Porkkanakeitto/Carrot Soup
Porkkanakeitto oli mielessäni viikonlopun menuta ajatellen jo ennen kuin eilinen kauhea vatsatauti iski. Kammottavan taudin jo tänään hellittäessä, porkkanakeitto vaikutti yhä erittäin hyvältä vaihtoehdolta. Tänään kannattaa vielä suosia lempeitä ruokia. Porkkanakeitto oli ehdottomasti parempi vaihtoehto, kuin esim. salamipitsa jalopenolla - eikä mieleni sellaista missään nimessä tehnytkään.
Idea porkkanakeitosta tuli anopiltani, joka hänelle tyypillisesti kommentoi Facebookissa nokkoskeittoreseptin ketjussa ihanasti vähän asian vierestä, eli alkoi kertoa porkkanan suotuisista vaikutuksista ja kehotti kokeilemaan porkkanakeittoa. Porkkanan vaikutus näköön olisi anopin mukaan suotuisa. Ja jestas sentään, katsoin juuri mitä Wikipedialla on porkkanasta sanottavaa ja ilmeisesti porkkana myös parantaa vastustuskykyä ja ehkäisee mahahaavaa ja syöpiä sekä lievittää ripulia (olisi pitänyt vedellä porkkanoita eilen...), huonoa ihoa, ummetusta, unettomuutta, korkeaa verenpainetta sekä paksusuolen tulehdusta. Ihmeaine siis tämä porkkana!
Resepti keitolle löytyi The Great Country Inns of America- keittokirjasta (1992, 1999 James Stroman, Adams Media Corporation), jonka olen saanut Rebeckalta joululahjaksi vuonna 2001. En ole montaa reseptiä kokeillut tästä kirjasta. Poimin joitain ideoita kirjasta taannoiseen bataatti-aprikoosikeitton, mutta muuten en ole kirjaa niinkään tutkiskellut. Nyt - kuin tilauksesta - kirjasta löytyi mielenkiintoisen tuntuinen porkkanakeiton resepti.
Näin se menee:
Porkkanakeitto
5 dl pilkottua porkkanaa1 sipuli hienonnettuna
1 rkl hienonnettua, tuoretta basilikaa
voita
1 tomaatti, kuorittuna ja siemenet poistettuna ja pilkottuna
1 l kanalientä
1 suuri peruna, kuorittuna ja pilkottuna
sulaa ja mustapippuria
crème fraîchea tarjoiluun
Paista porkkanoita, sipulia ja basilikaa voissa pari minuuttia. Lisää peruna ja kanaliemi ja keitä keskilämmöllä, kunnes juurekset ovat kypsiä. HIenonna tehosekoittimessa. Kaada keitto vielä kerran kattilaan ja lämmitä. Mausta suolalla ja pippurilla ja koristele crème fraîchella ja tuoreilla basilikanlehdillä.
Vihje! Tomaatit on helppo kuoria, kun kuoreen tekee ristiviillot terävällä veitsellä ja upottaa hetkeksi kiehuvan kuumaan veteen. Kun kuori alkaa irrota, juoksutetaan kattilaan kylmää vettä kraanasta. Näin tomaatteja on helppo käsitellä ja niistä saa irrotettua kuoret kätevästi käsin.
Keitto oli mietoa ja hyvänmakuista. Juuri sitä, mitä tänään tarvitsin. Alun perin kiinnostuin reseptistä tuoreen basilikan vuoksi. Sen maku ei keitossa ollut ihan niin voimaksa, kuin olisi olettanut ja määrää voikin varmasti seuraavan kerran lisätä. Muuten oli porkkanakeitto ihanan samettista ja sopivan sakeaa. Keiton valmistaminen oli myös helppoa ja nopeaa (tomaattien kuorimista ehkä lukuun ottamatta, mutta ei sekään kauhean kauan vie), eli soppaa voi hyvin valmistaa myös arki-iltana.
Yritin koristella keittoa crème fraîche- sydämillä, mutta sitä taitoa pitää vielä harjoitella! Kuvan tekeleistä toista voisi ehkä hyvällä tahdolla sydämeksi sanoa ja toinen on selvästikin ginkgon lehti!
I had been thinking about making carrot soup even before my horrendous stomach flu yesterday. Even with my stomach already settled today, carrot soup still seemed like a good idea. It just felt like mild food should be favored today. carrot soup was surely a better option than salami and jalapeno pizza - not that I even felt like eating something like that.
The idea for carrot soup came from my mother-in-law who - typically for her - commented on Facebook about my recipe for nettle soup with writing about carrots and their benefits. She urged me to try carrot soup. According to my mother-in-law carrots are good for your eyesight. And goodness me, I just looked carrot up on Wikipedia and evidently carrots also boosts the immunity system and prevents ulcers and cancer and also relieves diarrhea (I should have eaten carrots yesterday...), bad skin. constipation, insomnia and colitis. So carrots are super food it seams!
I found the recipe in The Great Country Inns of America cookbook (1992, 1999 James Stroman, Adams Media Corporation), that I got from Rebecka as a Christmas present in 2001. I haven't tried many recipes from this book. I took some idea for the sweetpotato apricot soup from this book, but otherwise I haven't studied the book all that much. Now - as if to order - there was an interesting carrot soup recipe in the cookbook.
It goes like this:
Carrot Soup
5 dl chopped carrots1 chopped onion
1 tbsp chopped fresh basil
butter
1 tomato, peeled, seeded and chopped
1 l chicken stock
1 large potato, peeled and chopped
salt and black pepper
crème fraîchea for garnish
Fry the carrots, onion and basil in the butter for a few minutes. Add the potato and chicken stock and let simmer until the vegetables are soft. Puree in a blender until smooth. Pour the soup into a saucepan and heat through. Add salt and black pepper and garnish with crème fraîchella and fresh basil leaves.
Tip! Tomatoes are asy to peel if you cut a shallow x on the bottom of the tomato with a very sharp knife. then drop the tomato in boiling water. When the skin starts to peel away run some cold water from the tap into the saucepan. Now you can handle to tomatoes easily ans peel away the rest of the skin by hand.
The soup was mild and tasted very good. Just what I needed today. Originally I ws interested in the soup because of the fresh basil. The taste of fresh basil was not as strong as I had expected, so more basil could easily be added the next time. Otherwise the carrot soup was wonderfully velvety and suitably thick. Making the soup was also easy and fast (except perhaps peeling the tomatoes, but even that didn't take too long), so one could easily make this soup on a weeknight.
I tried decorating the soup with crème fraîche hearts, but I really have to practice this skill some more. With a little goodwill you could call one of the specs in the picture a heart but the other one is clearly a ginkgo leaf!
Kommentit
Lähetä kommentti