Bataatti-aprikoosikeitto
Arki on todella ottanut vallan joulun ja uuden vuoden ja vielä sen loppiaisenkin jälkeen! Tein tätä keittoa viime maanantaina ja nyt on sunnuntai ilta, kun vihdoin ehdin istua alas ja kirjoittaa reseptin tänne blogiin.
Joulusta oli jäänyt yksi bataatti (tein juurespaistosta joulupäivälliselle) ja mietin, että siitä pitäisi tehdä jotain ennen kuin se menee pahaksi. Se ei ollut mikään pikkubatatti, vaan painoi hulppeat 700g. Tutkailin eri keittokirjoja ja yksi mielenkiintoinen reseptiaihio sitten sattui silmään The Great Country Inns of America- kirjasta, jonka olen omistuskirjoituksen perusteella saanut ystävältäni Rebeckalta vuonna 2001. Pakko myöntää: en ole toteuttanut yhtäkään reseptiä tästä kirjasta. Johtuneeko sitten siitä, että kirja on kuvitettu vain harvakseen viivapiirustuksilla, jotka nekään eivät ole kovin informatiivisia tai edes erityisen mielenkiintoisia. Vaadin näköjään juuri sellaisia tyypillisiä keittokirjoja, jossa hifistellään huippuhienoilla kuvilla. Plus haluan kyllä oikeastikin nähdä, miltä ruoan ainakin pitäisi näyttää. JOKA TAPAUKSESSA, nyt löytyi tästä kirjasta kuitenkin mielenkiintoinne bataattikeittoresepti, jossa ko. juureksen kaverina oli aprikoosi! Ja kuinka ollakkaa, kaapista löytyi noin 100g kuivattuja aprikooseja (joita oli niin ikään käytetty siinä aiemmin mainitussa juurespaistoksessa). Liian hyvä mäihä ollakseen totta!
En nyt kuitenkaan tehnyt keittoa ollenkaan kirjan reseptin mukaan. Poimin siitä vain tämän epätavallisen makujen yhdistelmän ja kehittelin loput sopan reseptista omasta päästäni.
Tätä keittoa ei ihan hetkessä tehdä. Bataatti saa kypsyä uunissa useamman tunnin ja aprikoosienkin käsittelyyn menee tovi. Itse aloitinkin esivalmistelut edellisenä päivänä. Eli ei fast foodia.
Resepti menee näin:
700g batattia
100g kuivattuja aprikooseja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1l kanalientä
2 dl kermaa
tuoretta raastettua muskottipähkinää
1/2 tl Sambal Olek- chilitahnaa
suolaa
valkopippuria
tuoretta korianteria
Battatti kääritään folioon ja se saa kypsyä 200 asteisessa uunissa 2 tuntia. Bataatti laitetaan ritilälle jäähtymään kahdeksikymmeneksi minuutiksi, jonka jälkeen se kuoritaan. Aika kuumaa bataatti vielä on mutta kaikki ammattikokitkin polttavat itseään koko ajan, joten rohkeasti käsiksi vaan.
Kun bataatti on laitettu uuniin voi esivalmistaa aprikoosit. Ne laitetaan korkeareunaiseen paistinpannuun ja vettä lisätään niin, että aprikoosit peittyvät kunnolla. Anna veden kiehua ja keitä aprikooseja keskilämmöllä 20 min. Ota kattila pois liedeltä ja anna aprikoosien hautua vedessä vielä 20 min. jonka jälkeen vesi siivilöidään pois. Kun nämä vaiheet, bataatin kypsennyt ja aprikoosien esivalmistelu on tehty, voi ainekset laittaa jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Toki tämän kaiken voi tehdä samana päivänä mutta silloin yhden sopan tekoon menee kyllä ihan julmetusti aikaa.
Seuraavana päivänä voi sopantekoa jatkaa tekemällä ensin kanaliemen. Itse käytin tällä kertaa Knorrin Fond "Du Chef" kanalientä. Siitä on itse asiassa todella kauan, kun olen tehnyt itse kanalientä. Pakastimessa taitaa olla kaksi kananraatoa, mutta tarvitsisin vielä yhden tehdäkseni satsin lientä. Pitääkin valmistaa joku viikonloppu vanha kunnon roast chicken- ateria. Mutta takaisin aiheeseen. Kun kanaliemi on tehty, pilkotaan sipuli ja valkosipuli ja niitä kuullotetaan pannulla viitisen minuuttia. Sipuliseos ja aprikoosit laitetaan tehosekoittimeen ja soseutetaan. Kun sosetta tehdään, kannattaa tehosekoittimeen kaataa hieman kanalientä, jotta sose pysyy juoksevana eikä jämähdä koneeseen. Sose kaadetaan kattilaan ja sitä haudutetaan hyvin miedolla lämmöllä (jottei se pala pohjaan) n. 10 min. Seuravaksi soseutetaan kuutioitu bataatti ja kerma. Tähänkin soseeseen voi lisätä vähän kanalientä soseuttamisen aikana. Soseet kannattaa tehdä kahdessa erässä, ettei tehosekoittimen kannu tule liian täyteen ja sose pursua pitkin työpöytää (riippuu tietenkin kannun koosta). Bataattisose kaadetaan kattilaan hautuneen sipuli-aprikoosisoseen sekaan. Kanaliemi lisätään pikku hiljaa ja keitto saa kiehahtaa, jonka jälkeen sitä voi vielä keittää miedolla lämmöllä 10 min. Lopuksi lisätään chilitahna ja mausteet. Itse koristelin yksittäisen annoksen tuoreilla korianterinlehdillä ja taisi olla niin, että korianterin maku antoi keitolle lopullisen silauksen. Myös keiton koostumus oli todella samettinen ilman mitään sen kummempaa siivilöintiä, mikä oli hieno asia.
Keitto on kyllä aika suuritöinen mutta vaiva palkitaan mahtavalla maulla. Toki keitto on makea. Bataatin englanninkielinen nimi on sweet potato. Kun soppaan lisätään vielä makeita aprikooseja, voi jopa ajatella että lopputulos olisi liian makea. Näin ei kuitenkaan ollut. Chili tasapainotti makua hyvin, samoin muskottipähkinä ja muut mausteet antoivat tuke maulle. Testasin keittoa Sampalla, eli suurimmalla kriitikollani. En maininnut mitään siitä, että keitto voisi olla jopa liian makeaa, eikä mitään mainintaa tullutkaan siitä asiasta. Ainoa maininta oli itse asiassa keiton hyvä maku, joten olin onnistunut loistavasti!
Keittoon ei myöskään tarvinnut lisätä mitään väriainetta, kuten esim. kurkumaa. Kaunis väri tuli ihan vain bataatista ja aprikooseista.
Soppa oli meillä maanantaina alkuruokana. Pääruoaksi Samppa teki täytettyjä paprikoita. Ne olivat niin mahtavan hyviä, että söin kaksi, vaikka meinasin haljeta. Niiden reseptiä en nyt tänne kirjaa. Jääköön se Sampan salaisuudeksi. Pahoin pelkään, että hänkään ei enää välttämättä muista, mitä kaikkea hän paprikoihin laittoi!
Joulusta oli jäänyt yksi bataatti (tein juurespaistosta joulupäivälliselle) ja mietin, että siitä pitäisi tehdä jotain ennen kuin se menee pahaksi. Se ei ollut mikään pikkubatatti, vaan painoi hulppeat 700g. Tutkailin eri keittokirjoja ja yksi mielenkiintoinen reseptiaihio sitten sattui silmään The Great Country Inns of America- kirjasta, jonka olen omistuskirjoituksen perusteella saanut ystävältäni Rebeckalta vuonna 2001. Pakko myöntää: en ole toteuttanut yhtäkään reseptiä tästä kirjasta. Johtuneeko sitten siitä, että kirja on kuvitettu vain harvakseen viivapiirustuksilla, jotka nekään eivät ole kovin informatiivisia tai edes erityisen mielenkiintoisia. Vaadin näköjään juuri sellaisia tyypillisiä keittokirjoja, jossa hifistellään huippuhienoilla kuvilla. Plus haluan kyllä oikeastikin nähdä, miltä ruoan ainakin pitäisi näyttää. JOKA TAPAUKSESSA, nyt löytyi tästä kirjasta kuitenkin mielenkiintoinne bataattikeittoresepti, jossa ko. juureksen kaverina oli aprikoosi! Ja kuinka ollakkaa, kaapista löytyi noin 100g kuivattuja aprikooseja (joita oli niin ikään käytetty siinä aiemmin mainitussa juurespaistoksessa). Liian hyvä mäihä ollakseen totta!
En nyt kuitenkaan tehnyt keittoa ollenkaan kirjan reseptin mukaan. Poimin siitä vain tämän epätavallisen makujen yhdistelmän ja kehittelin loput sopan reseptista omasta päästäni.
![]() |
Sointuvan väriset raaka-aineet |
Resepti menee näin:
700g batattia
100g kuivattuja aprikooseja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1l kanalientä
2 dl kermaa
tuoretta raastettua muskottipähkinää
1/2 tl Sambal Olek- chilitahnaa
suolaa
valkopippuria
tuoretta korianteria
Battatti kääritään folioon ja se saa kypsyä 200 asteisessa uunissa 2 tuntia. Bataatti laitetaan ritilälle jäähtymään kahdeksikymmeneksi minuutiksi, jonka jälkeen se kuoritaan. Aika kuumaa bataatti vielä on mutta kaikki ammattikokitkin polttavat itseään koko ajan, joten rohkeasti käsiksi vaan.
Kun bataatti on laitettu uuniin voi esivalmistaa aprikoosit. Ne laitetaan korkeareunaiseen paistinpannuun ja vettä lisätään niin, että aprikoosit peittyvät kunnolla. Anna veden kiehua ja keitä aprikooseja keskilämmöllä 20 min. Ota kattila pois liedeltä ja anna aprikoosien hautua vedessä vielä 20 min. jonka jälkeen vesi siivilöidään pois. Kun nämä vaiheet, bataatin kypsennyt ja aprikoosien esivalmistelu on tehty, voi ainekset laittaa jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Toki tämän kaiken voi tehdä samana päivänä mutta silloin yhden sopan tekoon menee kyllä ihan julmetusti aikaa.
Seuraavana päivänä voi sopantekoa jatkaa tekemällä ensin kanaliemen. Itse käytin tällä kertaa Knorrin Fond "Du Chef" kanalientä. Siitä on itse asiassa todella kauan, kun olen tehnyt itse kanalientä. Pakastimessa taitaa olla kaksi kananraatoa, mutta tarvitsisin vielä yhden tehdäkseni satsin lientä. Pitääkin valmistaa joku viikonloppu vanha kunnon roast chicken- ateria. Mutta takaisin aiheeseen. Kun kanaliemi on tehty, pilkotaan sipuli ja valkosipuli ja niitä kuullotetaan pannulla viitisen minuuttia. Sipuliseos ja aprikoosit laitetaan tehosekoittimeen ja soseutetaan. Kun sosetta tehdään, kannattaa tehosekoittimeen kaataa hieman kanalientä, jotta sose pysyy juoksevana eikä jämähdä koneeseen. Sose kaadetaan kattilaan ja sitä haudutetaan hyvin miedolla lämmöllä (jottei se pala pohjaan) n. 10 min. Seuravaksi soseutetaan kuutioitu bataatti ja kerma. Tähänkin soseeseen voi lisätä vähän kanalientä soseuttamisen aikana. Soseet kannattaa tehdä kahdessa erässä, ettei tehosekoittimen kannu tule liian täyteen ja sose pursua pitkin työpöytää (riippuu tietenkin kannun koosta). Bataattisose kaadetaan kattilaan hautuneen sipuli-aprikoosisoseen sekaan. Kanaliemi lisätään pikku hiljaa ja keitto saa kiehahtaa, jonka jälkeen sitä voi vielä keittää miedolla lämmöllä 10 min. Lopuksi lisätään chilitahna ja mausteet. Itse koristelin yksittäisen annoksen tuoreilla korianterinlehdillä ja taisi olla niin, että korianterin maku antoi keitolle lopullisen silauksen. Myös keiton koostumus oli todella samettinen ilman mitään sen kummempaa siivilöintiä, mikä oli hieno asia.
Keitto on kyllä aika suuritöinen mutta vaiva palkitaan mahtavalla maulla. Toki keitto on makea. Bataatin englanninkielinen nimi on sweet potato. Kun soppaan lisätään vielä makeita aprikooseja, voi jopa ajatella että lopputulos olisi liian makea. Näin ei kuitenkaan ollut. Chili tasapainotti makua hyvin, samoin muskottipähkinä ja muut mausteet antoivat tuke maulle. Testasin keittoa Sampalla, eli suurimmalla kriitikollani. En maininnut mitään siitä, että keitto voisi olla jopa liian makeaa, eikä mitään mainintaa tullutkaan siitä asiasta. Ainoa maininta oli itse asiassa keiton hyvä maku, joten olin onnistunut loistavasti!
![]() |
Soppa oli meillä maanantaina alkuruokana. Pääruoaksi Samppa teki täytettyjä paprikoita. Ne olivat niin mahtavan hyviä, että söin kaksi, vaikka meinasin haljeta. Niiden reseptiä en nyt tänne kirjaa. Jääköön se Sampan salaisuudeksi. Pahoin pelkään, että hänkään ei enää välttämättä muista, mitä kaikkea hän paprikoihin laittoi!
![]() |
Täytetyt paprikat hetkeä ennen kun ne laitettiin uuniin. |
Kommentit
Lähetä kommentti