Graavilohikastike pastalle

Joulun jälkeinen aikakin on ollut niin kiireistä, että en ole ehtinyt kirjata tänne blogiin mitään. Välipäivistä tuntuu olevan ikuisuus, vaikka nytkin kyllä elämme jonkin sortin välipäiviä uuden vuoden ja loppiaisen välillä. Kirjaan kuitenkin vasta nyt ylös pastareseptin, jonka kehittelimme joulusta tähteeksi jääneestä Sampan graavaamasta lohesta, joka siis toisiaan taipui moneksi tänä vuonna. Yleensä tähteiden käyttö jää suunnitteluasteelle ja lopuksi kalaa ja kinkkua ja vähän muutakin heitetään huonon omatunnon saattelemana kompostiin. Annoin Sampalle vapaat kädet reseptin kehittelyn suhteen, koska itselläni oli varmaan jotain hyvin tärkeää muuta tekemistä - sohvalla makaamista luultavasti. Aineksista päätimme sen verran, että varmaankin juuri sitä graavilohta tarvittaisiin ja sen lisäksi ehkä kermaa ja tilliä. Näistä aatoksista - ja parista lisäaineksesta - syntyi seuraava pastakastike:


Graavilohikastike pastalle

siihen tarvitaan:

n. 300g graavattua lohta suikaloituna
200g pakkaus pakasteäyriäismixiä (simpukoita, mustekalaa ja katkarapuja)
pieni pussi pakastekatkarapuja
öljyä
voita
2 valkosipulinkynttä
2-3 dl kuohukermaa
spagettia
suolaa
pippuria
kourallinen tuoretta tilliä hienonnettuna

Valmista ensin pasta keittämällä se paketin ohjeiden mukaan. Valuta vesi pois  ja lisää spagettiin hieman öljyä ja jätä se kattilaan kannen alle odottamaan kastiketta.

Laita öljy ja voi kuumenemaan paistinpannuun. Hienonna valkosipulinkynnet ja lisää ne pannuun. Kuullota hetken valkosipulia ja lisää äyriäiset ja suikaloitu graavilohi pannuun. Ihanteellinen tilanne on, jos äyriäiset saavat sulaa rauhassa mutta voi ne jäisinäkin lisätä pannulle.Tässä vaiheessa pitää olla aika nopea. Jos varsinkin äyriäisiä paistaa liian kauna, näivettyvät ne pieniksi ja sitkeiksi. Riittää, että sekä äyriäiset ja kala imevät itseensä hieman valkosipulista öljyseosta. Graavilohenkaan ei tarvitse pahemmin "kypsyä". Pannu siis pian pois liedeltä. Äyriäis-kalaseos kaadetaan kuuman spagetin sekaan öljyineen päivineen ja kerma lisätään mukaan. Suola ja pippuri voidaan lisätä tässä vaiheessa (musta- tai valkopippuri käyvät molemmat hyvin) ja kaikki ainekset sekoitetaan hyvin keskenään. Lopuksi vielä tilli mukaan, pieni sekoitus vielä ja ateria on valmis.

Tiedän, että vaahtoan aina, miten taivaallisen hyvää kaikki ne ruokalajit ovat, joita täällä blogissa esittelen. Mutta ei kai pahojen ruokien kirjaamisessa olisikaan mitään iloa (ja kaikenmoista aina sattuu, josta en ehkä kirjoitakaan...)! Nyt voi jälleen sanoa, että tämä kastike oli nimenomaan taivaallisen hyvää! Samppa kehitti hienon kastikereseptin ja uskon, että tästä tulee yksi meidän klassikkoresepteistä. Samppa saa siis myös ilmeisesti graavata tästä lähtien kalaakin vähän useammin.


Kommentit

Suositut tekstit