihasta. Kun neste on haihtunut, lisää tomaattikastike. Lisää mausteet ja härkäpavut ja sekoita hyvin. Anna porista vielä pari minuuttia ja tarkista maku.

Lusikoi täytettä kesäkurpitsanpuolikkaisiin. Älä laita liikaa täytettä, se vain valuu ja sotkee koko uunipellin. Ripottele juustoraastetta täytteen päälle ja laita kesäkurpitsat jälleen uuniin, nyt n. kymmeneksi minuutiksi, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.

Jotenkin kun reseptin kirjoittaa, ei se nyt vaikuta niiiiin suuritöiseltä. Kai syynä on kaikki pilkkominen mikä pitää suorittaa, ennen kuin pääsee edes paistopuuhiin. Varsinkin kesäkurpitsan maltoa tuntui riittävän hienonnettavaksi vaikka kuinka paljon! Keksin tänään muuten kätevän tavan kovertaa maltoa. Olen aiemmin kokeillut vaikka mitä: veistä, erilaisia lusikoita ja vaikka mitä. Nyt sitten keksin metallisen jäätelökauhan ja se oli ihan paras väline tähän hommaan! Kaikilla ei ehkä ole tällaista jäätelökauhaa, mutta jos sellainen löytyy, on se ehdottoman kätevä kesäkurpitsojen kovertamiseen (ja kuinka monta kertaa vuodessa sitä sitten tekee...).

Kesäkurpitsoista sen verran, että keltaiset kesäkurpitsat ovat selvästi pehmeäkuorisempia kuin vihreät, joten keltaisia kannattaa suosia tässä ruokalajissa. Onneksi palstalla kasvaa molempaa sorttia.


Ai niin, ja unohdin tietenkin ostaa valmista tomaattikastiketta kun olimme kaupassa, joten käytin ketsuppia. Se toimi ihan hyvin! Varmaankin ruoan maku oli nyt vähän makeampi, kun tomaattikastike taas olisi antanut ruoalle enemmän kirpeyttä. Mutta kuten jo sanoin, maussa ei todellakaan ollut mitään vikaa, joten tämä luova ratkaisu ei ainakaan lopputulosta pahentanut.




Uh, nyt ollaan sitten täynnä, väsyneitä mutta onnellisia!


The series "Courgette Dishes" continues...today stuffed courgettes.

I developed this recipe a few years ago, mainly with the help of online recipes and my imagination. The dish has always turned out well an ow especially as we have plenty of courgettes to be had, this is an excellent dish. The only downside to making this dish is that it takes a really long time. And if you start preparations by going to the allotment to get fresh courgettes, you can imagine that making this takes all evening.  This Monday evening may be the last one I'll have time to make anything time consuming - or make anything at all for that matter - so I really have to make the best of this now.

It paid off. The end result was delicious yet again. I'm just so full right now that writing is a bit difficult. Well, I'll try anyway...


Stuffed Courgettes

6 medium courgettes or 3 large
400 g minced meat
2 large onions
2 carrots, grated
3 cloves of garlic
150 g fresh broad beans (or other beans)
200 g ready-made tomato sauce
2 tsp paprika
1 tsp cinnamon
3 tsp dried mint
salt and black pepper to taste
175 g  grated cheese ( Emmental )

Cook the broad beans in salted water for about 15 minutes. Drain and set aside.

Halve the courgettes lengthways and scoop out the flesh. Set the flesh aside to wait for later use. Drizzle olive oil on the courgette halves. You can spread the oil evenly on the surface of the courgettes with a brush. Pre-bake the courgettes shells at 200 degrees for 15 - 20 minutes, depending on the size of the courgettes.

Make the filling. Chop the onions and fry in oil for about 5 minutes. Mince the courgette flesh and garlic and add to the pan. Let cook for a  moment and add the grated carrots. In a separate pan fry the brown the minced meat and add to the onion and courgette mixture. Continue cooking until all the liquid has evaporated. Quite a lot of liquid will come from the courgettes and some from the minced meat. When all the liquid has evaporated add the tomato sauce. Add the spices and the broad beans and mix well. Let simmer for a few more minutes and check the seasoning.

Spoon the filling into the pre-baked courgette halves. Don't put in too much filling, it will only ooze on the bottom of the baking tray and make a mess. Sprinkle grated cheese on top of the filling and put the courgettes in the oven again, this time for about 10 minutes, until the cheese has melted and gotten some color.

Somehow as I write this, the recipe doesn't seem to be such a huge job. Perhaps the reason is all the chopping you have to execute before you even get to the frying part. Especially chopping the courgette flesh somehow seemed like a lot of work! I actually thought up a good way to scoop about the courgette flesh today. Before I've tried all sorts of tools: knives, different spoons and what have you. Now I discovered that a metal ice cream scoop is just the most perfect tool for scooping out courgette flesh! Not everyone perhaps has an ice cream scoop like this, but if you do have one it is absolutely the most handy thing scooping out courgette flesh (and how many times a year do you need to do that...).

One more thing I have to say about courgettes and that is that the yellow variety seems to have a softer peels than the green variety, so yellow ones are better to use for this dish. Luckily we have both varieties at the allotment.

Oh yes, I  of course forgot to buy ready-made tomato sauce when we were at the store so I used ketchup instead. It worked quite well. The dish was now probably a bit sweeter, whereas it would have been more sharp with the tomato sauce. But as I said, there was nothing wrong with the taste, so this innovative solution didn't affect the final result in any way negatively.

Whew, so now we are full and tired but very happy!

Kommentit

Suositut tekstit