Parsakaali-sinihomejuustokeitto/Broccoli and Blue Cheese Soup
Viime viikolla en jaksanut kokata yhtään mitään! Joskus on vain sellainen olo. Söimme grillibroileria ja juustolautasta ja sunnuntaina kaiken huipennuksena oli Parmesanista haetut pizzat.
Se on ihan okei. Aina ei vain kokkaaminen kiinnosta pätkän vertaa ja on aivan hyväksyttävää myöntää se, suhtautui ruokaan sitten kuinka intohimoisesti tahansa. Joskus on töiden ja liikuntaharrastusten jälkeen illalla niin poikki, että energiaa edes yksinkertaisten ruokalajien valmistukseen ei ole, mistään monimutkaisemmasta puhumattakaan.
Mutta tällä viikolla teen ryhtiliikkeen. Olo on muutenkin pirteämpi. Tuntuu, että alkuvuosi on mennyt jonkun oudon alkukevään väsymyksen kourissa ja vasta tänään olo on taas jotenkin normaali. Tämän päivän uintirupeamankin jälkeen tuntui, että energiaa riitti vielä vaikka mihin. Viime aikoina olen urheilusuorituksen jälkeen lähinnä ollut valmis painumaan pehkuihin.
Mutta mennäänpä varsinaiseen asiaan jaaritteluiden sijaan. Ruokaviikon aloittaa jälleen maanantaisoppa, Tartuin jälleen eilen illalla Nigella Lawsonin "Nigella Express" keittokirjaan (Chatto & Windus 2007), kun mietin millä ruoalla viikon aloittaisin. Lähestyin asiaa käytännöllisesti. Jos ei ole viikkoon huvittanut kokata yhtään, kannattaa aloittaa jollain vaivattomalla. Ja vaivatonta ruoanlaittoa "Nigella Express" nimenomaan lupaa. Ei monimutkaisia aineksia tai valmistustapoja vaan helppoa ja nopeaa arkiruokaa.
Samaisesta kirjasta on jo blogissa yksi keittoresepti entuudestaan: pikaminestrone.
Parsakaali-sinihomejuustokeitto
3 rkl valkosipulioliiviöljyä
6 kevätsipulia hienonnettuna
2 tl kuivattua timjamia
900 g pakasteparsakaalia
11 dl kuumaa kasvislientä (jos haluat keitosta paksumpaa, käytä vain 9 dl kasvislientä)
170 g sinihomejuustoa (= 1 kolmio Aura-juustoa) pieninä paloina
vastajauhettua mustapippuria
kuivattua chilirouhetta koristeluun maun mukaan
Kaada oliiviöljy suureen kattilaan. Lämmitä keskilämmöllä ja lisää kevätsipuli. Kuullota pari minuuttia. Lisää timjami ja pakasteparsakaali. Sekoita lastalla lämmöllä hetken ajan. Lisää kuuma kasvisliemi ja sinihomejuusto ja anna kiehahtaa. Keitä kannen alla 5 minuuttia.
Aja keitto tasaiseksi tehosekoittimessa useammassa satsissa. Kaada keitto takaisin kattilaan, lisää pippuri ja anna lämmetä vielä hetken.
Annostele keittolautasille ja koristele chilirouheella.
Keitto oli hyvää ja sinihomejuusto antoi miedolle parsakaalille hienosti makua ja syvyyttä. Chilirouhe on yllättävän tulista ja sekin antoi keitolle kivasti potkua.
Mutta, mutta...
Reseptissä saattaa olla virhe! Oikeasti, jos keittoon laittaa niin paljon kasvislientä, kuin reseptissä mainitaan, tulee siitä auttamatta liian juoksevaa. Ja vähän vetisen makuistakin! Siksi mainitsin omassa reseptissäni, että kasvislientä ei pidä ehkä laittaa niin paljon. Oma soppani oli hyvin juoksevaa, kun taas keittokirjan kuvassa soppa on todella paksua. Näin suurella nestemäärällä - olkoonkin, että kyse on kasvisliemestä - kaikki maut eivät ehkä tulleet esille niin hienosti, kuin ne olisivat voineet tulla. Samppa ainakin kysyi, mitä keitto oikein oli (vaikka olin sen hänelle kyllä kertonut, ennen kuin aloitin sitä tekemään ja hän oli kyllä mukana kaupassakin ja näki, mitä ostin...eli hän ei siis koskaan kuuntele minua...).
Mutta potentiaalia sopassa kuitenkin on. Vähemmän vain kasvislientä ja kaikki on varmasti kohdallaan - maku ja koostumus. Parsakaali ja sinihomejuusto keitossa on kuitenkin sen verran mielenkiintoinen yhdistelmä, että reseptiä kannattaa kokeilla!
Last week I could not be bothered to cook anything at all! Sometimes that's just how it is. We ate ready grilled chicken, cheese plates and as the icing on the cake, take-away pizza from Parmesan on Sunday.
All this is quite OK. Sometimes you just don't feel like cooking at all and it is totally acceptable to admit it, no matter how passionate you are about food. Sometimes you are just so tired after work and sports activities, that you don't have the energy to prepare even the simplest of dishes, not to mention something more complicated.
But this week I shall make a change. I'm feeling much perkier anyway. It's feels like I've been in the grip of some odd early spring fatigue since the new year and only today did I feel pretty much normal. Even after today swimming session I felt I still had plenty of energy left to do all sorts of things. Before i just felt like going to bed after doing any sort of physical exercise.
But let's get to the real thing and not prattle on. Our week of food begins again with Monday soup. I grabbed Nigella Lawson's "Nigella Express" cookbook (Chatto & Windus, 2007) again last night, when I was planning what soup I would start the week with. I approached the matter with practicality. If you have not been bothered to cook at all for a week, it's probably best to start with something effortless. And effortless is what "Nigella Express" promises. No complicated ingredients or preparation, just easy and fast everyday food.
There is already one soup recipe from this book in the blog: Minestrone in Minutes.
All this is quite OK. Sometimes you just don't feel like cooking at all and it is totally acceptable to admit it, no matter how passionate you are about food. Sometimes you are just so tired after work and sports activities, that you don't have the energy to prepare even the simplest of dishes, not to mention something more complicated.
But this week I shall make a change. I'm feeling much perkier anyway. It's feels like I've been in the grip of some odd early spring fatigue since the new year and only today did I feel pretty much normal. Even after today swimming session I felt I still had plenty of energy left to do all sorts of things. Before i just felt like going to bed after doing any sort of physical exercise.
But let's get to the real thing and not prattle on. Our week of food begins again with Monday soup. I grabbed Nigella Lawson's "Nigella Express" cookbook (Chatto & Windus, 2007) again last night, when I was planning what soup I would start the week with. I approached the matter with practicality. If you have not been bothered to cook at all for a week, it's probably best to start with something effortless. And effortless is what "Nigella Express" promises. No complicated ingredients or preparation, just easy and fast everyday food.
There is already one soup recipe from this book in the blog: Minestrone in Minutes.
Broccoli and Blue Cheese Soup
3 tbsp garlic olive oil
6 spring onions, finely chopped
2 tsp dried thyme
900 g frozen broccoli
11 dl hot vegetable stock (if you want a thicker soup, use only 9 dl stock)
170 g blue cheese (= 1 triangle Aura blue cheese)
freshly ground black pepper
dried chili flakes to taste
Pour the olive oil in a large pan over a medium heat. Add the spring onions and cook for a couple of minutes. Add the thyme and the frozen broccoli. Stir with a spatula to heat through. Add the hot vegetable stock and the blue cheese. Put on the lid and cook for 5 minutes.
Liquidize in a blender in batches. Pour the soup back into the pan, add pepper and let heat for a moment.
Serve in soup bowls and garnish with chili flakes.
The soup was good and the blue cheese gave the mild broccoli flavor and depth. Chili flakes are surprisingly hot and they gave the soup a nice kick.
But, but...
There might actually be a mistake in the recipe! Seriously, if you put the amount of vegetable stock mentioned in the recipe into the soup, it will just be too runny. And it will taste a bit watery too! This is why I mentioned in my recipe, that it might not be a great idea to put that much stock into the soup. My soup was very runny, when the soup pictured in the book was really thick. With so much liquid - even if it is vegetable stock - all the flavors in the soup might not come out in the best way possible. At least Samppa asked, what on earth the soup actually was (although I had told him what I was making and he'd been to the store with me, so he saw what I bought...which means he just never listens to me...).
But the soup does have potential. Less vegetable stock and I'm sure evrything will be fine - the taste and the texture. The combination of broccoli and blue cheese in a soup is so unusual, that it is definitely worth giving the recipe a try!
Kommentit
Lähetä kommentti