Kesäkurpitapasta/Courgette Pasta


Rapujuhlien jälkeinen päivä on ollut ihan hyvä. Nautin aamiaisen sängyssä Hesarin kera, siivoilin vähän kämppää, sellaista pientä puuhailua. Kauppaan en kylläm millään jaksanut mennä, joten kurkin kaappeihin ja mietin, saisinko loihdittua aterian ihan vain niistä aineksista, joita ruokakaapistamme löytyy.

Ja onnistuihan se!

Kesäkurpitsaa meiltä löytyy juuri nyt paljon jääkaapista - ja lisää on tulossa palstalta. Kesäkurpitsa sai siis olla tämän uuden uljaan ruokalajin perusraaka-aine. Kesäkurpitsojen lisäksi löysin sipuleita (myös omasta maasta), valkosipulia, valmista Pastella-tomaattikastiketta, soijapohjaista "tuorejuustoa" (jota oli jäänyt yli, kun tein viime viikonlopun purjehdusreissulle laktoosittoman punaviinimarja kakun), kermaa, Pecorino raastetta (tai enemmänkin pulveria...) ja tietenkin soijaa, sambal oelek-chilitahnaa ja erinäisiä mausteita.

Homma meni näin:


Kesäkurpitsapasta

700 g kesäkurpitsaa kuutioituna
2 sipulia hienonnettuina
3 valkosipulinkynttä hienonnettuina
150g Tofutti Creamy Smoothia (tai tuorejuustoa)
2,5 dl ruokakermaa
200g valmista tomaattikastiketta (Pastella)
1/2 tl sambal oelek-chilitahnaa
3 rkl soijakastiketta
1/2 tl juustokuminaa
1/4 tl maustepippuria
1/4 tl mausteneilikkaa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

spagettia

Paista kesäkurpitsa kuutiot öljyssä pannulla kunnes ne saavat hieman väriä ja pehmenevät vähän. Siirrä pataan tai kattilaan, joka on hyvin alhaisella lämmöllä. Paista sipuli pehmeäksi valkosipulin kera ja lisää kattilaan. Lisää kattilaan valmis tomaattikastike, sambal oelek-chilitahna ja soijakastike. Sekoita hyvin. Kaada kerma pieneen kattilaan ja sulata Tofutti kermassa miedolla lämmöllä, kierrevispilällä varovaisesti sekoittaen. Lisää kesäkurpitsaseokseen, sekoita hyvin ja mausta.

Keitä spagetti pakkauksen ohjeiden mukaan. Annostele spagettia syvälle lautaselle, kauho kastiketta päälle, ripottele Pecorino raastetta päälle ja koristele sitruunanlohkoilla (jota voi puristella ruoan sekaan ennen syömistä).




Hyvää tuli. Oikeastaan varsin herkullista. Tomaattikastike antoi ruolle kivasti kirpsakkuutta, joka ei kuitenkaan mennyt ihan överiksi, vaikka lisäsin ruokaan hieman vastapuristettua sitruunamehua ennen ateriointia. Mausteet sopivat hyvin yhteen. En oikein tiedä mitä makumaailmaa mausteilla tavoittelin - siinä oli mukana Intia (juustokumina), Marokko (mausteneilikka ja maustepippuri), Kiina (soijakastike) ja mikä tahansa maa, jossa on chiliä. Ihan hyvin toimi.

Pelkäsin ensin, että kastike olisi kerman ansiosta liian juoksevaa, mutta ei. Koostumus oli ihan hyvä.

Kuvaavaa on, että Samppa ei ole vielä ko. ruokaa maistanut, eikä ehkä maistakaan koska siinä ei ole lihaa! Ei voi syödä, jos ei ole lihaa. En minäkään herran jestas ole kasvisyöjäksi ryhtymässä mutta tämäkin ruoka on mielestäni esimerkillinen osoitus siitä, että kasvisruoka on usein hyvin herkullista. Mösjööllä on vain joku aivan perustavaa laatua oleva ennakkoluulo kasvisruokaa kohtaan. No, hän värkkää parhaillaan keittiössä jotain hyvin mielenkiintoisia piiraita: itselleen jauheliha-feta-herne täytteellä ja minulle feta-herne täytteellä. Katsotaan mitä niiste oikein tulee :D!

Mutta jos jollain muulla on ylitarjontaa kesäkurpitsoista, kuten itselläni jo melkein on, suosittelen kokeilemaan tästä pastakastiketta.


The day after the crayfish party has been quite good. I enjoyed breakfast in bed with the Helsingin Sanomat, did a bit of cleaning, did light chores of the like. But I just could not be bothered to go to the store, so I had a look in the cupboards to see if I could conjure up a meal just from raw materials that we had in those cupboards.

And it worked!

Right now we have lots of courgettes in the fridge - and more at the allotment. Thus courgette would be the main ingredient in my barve new dish. In addition to courgettes I found onions (also from the allotment), garlic, ready-made Pastella tomato sauce, Tofutti soy "cream cheese" (which was left over from when I made the lactose free redcurrant cake for last weekend's sailing trip) cream, shreaded Pecorino cheese (or more like powder...) and of course soy sauce, sambal oelek chili paste and various spices.

It goes like this:


Courgette pasta

700 g courgettes cubed
2 onions chopped
3 cloves of garlic finely chopped
150g Tofutti Creamy Smooth (or crem cheese)
2,5 dl cream
200g ready-made tomato sauce (Pastella)
1/2 tsp sambal oelek chili paste
3 tbsp soy sauce
1/2 tsp jeera
1/4 tsp allspice
1/4 tsp clove
salt and black pepper to taste

spaghetti

Fry the cubed courgettes in oli in a frying pan until they get some color and soften up a bit. Place in a saucepan at very low heat.FRy the onions until golden with the garlic. Add to the saucepan. Add the tomato sauce, sambal oelek ans soy sauce to the pan. Mix well. Pour the cream into a small saucepan and melt the Tofutti in the cream at low heat occasionally mixing with a wire whisk. Add to the courgette mixture, mix well and season.

Cook the spaghetti according to the instructions on the packet. Put some cooked spagetti on a deep plate, ladel some courgette sauce on top, sprinkle with shreaded Pecorino cheese and decorate with lemon wedges (which you can squeeze in to the sauce before eating).

This was really good! Actually it was quite delicious. The tomato sauce gave the dish a nice tang which didn't go overboard even when I added some freshly squeezed lemon juice to the dish before eating. The spices complemented eachoter well. I don't exactly know what tastes of the world I was aiming for - a bit of India (the jeera), a bit of Marocco (the allspice and the cove), China ( the soy sauce) and any country that has chili. It all came together just fine.

At first I was afraid the sauce would be too runny because of the cream, but no. The consistency was just fine.

It figures that Samppa has not tasted the afore mentioned food, nor is he likely to because there is no meat in the dish! No meat, no can eat. I'm not converting to vegetariaism either for goodness sakes but I think that this dish is an axcellent example of how tasty vegetarian food can be. Mister just has one heck of a prejudice attitude towards vegetarian food. Well, he's making some sort of very interesting pastries in the kitchen: minced meat, feta cheese and pea filling for him and feta cheese and pea filling for me. We'll see how they turn out :D!

But if someone has a surplus of courgettes, like I almost do, I recommend trying this pasta sauce.


Kommentit

Suositut tekstit