Akvaviitti-maustettu grillattu possun sisäfilee/Grilled Pork tenderloin with Aquavit Seasonings



Taisimme löytää jälleen uuden kestosuosikin grilliruoaksi mökille. Aiempia hittejähän ovat olleet savustetut katkaravut, ribsit ja saltimbocca sliderit broilerista. Nyt voimme lisätä akvaviitti-maustetun possunfileerullan listaan. Uusia, yllättäviä ja hyviä makuja löytyi tästä grilliruoasta ja se on suhteellisen vaivaton valmistaa.

Löysin reseptin netistä. En oikein edes muista, kuinka löysin ohjeen. Olinko miettinyt, että possun sisäfileetä olisi helppoa ja nopeaa grillata ulkona talvella? Joka tapauksessa, kun löysin kyseisen reseptin heräsi kiinnostukseni heti, juuri varmasti epätavallisten mausteiden takia.

En kyllä vain ollenkaan ensin tajunnut, missä se hiiden akvaviitti oli reseptissä! Ajattelin, että ehkä se on jopa unohtunut reseptistä. Ihmettelyni oli vähän samaa luokkaa kuin silloin, kun mietin missä liha on englantilaisissa joulupiiraissa. No, ei missään! Eikä tässäkään reseptissä sitä viinaa ole. Jos lukee reseptin tarkasti, ymmärtää että ne mausteet, jotka lihan maustavat, ovat samoja joita perinteisesti käytetään akvaviitin valmistamiseen.

Varmasti toimiva vaihtoehto voi olla juoda kylmä viinaryyppy palanpainikkeeksi, jos niin haluaa...

Akvaviitti-maustettu grillattu possun sisäfilee

1 tl kuminansiemeniä
2 tl korianterinsiemeniä
2 tl fenkolinsiemeniä
1 laakerinlehti
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
2 rkl tuoretta, hienonnettua tilliä
2 kpl n. puolen kilon possun sisäfileetä, kalvot poistettuna

Tee kuminansiemenistä, korianterinsiemenistä, fenkolinsiemenistä ja laakerinlehdistä hieno, jauhomainen seos joko morttelissa tai soseuttajassa.  Lisää suola ja pippuri.

Laita 2 rkl mausteseosta erilliseen astiaan. Yhdistä jäljelle jäänyt mausteseos hienonnetun tillin kanssa.

Viillä possun sisäfileet auki pituussuunnassa ja avaa. Peitä liha tuorekelmulla ja nuiji varovaisesti kunness liha on n. 1 cm paksuinen. 

Levitä tillimausteseos lihan pinnalle. Rullaa liha kääretortun tapaan ja sido keittiönarulla tiiviiksi paketeiksi. Hiero jäljellejäänyttä maustesosta lihakääröjen pintaan. Pakkaa lihat tuorekelmuun ja folioon ja anna maustua jääkaapissa vähintään puolii tuntia tai yön yli.

Sytytä grilli ja grillaa lihoja usein käännellen, kunnes liha on kypsää (mahdoton sanoa, kuinka kauan tähän meni - max. 1/2 tuntia...lihaa voi leikata hieman ja tarkistaa kypsyys).


Paistoimme sisäfileen halsterissa. Se tuntui turvallisimmalta vaihtoehdoilta. Olin käyttänyt lihan paketointiin tavallista puuvillalankaa keittiönarun puutteessa, enkä ollut suinkaan varma, että paketointi kestäisi grillissä.


Samppa onnistui kyllä grillaamaan lihan täydellisesti. Liha oli aivan aavistuksen verran punainen sisältä, juuri sopivaa.


Annos oli varsin äijämäinen sinihomejuustoperunoineen. Nyt otettiin selkeä äijälinja eikä ryhdytty salaattien kanssa piipertelemään! Tosin lihan mausteet olivat aika erikoisia ja jopa hienostuneita, joten ei tämä sittenkään ihan äijäilyksi kokonaan mennyt. Teemme tätä herkkua ehdottomasti uudestaan ja se todellakin pääsi osakiksi grillattavien ruokien hittilistaa.

I think we found another favorite barbecue dish to make at the cottage.Prior hits have been smoked shrimpribs and saltimbocca sliders from chicken. Now we can add grilled pork tenderloin with Aquavit seasoning to the list. New and surprising flavors were found with this barbecue dish and it is also relatively easy to make.

I found the recipe online. I can't even remember how I found the recipe. Had I been thinking that pork tenderloin might be easy and quick to grill outside in winter? In any case, when I found the recipe in question, I thought it was very interesting, probably because of the unusual spices.

I just couldn't at first figure out where the danged aquavit was in the recipe! I even thought it might have been left out of the recipe by mistake. It was the same kind of wonder that I had about where the meat is  in mince pies. Nowhere! And there is no booze in this recipe. If you read the recipe carefully, you understand that the spices are the same as are used to make traditional aquavit.

One alternative that might work though, is to have an ice cold vodka shot with the meat, if one so chooses...

Grilled Pork tenderloin with Aquavit Seasoning

1 tsp cumin seeds
2 tsp  coriander seeds
2 tsp fennel seeds
1 bay leaf
1/2 tsp salt
1/2 tsp freshly ground black pepper
2 tbs fresh finely minced dill
2 pork tenderloins, about 1/2 kilo each

Make a fine powder from the cumin, coriander, fennel and bay leaf in a mortar or a small blender. Add the salt and pepper.

Put 2 tablespoons of the spice mixture in a separate bowl and set aside. Combine the remaining spice mix with the minced dill.

Make an incision length-ways in the meat and open like a book. Cover the meat with cling film and gently pound the meat until it is 1/2 cm thick. 

Rum the spice mixture on to the surface of the meat and roll the meat up like a Swiss roll. Tie up with kitchen string to make a tight package. Rub the remainder of the spice mix on to the surface of the meat rolls. Pack the meat tightly first in cling film and then foil. Refrigerate for at least a half an hour or over night.

Light the barbecue and grill the meat, turning often, until done through (impossible to say how long it took - maybe a half an hour tops...you can cut the meat a bit and have a peek inside to check).


We grilled the meat in a grilling rack. It felt like the safest alternative. I had just used ordinary cotton yarn to tie the meat for the lack of kitchen string, and I wasn't sure if it would hold in the grill.

Samppa was able to grill the meat just perfectly. The meat was just a bit pink inside, just perfect.

This was a pretty macho dish to serve, with just the meat and blue cheese potatoes. No salad in this portion! However, the spices in the meat were so special, almost refined, that it wasn't perhaps so totally macho. We will definitely make this dish again and it went right up there with the favorites on our top ten list of barbecue food. 

Kommentit

Suositut tekstit