Unikkopalloja/Poppy Seed Balls
Sain kälyltäni ystävänpäiväkortin viime perjantaina! Se oli hauska yllätys! En ole tainnut koskaan aiemmin saada ystävänpäiväkorttia, paitsi pienenä, kun Amerikassa lähettelimme kavereiden kesken Valentine's Day- kortteja. Yllätys oi hauska siksikin, että kortissa oli resepti. Olen aiemmin saanut joitain joulukortteja, joissa on ollut respti - pipareita ja sen sellaista - mutta kaiken joulutohinan keskellä olen sitten autuaasti unohtanut kokeilla korttien reseptejä. Nyt tarjoutui hyvä tilaisuus kokeilla ystävänpäiväkortin reseptiä, kun toinen kälyni piti seuraavana sunnuntain syntymäpäiväkahvikutsut (joita me tosin luulimme syntymäpäivä viinilutsuiksi, mutta se on eri tarina...).
Unikkopalloja
3 dl vettä
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
3 munaa
1 1/2 dl raastettua, voimakasta juustoa
2 tl sinisiä unikonsiemeniä
Keitä vesi ja rasva paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot voimakkaasti vatkaten, kunnes seos irtoaa pohjasta. Ota kattila liedeltä. Anna jäähtyä jonkin verran. Riko ja lisää munat yksitellen ja sekoita välillä voimakkaasti. Lisää juusto sekä puolet unikonsiemenistä.
Laita taikina teelusikan kokoisina palasina leivinpaperille ja sirota loput unikonsiemenistä pinnalle. Palaset nousevat noin kaksinkertaisiksi uunissa, joten jätä palleroiden väliin riittävästi tilaa pellillä. Paista uunin keskiosassa 200C asteessa 20 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua paistona aikana, sillä muuten pallerot saattavat vajota kasaan. Voit tarjoilla pallerot heti mutta ne säilyvät hienosti myös yön yli, jolloin ne ovat hieman kiinteämpiä.
Pallerot onnistuivat mainiosti! Totta oli, että jauhoja lisättäessä sai työskennellä rivakasti, jotta seos ei jämähtänyt kattilan pohjaan. Aika tököttiä seos kyllä oli ja munia lisättäessä, se tuli yhä vain jämäkämmäksi ja tarttui pallovispilään oikein kunnolla. Mutta taikina lähti myös irti vaivattomasti ja kun juusto oli lisätty, oli taikina jopa niin jämäkkää, että sitä saattoi muotoilla palloiksi kämmenten välissä pyöritellen.
Reseptissä suositeltiin juustoksi Kreiviä, Kastelholmia, Glimmingeä, Prästiä tai Västerbottenia. Itse sitten valitsin lähikaupasta jotain sveitsiläistä alppijuustoa, jonka maun luvattiin paketissa olen voimakas. Se paketti on nyt sitten hävinnyt jonnekin - roskikseen kai - vaikka halusin nimenomaan säästää pakkauksen. En nyt siis muista juuston nimeä, mutta oikeastaan juusto olisi voinut olla vielä vahvempaa. Parmesankin voisi ainakin suolaisuuden puolesta sopia tähän reseptiin. Kaipasin nimittäin suolaa makuun, vaikka oletin että juustossa sitä kyllä olisi tarpeeksi! Nämähän ovat kuitenkin suolapaloja drinkin kanssa naposteltaviksi. Kälyni ehdotti sinihomejuustoa, ja sekin kuulostaa hyvältä idealta. Sitä ja Parmesania pitää molempia kokeilla palleroiden raaka-aineena. Ja koska näiden palleroiden teko oli todella nopeaa ja vaivatonta, voi kokeilun tehdä koska vain!
I got a Valentine's Day card from my sister-in-law ("Friendship Day" here in Finland)! It was a fun surprise! I don't think I have received a Valentine's Day card before, except when I was little and we sent Valentine's Day card to friends in America. It was a fun surprise also because that card had a recipe on it.! I've received cards with recipes before too, mainly Christmas cards with gingerbread recipes and so on, but in the midst of all the Christmas hustle and bustle, I've never remembered to actually try the recipes. Now there was a great opportunity to try this recipe, as my other sister-in-law had invited us for birthday cake and coffee the next Sunday (which we thought was cake and wine, but that's another story...).
Poppy Seed Balls
3 dl water
100 g butter
2 dl flour
3 eggs
1 1/2 dl grated strong cheese
2 tsp blue poppy seeds
Cook the water and the butter in a saucepan. Add the flour whisking strongly, until the mixture comes away from the bottom of the saucepan. Remove from the heat. Let cool for a bit. Break the eggs and add to the mixture, whisking strongly all the time. Add the cheese and half of the poppy seeds.
Place nobs of dough on baking paper with a teaspoon and sprinkle the rest of the poppy seeds on top. The nobs will rise to double the size, so leave enough room between them on the baking paper. Bake at 200C degrees for 20 minutes. Don't open the door of the oven during baking or the balls may deflate. The balls can be served at once but will also keep until the next day, when they are a bit firmer.
The balls turned out really well! It was true, that you had to work quickly when adding the flour, so the mixture would not stick to the bottom of the pan. The mixture was pretty thick stuff and adding the eggs made it all the more thick, and it really stuck to the balloon whisk. But it also came off easily and when the cheese was added, the dough was so firm that it could be formed into balls between the palms.
The recipe recommended Kreivi, Kastelholm, Glimminge, Präst or Västerbotten as cheese. I chose a Swiss Alp cheese, as it was said to be strong on the packet. The packet has now disappeared somewhere - into the garbage bin probably - although I specifically wanted to save it. So I can't remember the name of the cheese, but I think it could well even have been a bit stronger. Even Parmesan could have been used, because of it's saltiness. I actually could have needed a bit more salt in the balls, even though I would have thought the strong cheese would have taken care of that! These are, after all, little salty bits to have with drinks. My sister-in-law also suggested blue cheese, and that also sounds like a good idea. I need to try both blue cheese and Parmesan as cheese for the balls. And because these balls are so quick and easy, I can try different versions any time!
Kommentit
Lähetä kommentti