Bataatti-vaahtokarkkilaatikko/Sweet potato and Marshmallow Casserole
Vihdoinkin ehdin kirjata joitain glögijuhlareseptejä blogiin! Ensimmäisenä bataatti-vaahtokarkkilaatikko. Yllä oleva kuva ei ole kaksinen mutta se on ainoa kuva joka laatikosta on, joten näillä mennään.
Luin ensimmäistä kertaa bataatti-vaahtokarkkilaatikosta eräästä blogista. Ruokalaji kuulosti vähintäänkin eksoottiselta! En voinut mitenkään käsittää, että laatikon pinnalle oikeasti lopuksi laitetaan vaahtokarkkeja! Resepti oli kuitenkin juuri niin erikoinen, että halusin kokeilla sitä ja niin teinkin.
Ensimmäinen vedos onnistui kyllä ihan hyvin mutta oli hyvin makeaa. Reseptissä, jonka netistä löysin, oli lähes 2 dl sokeria! Bataatit ovat jo itsessään makeita samoin vaahtokarkit, joten lopputulos oli todella sokeripitoinen. Suomesta on myös aika vaikea löytää pelkkiä valkoisia vaahtokarkkeja, koska täällä ne mielletään vain ja ainoastaan makeisiksi. Ensimmäisen bataattilaatikon kuorrutin suurilla Väiski Vemmelsääri- vaahtokarkeilla, koska ne olivat ainoita, jota Kaaren Prismasta löysin. Opin tästä kokeilusta jotain. Jos laittaa kovin värjättyjä vaahtokarkkeja laatikon pinnalle, alkavat värit valua sulaessa. Lopputuloksena oli vihreää, sulanutta vaahtokarkkia bataattilaatikon kirkkaanoranssilla pinnalla. EI herkullisen näköistä!
Olisin varmaan jostain löytänyt pelkkiä valkoisia vaahtokarkkeja jo olisin niitä tosissani metsästänyt, mutta aika alkoi käydä vähiin ennen glögijuhlia. Yllättäen ystäväni Amerikassa tekikin sitten tämän samaisen ruokalajin kiitospäiväksi. Hän postasi kuvan Facebookiin ja hänen versiossaan oli käytetty minivaahtokarkkeja, jotka näyttivät todella kivoilta. Mini vaahtokarkkeja löytyi meidänkin S-marketista. Tosin nekin olivat pastellisävyisiä, mutta värit eivät olleet niin räiketä kuin aiemmissa vaahtokarkeissa, joten toivoin, että värit eivät nyt valuisi. Olin onneksi oikeassa!
Bataatti-Vaahtokarkkilaatikko
6 keskikokoista bataattia (tai 3 suurta)
1,2 dl voita paloina
0,75 dl sokeria
1 pieni prk ananasmurskaa, siivilöitynä
2 kananmunaa vatkattuna
1 tl vaniljasokeria
muskottipähkinää (maun mukaan)
1 tl suolaa
pussillinen minivaahtokarkkeja pinnalle (Haribo)
Keitä bataatit kuorineen kypsiksi vedessä n. 30-45 min. Valuta vesi pois ja anna bataattien jäähtyä hetken.
Kuori bataatit ja pilko pienemmiksi tarvittaessa. Survo bataatit karkeaksi muusiksi. Lisää joukkoon voi ja sokeri ja sekoita, kunnes voi on sulanut. Lisää ananasmurska, kananmunat, vaniljasokeri, muskottipähkinä ja suola.
Lusikoi seos öljyttyyn, uuninkestävään vuokaan Kuorruta minivaahtokarkeilla ja paista 175 asteessa 20-25 min. Kokeile laatikon kypsyyttä pistämällä siihen puisella grillivartaalla: jos vartaaseen ei tartu täytettä kun sen vetää ulos, on laatikko valmista. Vaahtokarkkien pitäisi olla kauniin paahtuneita, mutta ei palaneita.
Omat vaahtokarkkini olivat kyllä osittain hieman palaneita. Osa vaahtokarkeista ei sulanut ollenkaan! Mutta ainakaan glögareissa tämä ei tuntunut haittaavan ketään. Kaikkien mielestä bataatin ja vaahtokarkkien yhdistäminen oli aivan huima idea. "Kaikkea ne jenkit keksivätkin!". Laatikko oli siis oikea menestys seisovassa pöydässä.
Itse rakastan muskottipähkinää. Alkuperäisessä reseptissä sitä laitettiin laatikkoon vain puolikkaan teelusikallisen verran. Itse raastoin tuoretta muskottipähkinää ruokaan rutkasti enemmän. Näin jälkikäteen miettien saatoin raastaa sitä ruokaan jopa liikaa! En ollut koskaan aiemmin ajatellut, että muskottipähkinää voisi olla missään ruoassa liikaa, mutta nyt käytiin rajoilla. Siksi reseptissä lukee nyt "maun mukaan" muskotin kohdalla. Kaikki voivat laittaa sitä juuri niin paljon tai vähän, kuin haluavat.
Sain jotain vinkkejä amerikkalaiselta ystävältäni laatikon suhteen. Vähensin sokerin määrää aika rutkasti verrattuna alkuperäiseen reseptiin (Rebeckan reseptissä sitä ei tosin ollut lainkaan, eli sokerin voi myös varmaan kokonaan jättää pois, jos haluaa...). Samoin vähensin paistoaikaa. Alkuperäisessä reseptissä oli paistoaika jopa 45 minuuttia ja siinä ajassa vaahtokarkit myös palavat sen lisäksi, että niistä valuu mahdollinen väriaine pois.
Ja vielä maininta määristä. Alkuperäisen reseptin mukaan tämä laatikko on kahdeksalle hengelle. Vai niin! Glögareissa meni yksi laatikko 74 vieraalle (okei, varmaan ihan joka ikinen ei sitä ottanut...) vaikka olin tehnyt niitä kaksi eli kahdeksan ruokailijaa saavat ottaa aikamoiset annokset, jotta em. annossuositus pitäisi paikkansa!
At last I have time to write down some of the recipes for dishes I made for the glögi party! The firts of these is sweet potato and marshmallow casserole. The photo above is not the best one possible but it's the only one I have of the casserole, so I shall just have to make do with that.
The first time I read about sweet potato and marshmallow casserole was in a blog. The dish sounded exotic, to say the least! I just could not get my head around coating the casserole with marshmallows!But the recipe was just exotic enough for me to want to try it and that is exactly what I did.
The first draft turned out pretty good but it was very sweet. The recipe I found online called for nearly 2 dl sugar! Sweet potato is already quite sweet in itself, so are marshmallows, so the end result was very sugary. It is also pretty hard to find plain white marshmallows in Finland, because here they are mainly thought of as sweets. I coated the first casserole with big Bugs Bunny marshmallows, because they were the only variety I could find at Kaari Prisma. I learned something from this experiment. If you coat the casserole with marshmallows that are dyed bright colors, the colors begin to run when they melt. The result was green, melted marshmallows on a bright orange surface of sweet potato casserole. NOT very appetizing!
I would have probably found plain, white marshmallows somewhere, had I hunted for them in earnest, but time was running out before the glögi party. Then suddenly my friend in America made this same dish for Thanksgiving. She posted a picture of it in Facebook and she had used mini marshmallows for her casserole that looked really fun. Mini marshmallows were to be found even at our S-market. Albeit, they were pastel colored, but the colors weren't as bright as the Bugs Bunny ones, so I hoped the colors would't run. Luckily I was right!
I would have probably found plain, white marshmallows somewhere, had I hunted for them in earnest, but time was running out before the glögi party. Then suddenly my friend in America made this same dish for Thanksgiving. She posted a picture of it in Facebook and she had used mini marshmallows for her casserole that looked really fun. Mini marshmallows were to be found even at our S-market. Albeit, they were pastel colored, but the colors weren't as bright as the Bugs Bunny ones, so I hoped the colors would't run. Luckily I was right!
Sweet Potato and Marshmallow Casserole
6 medium sweet potatoes (or 3 large)
1,2 dl butter, cubed
0,75 dl sugar
1 small can of crushed pineapple, drained
2 eggs beaten
1 tsp vanilla sugar
nutmeg (to taste)
1 tsp salt
one bag of mini marshmallows to garnish (Haribo)
Cook the sweet potatoes in water until done, about 30-45 minutes. Drain and let cool for a moment.
Peel the sweet potatoes and cut into smaller pieces if necessary. Coarsley mash. Add the butter and sugar and stir, until the butter has melted. Add the crushed pineapple, eggs, vanilla sugar, nutmeg and salt.
Spoon the mixture into a greased ovenproof baking dish. Coat with mini marshmallows and bake at 175C for 20-25 minutes. Check the ripeness of the casserole with a wooden skewer: if the skewer comes out clean when you pull it out of the casserole, it is done. The marshmallows should also be nice and toasted, but not burned.
The marshmallows on my casserole were partly a bit burned. On the other hand, part of the marshmallows didn't melt at all! But at least at the glögi party this did not matter at all. Everyone thought that the idea of combining sweet potato and marshmallows was wild. "Those Yanks come up with the craziest ideas!". So the casserole was a real hit at the buffet table.
I peronally love nutmeg. The original recipe only called for a half teaspoon of nutmeg. I grated plenty more fresh nutmeg into my casserole. Thinking back there may even have been a bit too much of it! I had never thought that there could be such a thing as too much nutmeg before, but now we were on the verge of it. That is why I put down "to taste" in the recipe. Everyone can put in as much, or as little, as they want.
I got some tips for the casserole from my American friend. I used much less sugar compared to the original recipe (Rebecka's recipe had no sugar at all, so you can probably leave the sugar out altogether...). I also reduced the baking time. The baking time in the original recipe was as much as 45 minutes and in that time the marshmallows burn as well as possibly bleed color.
And also a mention about amounts. The original recipe says this amount is for 8 people. Indeed! At the glögi party one casserole was enough for 74 people (okay, maybe nor every single person had some...) even though I had made two. So eight people would need to have huge portions, for the aforementioned portion recommendation would be true!
Kommentit
Lähetä kommentti