Punajuuripiirakat/Beetroot pies
Nyt sitten glögareiden reseptipuoleen ja ihan ensimmäiseksi ehdottomaan hittituotteeseen: punajuuripiirakoihin. Resepti on siis napattu joskus ammoisina aikoina Glorian ruoka & viini lehdestä ja kyllä kannatti napata! Joka kerta kun teen näitä, ovat kaikki ihan innoissaan. Olen itse asiassa tehnyt näitä Sampan siskonpoja ylioppilasjuhliin aikoinaan ja huvittavaa oli, että todella monet ottivat näitä piirakoita vasta jälkiruoaksi. Varmastikin väri viestitti, että piirakka olisi makea. Nimilappu noutopöydässä on siis paikallaan. Joku on myös joskus arvellut, että kyseessä olisi mätipiirakka, mutta ihan heti ei tule mieleen mätiä, joka olisi tämän värinen.
Punajuuripiirakat
n. 12-15 pientä piirakkaapohja:
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl parmesanraastetta
ripaus suolaa
1/2 dl kylmää vettä
täyte:
4 keskikokoista säilykepuanajuurta
1 suuri sipuli
1 dl smetanaa
1/2 tl suolaa
1 tl rakuunaa
1 tl timjamia
1/2 tl mustapippuria
2 munaa
1 dl parmesanraastetta
Nypi taikina kokoon, lisää lopuksi vesi. Anna taikininan jähmettyä jääkaapissa yön yli. Vuoraa pienet foliovuoat taikinalla.
Silppua sipuli ja hauduta öljyssä pannulla. Raasta punajuuret ja lisää pannulle. Lisää smetana ja mausteet. Hauduta n. 10 min. Anna seoksen jäähtyä ja lisää munat ja parmesan.
Esipaista taikinavuoat 200 asteessa n. 10 min. Lusikoi täytettä vuokiin ja paista edelleen n. 15 min.
Vaikka kuinka tekisi mieli, ei täytettä kannata lusikoida taikinakuoriin liikaa. Se vain pursuaa yli reunojen ja piirakoista ei tule silloin kovin kauniita. Malttia!
Tänä vuonna koristelin jokusen piirakan säilykepunajuurisiivuista piparimuotilla tehdyillä tähdillä. Ihan kiva... punajuuritähti kuitenkin vähän kuivahti uunissa, joten ei se nyt sitten ollutkaan niin tajunnanräjäyttävän hyvä idea, kun ensin ajattelin. Sopii niitä piirakoita syödä ilmankin.
And now for the glögi party recipes and first the nimber one hit item: beetroot pies. As I mentioned before, the recipe has been snatched from a Glorian ruoka & viini magazine years ago and it was well worth snatching! Every time I make these pies everyone is in ecstasies over them. I actually made these for Samppa's nephew's graduation some years back and the funny thing was, that quite a few people had these pies as dessert. I guess the color gives the impression, that the pies are sweet. A name tag at the buffet table comes in handy. Someone also once was guessing that these pies were filled with fish roe, but I can't think of a single variety of fish roe that has this color.
Beetroot pies
makes 12-15 small piescrust:
150 g butter
4 dl flour
1/2 dl grated parmesan
a pinch of salt
1/2 dl cold water
täyte:
4 medium canned beetroot
1 large onion
1 dl sour cream
1/2 tsp salt
1 tsp tarragon
1 tsp thyme
1/2 tsp black pepper
2 eggs
1 dl grated parmesan
Combine the ingredients of the crust, adding water last to make a dough. Put in the fridge to set over night. Line aluminium pie tins with the dough.
Chop the onion finely and let simmer at medium heat in oil on a pan. Grate the beetroot and add to the pan. Add the sour cream and the spices. Let simmer for about 10 minutes. Let the mixture cool and add the eggs and the grated parmesan.
Bake the crusts in a 200 degree oven for about 10 minutes. Spoon the filling into the crusts and continue baking for about 15 minutes.
The dough is easy to make. It sets quite hard in the fridge but warms up nicely when handled. It is easiest to roll small round pieces of dough with a rollin pin and the line the aliminium tins with the dough.The dough can even go over the edges of the tins a bit, as it shrinks a little in the oven. Make small holes in the bottom of the dough with a fork. You can even put stones or dried peas in the lined tins as weights.
An no matter how much you want to spoon a bit too much filling in to the crusta, don't do it! it will only ooze over the edges and the pies won't be very pretty. Patience!
This year I decorated some of the pies with stars made with a cookie cutter fron thin slices of canned beetroot. Ok...but the beetroot stars did dry up a bit in the oven, so it wasn't such a mind blowing idea as <i had anticipated. The pies can be eaten quite well even without the decorations.
Kommentit
Lähetä kommentti