Sipuli-tomaattipiirakka/Onion and Tomato Pie

On ollut ihan mukava viikonloppu. Meillä kävi useampia vieraita katsomassa suloista Siiriämme - tänäänkin kävi - mutta muuta menoa ei ollut. Skypetin Virginiassa asuvan ystäväni kanssa, mikä oli erittäin mukavaa ja sitten vielä tänään sain viestin ystävättäreltäni Washington D.C.:stä, että hänen poikaystävänsä oli kosinut ja hän oli vastannut myöntävästi!
Ruokailu hoitui aika vaivattomin keinoin tänä viikonloppuna. Eilen tein itselleni sitruunapastaa, kun Samppa lähti poikien kanssa Lammassaareen. Tänään tein piirakan "kaikkea, mitä kaapista löytyy" periaatteella.
Kaapista löytyi tällä kertaa tomaattimurskaa, sipuleita, tomaatteja, parmesaania ja pieni purkillinen crème fraîchea. Lisäksi meiltä löytyy aina ainekset piirakkataikinaan sekä myös monia mausteita. Ainoa aines, jota varten piti mennä eilen kauppaan oli kananmunat.
Sipuli-tomaattipiirakka
kuori:
100g huoneenlämpöistä voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
3/4 dl kylmää vettä (tai sen verran, että taikinasta tulee kiinteää)
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää voi ja nypi ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kylmää vettä pikku hiljaa, kunnes taikinasta tulee kiinteää. Muodosta taikinasta pallo ja anna levätä hetken.
täyte:
200g kirsikkatomaatteja
suolaa
mustapippuria myllystä
kuivattua timjamia
4 keskikokoista sipulia
oliiviöljyä
voita
500 g tomaattimurskaa
150 g crème fraîchea
2 dl parmesaaniraastetta
3 kananmunaa
3 tl karkeaa sinappia (Dijon)
Lämmitä uuni 200C asteeseen. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla.
Lohko suuremmat tomaatit ja puolita pienemmät. Laita tomaatit leikkuupinta ylöspäin uunivuokaan ja valuta päälle oliiviöljyä. Ripottele päälle tuoreet timjaminlehdet, suola ja pippuri. Paahda uunissa 15-18 minuuttia, joista loppuajan voi kääntää grillivastuksen päälle, jotta tomaattien pinnat saavat hieman väriä. Jäähdytä.
Karamelisoi sipulit. Puolita sipulit ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Lisää paistinpannuun öljyä ja sulata voi. Lisää sipuli ja paista keskilämmöllä. Sekoita sipuleita noin minuutin välein. Jos sipulia ei sekoita tarpeeksi usein, se palaa ja jos sipulia sekoittaa liikaa, se ei karamelisoidu. Koko prosessi kestää puolesta tunnista 45 minuuttiin.
Lisää pannulle tomaattimurska ja sekoita hyvin. Mausta seos ja anna jäähtyä.
Valmista piirakkakuori. Kauli taikina suureksi, pyöreäksi levyksi. Asettele taikinalevy hyvin voideltuun piirakkavuokaan ja painele taikina hyvin reunoille. Tee pohjaan reikiä haarukalla. Peitä taikina leivinpaperilla ja pane päälle painoksi kiviä. Esipaista taikinakuorta 225C asteessa 10 minuuttia. Alenna uunin lämpötilaa 180C asteeseen.
Sekoita kulhossa crème fraìche, parmesaani ja kananmunat. Lisää sipuli-tomaattiseokseen ja sekoita hyvin. Sivele karkeaa sinappia piirakkatkuoren pohjalle tasaisesti. Kaada täyte esipaistettuun piirakkakuoreen ja tasoita. Asettele pinnalle paahdettuja kirsikkatomaatin puolikkaita. Laita 180C asteiseen uuniin ja paista 20-30 minuuttia.
Raasta tuoretta parmesanraastetta kuuman piirakan päälle ja koristele tuoreilla basilikanlehdillä. Anna piirakan jäähtyä hieman ja tarjoile.
Näin syntyi maukas, uusi piirakkaresepti. Hetken kaduin crème fraìchen lisäämistä täytteeseen. Toisaalta se oli juuri se aines jääkaapissa, josta halusin erityisesti päästä eroon, koska viimeinen käyttöpäivä alkoi tulla vastaan. Eli oikeastaan idea koko piirakasta lähti siitä crème fraîche purkista, joten olisi ollut sitten todella tyhmää olla lisäämättä sitä! Ja toisaalta...ehkä crème fraîchen pehmeys hieman leikkasi karamelisoituneen sipulin ja kirpeän tomaatin voimakkaita makuja. Ainakin tärkein ruokakriitikkoni Samppa piti piirakasta tällaisena (vaikka totesikin, että piirakka olisi vieläkin herkullisempaa, jos koristeena olisi metwurst-paloja...), joten enköhän säilytä reseptin näin. Tosin joskus voisi kokeilla jättää crème fraîchen pois. Ehkä äitienpäivänä, jolloin seuraavaksi meinaan tätä piirakkaa valmistaa...
Tämän piiraan tein pidemmän kaavan kautta mutta jos on kiire, voi sipulit vain kuullottaa pehmeiksi ja piirakan voi koristella tuoreilla kirsikkatomaatin puolikkailla, ennen kun sen laittaa uuniin. Varmasti maku on silloinkin oikein hyvä.
It's been a nice weekend. We've had several guests here to see our sweet little Siiri - we had guests today too - but we didn't have anything else on this weekend. I talked to my friend in Virginia on Skype, which was really nice and then today I got a message from my friend in Washington D.C. telling me her boyfriend had proposed and she had accepted!
Meals were very fuss-free this weekend. Yesterday I made myself lemon pasta, when Samppa went to Lammassaari with the boys. Today i made a pie using the "everything you can find in the cupboards" method.
This time the cupboards contained crushed tomatoes. onions, Parmesan and a small tub of crème fraîche. In addition to these, ingredients for the pie crust can always be found in our kitchen, along with various spices. The only ingredient I had to get from the store yesterday was eggs.
Meals were very fuss-free this weekend. Yesterday I made myself lemon pasta, when Samppa went to Lammassaari with the boys. Today i made a pie using the "everything you can find in the cupboards" method.
This time the cupboards contained crushed tomatoes. onions, Parmesan and a small tub of crème fraîche. In addition to these, ingredients for the pie crust can always be found in our kitchen, along with various spices. The only ingredient I had to get from the store yesterday was eggs.
Onion and Tomato Pie
pastry:
100 g butter at room temperature
3 dl flour
1 tsp baking soda
0,5 tsp salt
3/4 dl cold water (or enough to form a firm dough)
Mix together the flour, baking soda and salt. Add the butter and mix into a grainy consistency by hand. Add the cold water a little at a time, until the dough becomes firm. Form into a ball and let rest for a moment.
filling:
200g cherry tomatoes
salt
freshly ground black pepper
dried thyme
4 medium onions
olive oil
butter
500 g crushed tomatoes
150 g crème fraîche
2 dl grated Parmesan
3 eggs
3 tl wholegrain mustard (Dijon)
Heat the oven to 200C. Line a baking tray with baking paper.
Quarter the larger tomatoes and halve medium ones. Place the tomatoes in a roasting dish cut side up and drizzle with the olive oil. Sprinkle with the thyme, salt and pepper. Roast in the oven for 15-18 minutes, using the grill at the end to char the tomatoes slightly. Set aside to cool.
Caramelize the onions. Cut the onions in half and cut into thin slices. Add the oil to a frying pan and melt the butter. Add the onions and fry at medium heat. Stir the onions about once a minute. If you don't stir the onions often enough, they burn and if you stir them too much, they don't caramelize properly. The whole process takes about a half an hour to 45 minutes.
Add the crushed tomatoes to the pan and mix well. Season and let cool.
Quarter the larger tomatoes and halve medium ones. Place the tomatoes in a roasting dish cut side up and drizzle with the olive oil. Sprinkle with the thyme, salt and pepper. Roast in the oven for 15-18 minutes, using the grill at the end to char the tomatoes slightly. Set aside to cool.
Caramelize the onions. Cut the onions in half and cut into thin slices. Add the oil to a frying pan and melt the butter. Add the onions and fry at medium heat. Stir the onions about once a minute. If you don't stir the onions often enough, they burn and if you stir them too much, they don't caramelize properly. The whole process takes about a half an hour to 45 minutes.
Add the crushed tomatoes to the pan and mix well. Season and let cool.
Prepare the pie crust. Roll the dough into a large flat circle. Place the dough into a well oiled pie mould and press the dough firmly along the edges. Make holes into the bottom with a fork. Cover the dough with baking paper and place stones on top as weights. Pre-bake the pie crust at 225C degrees for 10 minutes. Turn the oven down to 180C.
Whisk together the crème fraîche, grated Parmesan and the eggs in a bowl. Add to the onion and tomato mixture and stir well. Brush the bottom of the pre-baked pie crust evenly with the wholegrain mustard. Pour the filling into the pie crust and make the surface even. Decorate the surface with the roasted cherry tomatoes. Bake at 180C for 20-30 minutes.
Grate some fresh Parmesan on top of the hot pie and decorate with a few fresh basil leaves. Let cool a bit and serve.
And so a new, delicious pie recipe was born. For a moment I regreted adding the crème fraîche to the filling. On the other hand it was precisely the ingredient in the fridge I wanted to get rid of, because the best-before-date was close at hand. So really the whole idea for the pie started with the crème fraîche, so it would have been stupid not to use it! And on the other hand...perhaps the crème fraîche softened the strong taste of caramelized onions and sharp tomato. At least my most important food critic Samppa liked the pie as it is (although he did say it would have been even more delicious with metwurst bits on top...), so I think I'll just let the recipe be. Of course I could try leaving out the crème fraîche sometime. perhaps on Mother's Day, when I was next planning to make this pie...
This pie was made with the long and hard way but if you're in a hurry, you can just saute the onions until they are soft and place fresh halved cherry tomatoes on top before popping the pie in the oven. I'm sure the taste will be very good even then.
Kommentit
Lähetä kommentti