Raparperikiisseli/Rhubarb fool


Olen varma, että monet osaavat tehdä raparperikiisseliä. Tässä on kuitenkin oma reseptini, valmistettu oman palstan herkullisista raparpereista tietenkin!

Raparperikiisseli

4 dl raparpereja paloina
7 dl vettä (tai 6 dl vettä ja 1 dl punaista mehua, esim. mansikka)
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 rkl perunajauhoja

sokeria kiisselin päälle

tarjoiluun kermavaahtoa

Pese raparperit, kuori ne (kovin nuoria varsia ei tarvitse kuoria) ja paloittele. Kiehauta vesi ja sokeri sekä vaniljasokeri kattilassa ja lisää raparperinpalat. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes raparperit ovat pehmentyneet. Riko raparperit vispilällä. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja kaada seos ohuena nauhana kattilaan, koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa vielä kerran ja sekoita varovaisesti. Kaada kiisseli laakeaan astiaan ja sirottele sokeria pinnalle. Jäähdytä kylmäksi ja tarjoile kermavaahdon kera.




Tämä on myös maailman helpoin jälkiruoka. Ja yksi herkullisimmista. Raparperi vain on yksi lempimakuni.

Seuraa pari huomiota reseptistä.

Jos raparperin varsia ei tarvitse kuoria, älä tee sitä! Nuoret versot voi pilkkoa sellaisinaan, paksummat vaativat kuorimista. Kuorimattomista varsista valmistettu kiisseli on hennon vaaleanpunaista, kuorituista varsista valmistettu on vihreää - eikä niin kovin kaunista vihreää. Reseptissä mainittu mansikkamehu tosin auttaa tähän ongelmaan, jos varret on vain pakko kuoria. Mehu antaa kiisselille hieman väriä.

Sampan nuorempi sisko muisteli joskus kaiholla lapsuuden kesiä Pirkkalassa, jossa Apu ( kai kotiapulaisella jokin nimikin oli, mutta hänet tunnettiin vain Apuna...) teki suuria määriä kiisseliä valtaviin, laakeisiin posliiniastioihin. Laakeassa astiassa kiisseli jäähtyy nopeammin. Toki kiisselin voi kaataa mihin tahansa tarjoiluastiaan tahansa, mutta laakeassa astiassa kiisselin saa lykättyä jääkaappiin nopeammin, kun se on ensin jäähtynyt. Varsinkin nyt Suomen helteisessä kesässä tämä on kätevää. Syksyllä ja talvella kiisselin voikin lykätä parvekkeelle hetkeksi enne lopullista jäähdyttämistä jääkaapissa. Muistelen, että oma äitinikin kaatoi raparperikiisselinlaakeaan astiaan, kun teimme kiisseliä (kerran kesässä) Erkkilässä.

Sokerin sirotteleminen kiisselin pinnalle estää kalvon muodotumista. Vanha niksi, tämäkin äidiltä opittu.


Ja ei, tällä kertaa meillä ei ollut mansikkamehua tai muutakaan mehua saatavilla, joten kiisselistä tuli - vihreää. Jotenkin se ei ole maailman herkullisin väri. Sampan kommentti kuvaa asiaa hyvin: "Voisin kohta ottaa sitä liejusoppaa."! Just. Mutta vaikka raparperikiisseli olisi harmaata tai lilaa tai mitä muuta tahansa, on maku niin ihana, että värillä ei ole väliä. Tämä on ehdottomasti kesän maku!


I'm sure many people can make rhubarb fool but here is my own recipe, made with our own rhubarb from the allotment, of course.

Rhubarb Fool

4 dl rhubarb stalks, chopped
7 dl water (or 6 dl water and 1 dl red juice, like strawberry)
1 dl sugar
1 tsp vanilla sugar
3 tbsp potato starch

sugar to top

whipped cream to serve

Wash the rhubarb stalks and peel them (very young stalks need not be peeled) and cut them into pieces. Boil the water, sugar and vanilla sugar in a saucepan and add the rhubarb pieces. Cook at a medium heat mixing occasionally, until the rhubarb is soft. Break up the rhubarb with a wire whisk. Mix the potato starch with a small amount of water and pour in to the saucepan slowly mixing all the time. Bring to the boil once more. Pour the fool on to a platter and top with a sprinkling of sugar. Cool to cold and serve with whipped cream.

This is also a very easy dessert to make. And one of the most delicious. Rhubarb just is one of my favorite flavors.

A few observations about the recipe to follow.

If there isn't a real need to peel the rhubarb stalks, don't do it! The young stalks can be chopped as such, thicker stalks require peeling.  Fool made from unpeeled rhubarb is a delicate pink color. Fool made from peeled stalks is - well - green. The strawberry juice mentioned in the recipe can help this problem, if the stalks have to be peeled. The juice gives the fool a bit of color.

Once Samppa's younger sister recalled the summers in Pirkkala with longing. Apu (their domestic help must have had a real name, but she was just always known as Apu...) made large amounts of fool and poured them on to enormous platters. The fool cools more easily on a platter. Of course you can pour the fool into any serving dish you want to, but on a platter you can stick the fool in to the fridge faster once it has cooled first. especially now in the heat of Finnish summer this is handy. In the fall and winter you can stick the fool out on the balcony to cool before the final cooling in the fridge. I seem to recall my mother also pouring rhubarb fool on to a platter when we made fool (once during summer) at Erkkilä.

Sprinkling sugar on top of the fool prevent a skin from forming on top of the fool. An old trick also acquired from my mother.

And no, this time there was no strawberry juice or any kind of juice at hand, so the fool turned out - green. Somehow it isn't the most appetizing color. Samppa's comment said it all: "I'll have some of that slime-soup soon."! Right. But even if rhubarb fool was grey or purple or any other color, it tastes so wonderful that the color doesn't matter. This is definitely the taste of summer!

Kommentit

Suositut tekstit