Luumukakku/Plum cheesecake
Tänä vuonna tein glögijuhliin luumujuustokakun, jossa oli glögimehutiivisteestä tehty glasyyri ja mantelikoristelu. Ruoalta taas maistui, kuten Samppa sanoi mutta hän ja hänen kritiikkinsä olivat kyllä vähemmistössä. Kaikki muut pitivät kakkua kerrassaan herkullisena.
Luumukakku
pohja:200g piparkakkuja
50g voita
Murskaa piparit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula piparimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele piparimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.
täyte:
1 dl fariinisokeria
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
300 g maustamatonta tuorejuustoa (vaikka Philadelphiaa)
3 dl luumusosetta
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 ritruunan raastettu kuori
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1/2 tl maustepippuria
2,5 dl Flora Kuohua7 liivatelehteä
tilkka glasyyriin tarkoitettua glögimehutiivistettä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto,vaniljasokeri, sitruunankuori ja mausteet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Sekoita 1 dl luumusosetta ja 1 dl sokeria kasarissa ja lämmitä koko ajan hämmentäen, kunnes sokeri on sekoittunut luumusoseeseen tasaisesti. Jäähdytä ja lisää loput luumusoseesta. Lisää tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Kuumenna tilkka glögimehutiivistettä kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan glögiin. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota Flora Kuohu. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin Flora Kuohu, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan piparipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi. Täytteen pitää olla tarpeeksi kiinteää, että glasyyrin voi kaataa sen päälle.
glasyyri:
3dl glögimehutiivistettä
3 liivatelehteä
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka glögimehutiivistettä kiehuvaksi. Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan glögiin. Kaada liivateseos kylmään glögiin ja sekoita hyvin. Ei kannata kuitenkaan sekoittaa kovin rajusti, koska silloin glasyyriin tulee ikäviä ilmakuplia, joita on hankala saada pois kun se on kaadettu kakun pinnalle. Kaada glasyyri ohuena nauhana kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.
Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran ennen reunan avaamista. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja parerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku omien mieltymysten mukaan. Tällä kertaa käytin manteleita ja kullanvärisiä sokerihelmiä.
Kakusta tuli oikein kaunis ja koristelu oli onnistunut, vaikka en saanut kuviota menemään ihan keskelle kakkua. Nina tosin kysyi, olinko käyttänyt millimetripaperia avuksi koristellessani kakkua, joten ei kai koristelu sitten ihan kauhean epäkesko voinut olla. Vain minä sen huomasin. Huvittavaa oli se kun otin kakun esille ja kaikki hyökkäsivät sen luokse ottamaan kuvia...ja sitten taas häipyivät jonnekin. Kukaan ei siis varsinaisesti halunnut leikata palaa kakusta ja oikeasti syödä sitä! Sain suostutella ensimmäistä kakunleikkaajaa kauan, ennen kun se ensimmäinen pala ihan oikeasti siirtyi syöjän lautaselle. Kaikki vain sanoivat, että kakku oli liian hieno syötäväksi..
Alunperin olin ajatellut tehdä glasyyrin luumusoseesta mutta peruin sen suunnitelman, kun näin miltä luumusose todellisuudessa näytti: rumalta. Se oli sameaa ja ruskeaa ja vaikka maku oli tietenkin hyvä, olisi glasyyri ollut todella masentavan näköinen. Näin S-marketissa yksi päivä luumunektaria, joten ensi kerralla voisin kokeilla sitä. Sen ulkonäkö oli ainakin hieman herkullisempi.
This year I made a plum cheesecake with an almond
decoration for the glögiparty. Tasted "like food" again as Samppa
said but he and his criticism were in the minority though. Everyone else
thought it was simply delicious.
Plum cheesecake
base:
200g gingerbread
50g butter
Crush the gingerbread finely. Melt the butter in the
microwave and combine with the crushed gingerbread mixing well. Line the bottom
of a spring form cake tin (24 cm in diameter) with baking paper and press the
biscuit-butter mixture firmly in to the bottom of the tin. Put the tin in
the fridge and make the filling.
filling:
1 dl brown sugar
4 eggs, yolks and whites separated
300 g natural cream cheese
3 dl plum sauce
1 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
the grated zest of 1/2 lemon
1 tsp cinnamon
1 tsp ground cloves
1/2 tsp allspice
2,5 dl Flora Kuohu
7 gelatin leaves
a drop of glögi juice concentrate
Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5
minutes. Whisk the egg yolks and sugar together. Add the cream cheese, vanilla
sugar, the spices and lemon zest and mix well. Mix 1 dl of the plum sauce and 1
dl sugar in a saucepan. Heat while whisking the mixture until the sugar has dissolved
completely. Add the rest of the plum sauce and mix well. Add to the cream
cheese mixture and mix well. Heats a dash of glögi juice concentrate in a
saucepan until boiling, squeeze the gelatin leaves of excess water and melt the
soft gelatin leaves in the hot glögi. Add the gelatin and glögi mixture into
the cream cheese mixture and stir well. Whip the Flora Kuohu. Whisk the egg
whites until stiff peaks begin to form. Add the whipped Flora Kuohu and egg
whites to the cream cheese mixture in turns, firs the Flora Kuohu then the egg
whites. Add the Flora Kuohu and egg whites carefully "folding" them
into the mixture with a spatula so that the mixture stays fluffy. Pour the
filling into the spring form tin on top of the gingerbread base. Lightly tap
the tin against the work counter to make the surface even ( you can also even
out the surface with a silicone spatula ). Put the tin in the fridge again, now
for about two hours.
glaze:
3dl glögi juice concentrate
3 gelatin leaves
Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5
minutes. Heats a dash of glögi juice concentrate in a saucepan until boiling,
squeeze the gelatin leaves of excess water and melt the soft gelatin leaves in
the hot glögi. Pour the gelatin and glögi mixture into the cold glögi and mix
well. Don't use a wire whisk to mix the glögi. Mix it gently with a spoon so no
air bubbles form. Pour the juice slowly over the set cream cheese filling
carefully popping any air bubbles with the tip of the spoon. Put the cake back
in the fridge and let it set over night.
The next day remove the cake from the tin. Go around
the edges of the tin with the tip of a sharp knife to loosen the cake. You can
make this even easier by dipping the blade of the knife into hot water and
drying it quickly with a towel. At this point it's best to take it easy and be
very careful when removing the tin from around the cake. Transfer the cake onto
a serving dish with the baking paper still intact. You can easily remove the
baking paper by putting a spatula between the cake base and the baking paper,
lifting the cake slightly and quickly pulling the paper out from under the base.
Decorate the cake.
The cake was very pretty and the decoration turned out
nicely, even though I didn't manage to get the design quite in the middle of
the cake. Nina did ask me had I used graph paper when decorating the cake, so
it couldn't be all that asymmetric. Only I noticed it. It was quite amusing when i took the cake out of the fridge and
placed it on the table: everyone ran to the spot to take pictures ...and then
went away. No one actually wanted to cut a slice of cake and eat it! I
persuaded the first person to cut the cake for a long time before the first
piece was actually transferred to a plate. Everyone jut kept saying the cake
was too beautiful to eat.
Originally I had planned to make the glaze from the
plum sauce, but when I saw what the plum sauce looked like I cancelled that
plan. The sauce was really ugly. It was cloudy and brown and although the taste
was of course good, the glaze would have looked really depressing. I saw some
plum nectar at S-market one day, so the next time I could try that. It was a bit more apetizing looking.
Kommentit
Lähetä kommentti