Blinit

Viimeviikonloppuisten blinikestien kirjaamiseen taitaa mennä useampi päivä. Sunnuntaina jaksoin vain kirjata vähän tarinaa juhlista ja sydänkoristeista. Nyt jatkan varsinaisella pääasialla, eli blineillä.

Käytössäni on nyt blinitaikina, joka on jokseenkin pomminvarma. Aiemmin käytin Hariton Tuukkasen reseptiä kirjasta "Venäläinen keittokirja" (Hariton Tuukkanen ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 1991) ja blinit onnistuivat aina aika hyvin. Eräs vuosi oli kuitenkin käännekohta. Kokoonnuimme silloin Kaivokselan- kotiimme ja muistaakseni meitä oli yhteensä 13 henkeä, eli aika määrä. Lisukkeita oli reipaasti ja kaikki istuivat odottamassa blinien paistoa, joka silloin tapahtui vasta vieraiden saavuttua. Kun yön yli hapatettua taikinaa sitten vielä sekoitettiin viimeisen kerran, ei se ollutkaan ihan niin kuin piti. Pinnalle oli muodostunut ihmeellinen rapea kuori ja muuten taikina oli aivan litkua. Kun siitä yritettiin paistaa blinejä, ei hommasta tietenkään tullut mitään, vaan kaikki tarttui valurautapannuihin ja taisimme saada aikaiseksi nippa nappa yhden blinin per nenä! Lopuksi Samppa kekseliäänä paahtoi leipää ja söimme lisukkeet leivän päällä. Olin emäntänä tietenkin aivan kauhuissani ja vannoin, että meidän blinijuhlissa ei moista enää satu (tuntuu, että tämä siis tapahtui ei-niin-kauan-sitten, mutta kun tarkistin asian, oli se vuonna 2004 - mihin aika menee)! Koskaan ei itse asiassa selvinnyt, miksi taikinalle oli käynyt niin omituisesti. Kaikki oli tehty aivan samalla tavalla, kuin monta kertaa aiemmin. Näköjään tähtien asennot vaan eivät olleet suotuisat silloin, mutta päätin sen illan jälkeen hylätä Haritonin.

Avuksi tuli nytkin jälleen ystävättäreni äidin oivallinen omaskustannekeittokirja, jonka reseptin mukaan blinit onnistuivat täydellisesti. Jossain vaiheessa olin sitä mieltä, että olin lisännyt jotain tai muuttanut joitain ainesmääriä, mutta kun nyt katselin reseptejä huomasin, että se mitä käytän, on aika tarkalleen Dollen resepti (munanvalkuaisten määrää lukuunottamatta, Dollella 3, minulla 2).

Pieni lisäys 25.1.2012: olin kuin olinkin muutellut hieman ainesmääriä. Tiedoksi niille, joilla tämä keittokirja on, määrät ovat alla olevassa reseptissä hieman erilaiset. Mutta käytti kumpaa reseptiä vaan, blineistä tulee hyviä ja se on pääasia.

BLINIT
8-10 hengelle

7 dl vettä
40g hiivaa
250g tattarijauhoja
400g vehnäjauhoja
1,5tl suolaa
2 munankeltuaista
5dl maitoa
0,5 pulloa pilsneriä
2 munanvalkuaista

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää keltuaiset vatkaten joukkoon. Lisää jauhot sekä suola, maito ja pilsneri. Sekoita hyvin. Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi ja taittele varovaisesti taikinaan. Taikina saa hapattua peitettynä huoneenlämmössä yön yli ( ja vielä seuraavan päivänkin paistamiseen asti) ja sitä sekoitetaan välillä. Taikina nousee aluksi aika voimakkaastikin mutta rauhoittuu sitten. Kannattaa kuitenkin varata riittävävn suuri astia taikinalle. Jonain vuonna se on paisunut yli laitojen liian pienestä astiasta. Blinit paitetaan runsaassa voissa ja pannut kannattaa myös lisätä hieman öljyä, etei voi pala.

Uusi blinipannu
Tänä vuonna osti uuden blinipannun Arabiakeskuksen Opan tehtaanmyymälästä. Olen ohi kävellessäni katsonut tätä pannua jo usein ja nyt sitten juhlan kunniaksi kävin sen hakemassa. Pannussa viehätti valmiiden blinien koko. Aiemmin käytössä olleiden valurautaisten blinipannujemme ovat halkaisijaltaan 13 cm ja blinisatsin paistamiseen menee vähän enemmän aikaa, kun blinejä voi valmistaa vain kaksi kerrallaan. Uudessa pannussa on yhden blinin halkaisija 8cm ja blinejä tulee kerralla 7.


Olen vuosien varrella oppinut kikkailemaan valurautapannujen kanssa aika taitavasti mutta tämän uuden pannun kanssa paistaminen oli kyllä ilo. Toki valurautapannu on jotenkin "aidompi", tämä uusi on teflon- pinnoitteinen. Siitä saattaa johtua myös se, että blinien pinnasta ei tullut niin kauniin pitsimäistä. Pidän kuitenkin ajatuksesta pienemmistä blineistä, joille voi jakaa useampia täytteitä. Ystäväni huomautti, että ison blini voi leikata vaikka neljään osaan ja laittaa paloille eri lisukkeita. Toki niin voi tehdä, mutta meillä on nyt pieniä blinejä ainakin jonkin aikaa. Eivät ne suuremmat valurautapannut ole minnekkään kuitenkaan hävinneet. Voimme ottaa ne käyttöön taas koska vaan.

Tänä vuonna keksin kätevän niksin kaataa taikina nokalliseen litran mitta-astiaan ja annostella sillä taikinaa pannulle. Näin taikina ei sotke pannua ja työpöytää niin paljon, kun jos kauhoo taikinaa kulhosta soppakauhalla, kuten olen aiemmin tehnyt. Tässä säästää aikaa ja vaivaa, kun ei tarvitse siivota bliniroiskeita pannusta ja pöydältä ( ja voitte uskoa, että aiemmin on saatu aikaiseksi aika moista sotkua). Kun syömme keittiötilassa, on kiva että paikat pysyväy edes jotenkin siisteinä.


Sieviä pikkublinejä

Paistoin blinit hyvissä ajoin ennen vieraiden saapumista. siihen meni n. 1.5 tuntia. tämä kannattaa tehdä ennen kun käy suihkussa ja pesee hiukset, koska muuten tuoksuu käristetyltä bliniltä koko illan. Se ei toki ole paha haaju lainkaan - koko kämppähän siltä tuoksui koko illan - mutta mielelläni käytän jotain muuta parfyymiä. Pidin blinejä lämpimänä uunissa n. 75-100 asteessa. Laitoin uunin päälle kun ensimmäiset vieraat tulivat ja ne olivat lämpimässä siis n. 1,5 tuntia. Blinit ehkä hieman kuivuivat pinnalta mutta se ei haitannut. En ole tälle määrälle blinejä keksinyt muuta keinoa pitää niitä lämpiminä.

Kaiken tohinan keskellä unohdin sitten ottaa blineistä kuvia, kun ne olivat tarjoiluvadilla. Mutta eiköhän tämäkin kuvamateriaali riitä mainiosti kuvaamaan tätä blinisatsia. Blinit olivat juuri sopivan happamia ja tuntuivat kyllä hyvin uppoavan vieraisiin, joten mission accomplished yet again!

Kommentit

Suositut tekstit