Blinilisukkeita

Bliniresepti tuli jo kirjattua pari päivää sitten ja nyt on lisukkeiden vuoro.

Kun näitä reseptejä kirjaa, miettii väillä onko kovinkaan moni resepti oikeasti ihan omani. Viimeaikaiset reseptit on saatu ystäviltä tai esim. Dollen keittokirjasta. Niin on nytkin ja se on mielestäni kyllä myös aivan upeaa, että ihmiset jakavat hyviä reseptejä. Blinien lisukkeisiin olen saanut ohjeet Ilonalta ihan niin, että hän on ne vain minulle kertonut ja ole kirjannut ainekset noin suurin piirtein ylös. Tämä ensimmäinen savuporolisuke taitaa olla vielä kaiken lisäksi Ilonan siskon kehittelemä. Eli reseptit siirtyvät ihmiseltä toiselle ja varmaan vähän elävät omaa elämäänsä aina sen mukaan, kuka kokki niitä valmistaa.


Tämä kylmäsavuporolisuke on ollut vakiotarjottavaa blinikesteissämme jo neljän vuoden ajan.

Resepti on seuraava:

2 makeaa keltaista sipulia
1/2 raastettua porkkanaa
öljyä paistamiseen
2 pkt (150g- 200g) kylmäsavuporoviipaleita
2 dl crème fraichea
100g hillosipuleita
valkopippuria

Hienonna sipuli ja kuullota porkkanaraasteen kera n. 5 min. Jäähdytä. Kuutioi savuporoviipaleet pieneksi (itse käytin tähän saksia) ja lisää sipuliseokseen. Lisää crème fraiche ja valkopippuri ja sekoita tasaiseksi. Lisää hillosipulit. Jos seos tuntuu liian tiukalta, voi joukkoon lisätä hieman hillosipuleiden lientä.

Ja nyt tulee tunnustus. Rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, että en käyttänyt tänä vuonna kylmäsavuporoa. Käytin hevosta. Kyllä, hevosta. Nuorena heppatyttönä, olisin kuollut ennen kun olisin pistänyt hevosta suuhuni. Jossain vaiheessa metwurst- paketitkin piti syynätä tarkkaan siltä varalta, että niissä oli hevosenlihaa. Ne ajat ovat nyt kaukana takanapäin. Seisoin varmaan viisitoista minuuuttia S-marketimme leikkeleosastolla ja tuijotin yli seitsemän euroa maksavaa kylmäsavuporoleikkelepakettia ja sitten 2,50€ maksavaa heppaleikkelettä. Lopulta nappasin hepat mukaani. Vieraille kerroin kyllä asian, jos jollain olisi ollut vaikeutta sen kanssa. Ei ollut ja hyvin upposi. Ja vaikka en olisi totuutta kertonutkaan, ei kukaan olisi huomannut mitään, koska kylmäsavustettu hevonen ei ainakaan omasta mielestäni poikkea maultaan kylmäsavustetusta porosta lainkaan.

Toinen lisukeresepti on Ilonan itsensä kehittelemä. Olin kaivannut jotain uutta lisukeideaa kylmäsvuporon (hevosen...) ja perinteisten mätien ja graavilohen rinnalle ja tämä vaikutti hyvältä. Niin se olikin.



Nämä kaksi lisuketta eivät kyllä kuvissa juuri ulkomuodoltaan toisistaan poikkea! Tarjoiluastiatkin ovat melkein samat. Voi ollakin, että koostumukset olivatkin aika lähellä toisiaan mutta se ei tuntunut haittaavan. Molemmat lisukkeet syötiin loppuun.

Graavilohilisuke:

n. 300g graavilohta, ohuiksi siivuiksi leikattuna ja paloiteltuna
2 punasipulia hienonnettuna
2 dl crème fraichea
1 ruukullinen herneenversoja
valkopippuria

Yhdistä kaikki aineet ja mausta valkopippurilla. Sekoita hyvin ja koristele parilla herneenverson oksalla.



Graavilohiruusuja

Samppa valmisti taas suussasulavaa graavilohta, jota siis käytettiin myös lohilisuukkeessa. Lisukkeiden ja graavin lisäksi blinien kanssa tarjottiin kirjolohenmätiä, sipulisilppua ja smetanaa.

Jälkiruoka onkin sitten taas oma tarinansa, jonka toivottavasti saan vielä kerrottua, ennen kun uudet blinit paistuvat jälleen tulevana viikonloppuna!

Kommentit

Suositut tekstit