Tomaattimunakas/Tomato Omelet


Meillä on ollut tällä viikolla tomaattipitoista ruokaa. Maanantaina intialaista keittoa, jonka pääraaka-aine oli tomaattimehu. Tänään oli vuorossa tomaattimunakas.


Resepti on alunperin Valittujen Palojen kustantamasta Herkutellaan yhdessä- keittokirjasta (1987 Oy Valitut Palat). Isä oli varmaan saanut sen tilaajalahjana, näin luulisin. Tämä on ensimmäinen "moderni" keittokirja
kodissamme. Aiemmin oli ollut käytössä isoäitini Keittotaito- kirja vuodelta 1933 ja äitin Hyvää ruokaa- opus 50-luvun lopulta (Isäni osti kirjan äidille heidän mentyä naimisiin kolmen kuukauden seurustelun jälkeen. Silloin isälle valkeni, että äitin ei osannut laittaa ruokaa lainkaan. Kirja auttoi ja äidistäni kehittyi oikein taitava kokki.).



Kirjan alussa on itse Teija Sopasen Alkupala- kirjoitus juhlien järjestämisen ihanuudesta (kera ihanan kasarikuvan). Kirjassa on muutenkin vinkkejä onnistuneiden juhlien pitämiseen ja ehkä täältä intoni juhlien järjestämiseen on peräisin.

Kokeilin aikoinaan kirjasta useita reseptejä, mutta tänään tarjoiltu tomaattimunakas on säilynyt vakioreseptinä läpi vuosien. Voi olla, että juuri tämän reseptin kohdalla oivalsin jotain syvällistä ruoan valmistuksesta ja eri makujen yhdistelmistä. Tässä Provence- vaikutteisessa munakkaassa on mahtava makuyhdistelmä tomaattia, suolaa, sokeria, mustapippuria, valkosipulia ja basilikaa. En ollut koskaan aiemmin sen kummemmin ruokakemiaa miettinyt, tai sitä, miksi tietyt makuyhdistelmät toimivat. Tomaattimunakkaan kohdalla koin sitten ensimmäisen ahaa-elämyksen, joka ihan varmasti kannusti minua kokeilemaan lisää ja aina uusia reseptejä.



Tomaattimunakas

kahdelle
oliiviöljyä ja voita paistamiseen
4 suurta, kiinteää tomaattia
4 tuoretta basilikanlehteä
ripaus sokeria
1 tl Herbes de Provence- yrittiseosta
suolaa
mustapippuria
3 valkosipulinkynttä
4 kananmunaa
tuoreita, kokonaisia basilikanlehtiä


Leikkaa tomaattien kuoriin ristikkäiset viillot, upota kuumaan veteen ja poista kuori. Poista tomaatin kannat ja kuutioi tomaatit. Silppua basilikanlehdet hienoksi.

Kypsennä tomaattikuutioita ja basilikasilppua hetken oliiviöljyssä keskilämmöllä. Ripottele päälle sokeri, suola, mustapippuri ja yrttiseos ja jatka kypsentämistä. Lisää murskatut valkosipulinkynnet ja jatka vielä kypsentämistä, kunnes tomaatit ovat pehmenneet. Ota seos pois liedeltä ja laita sivuun.

Vatkaa kaksi kananmunaa vaahdoksi. Kuumenna voita ja oliiviöljyä pannussa, kaada päälle munavaahto ja paista, kunnes munat alkavat hyytyä. Levitä tomaattiseos munakkaan toiselle puoliskolle. Laita päälle tuoreita basilikanlehtiä. Liu'uta munakas lautaselle varovaisesti ja taita lopuksi munakas kahtia pannun reunan avulla. Tee toinen munakas samalla tavalla. Tarjoile heti.

Joskus munakkaan taittaminen onnistuu ja joskus ei. Tänään ei ollut ihan parhaita päiviä. Koska kananmunat vatkataan vaahdoksi, on munakkaan rakenne hyvin kuohkea. Täyte tuntui valuvan kuohkealta pinnalta herkemmin ulos, kuin jos olisi lisännyt täyteen vähemmän kuohkean munakkaan pinnalle. No, ei hätää. Maku oli jälleen yhtä taivaallinen, kuin aina.

Samppa jopa loihe lausumaan, että kun ruoan maku on näin herkullinen, ei lihaa edes kaipaa! Se on aika paljon sanottu Sampalta se!


We've been eating a lot of food made with tomatoes this week. On Monday we had Indian soup, where tomato juice was the main ingredient. Today we had tomato omelets.

The recipe is originally from a Reader's Digest cookbook (1987 Reader's Digest). My father has probably received it as a subscriber's gift, at leat that's what I think. This was the first "modern" cookbook in our home. Earlier we had only used my grandmothers cookbook from 1933 and then my mothr'e cookbook from the late 50's (My father bought this book for my mother after they were married after only dating for three months. That's when it dawned on my father, that my mother could not cook at all. The book helped and my mother became a very good cook.).

There are forewords by no other than teija Sopanen at the beginning of the book, where she discusses the beauty of giving parties (complete with a wonderful 80's photo). There are other pointers in the book as well about throwing parties and perhaps this book is where my love of having parties stems from.

I tried many of the recipes in the book, but the tomato omelet I made today has been a favorite recipe throughout the years. It could be, that this particular recipe taught me something profound about cooking and combining flavors for the first time. This omelet with Provence influences is a fabulous combination of flavors: tomato, salt, sugar, black pepper, garlic and basil. I had never before much pondered much about kitchen chemistry, or about why certain ingredients work so well together. I experienced some sort of awakening to these things with this tomato omelet recipe, that most certainly influenced me to try more and always new recipes. 

Tomato Omelet

serves 2
olive oil and butter for frying
4 large, firm tomatoes
4 fresh basil leaves
a dash of sugar
1 tsp Herbes de Provence- herb mixture
salt
black pepper
3 sloves of galic
4 eggs
fresh, whole basil leaves

Cut criss cross incisions into the tomato, dunk in hot water and remove the peel. remove the base of the tomatoes and chop the tomatoes. Finely chop the basil leaves. 

Fry the chopped tomatoes and minced basil for a while in olive oil at medium heat. Sprinkle sugar, salt, black pepper and the Herbes de Provenece on top and continue cooking. Add the crushed garlic and continue cooking, until the tomatoes are soft. Remove from the heat and set aside

Beat two eggs until frothy. Heat some butter and olive oil in a frying pan, pour in the beaten eggs and fry, until the egg mixture begins to set. Spread half the tomato mixture on to one side of the eomelet. Put fresh basil leaves on top. Slide the omelet carefully on to a plate and fold the other side of the omelet on top with the aid of the frying pan. Make the other omelet in the same way. Serve immediately.

Sometimes folding omelets works and sometimes not. Today wasn't the best of days. Because the eggs are beaten very fluffy, is the texture of the omelet very fluffy as well. The filling seemed to slip off the fluffy surface of the omelet more, than if the omelet would have just set in the normal way. Well, not to worry. The taste was just as heavenly as always. 

Samppa even said, that when food tastes this good, there is no need for meat! And tht's a lot, coming from Samppa!

Kommentit

Suositut tekstit