Englantilaiset joulupiiraat/Mince pies
Minulla meni lähes vuosi tajuta, että englantilaisissa mince pie-piiraissa ei ole jauhelihaa! Mince- sana hämää kivasti, joten missään reseptissä ei tuntunut olevan mitään järkeä - koska niistä puuttui mielestäni se oleellisin, eli jauheliha. Mince pie-reseptiä oli muutenkin aika vaikea löytää. Englanissa kaikki taitavat ostaa piiraiden täytteen valmiina kaupasta - aina Jamie Oliveria ja Nigella Lawsonia myöten. Mutta ahkeran nettisurffailun jälkeen löysin kuin löysinkin reseptin, jossa jopa ystävällisesti huomautettiin, että "mince" sanasta huolimatta ei piiraissa lihaa ole.
Reseptiä piti hieman soveltaa, koska kaikkia aineksia ei vain löytynyt. Esim. korintteja en mistään kaupasta löytänyt, enkä ole koskaan tainnut niitä edes missään nähdä, vaikka netin mukaan sekä Dr Oetkerillä että Meiralla on korintteja valikoimissaan. Ei vain näköjään kaupoissa! Nakkailin sitten ostoskoriini vähän kaikenlaisia kuivattuja, sokeroituja hedelmiä ja ajattelin, että ei se nyt niin tarkkaa ole. Ja olin oikeassa!
Toinen aines, jota ei mistään muualta kuin Englannista saa, on suet - ilmeisesti eräänlaista laardia. Wikipedian mukaan se on raakaa naudan tai lampaan rasvaa, erityisesti sitä rasvaa jota on kyljissä ja munuaisten ympärillä. Jaa... Englantilaiset saavat kernaasti pitää suetinsa! Onneksi sen käyttö ei ole enää nykyään kovin suosittua, varmaankin esim. kasvissyönnin yleistyttyä. Löysin sitten sellaisenkin reseptin, jossa rasvan korvasi voi ja voisin kuvitella, että piiraita voi valmistaa ihan ilman minkäänlaista rasvaa, joskin silloin piiraat voivat olla hieman kuivempia.
Englantilaiset joulupiiraat
n. 40 kpltäyte:
227g kuivattuja luumuja
200g kuivattuja aprikooseja
500g sultana rusinoita
200g kuivattuja taateleita
100g kuivattua, sokeroitua appelsiininkuorta
100g sukaattia
2 omenaa, kota poistettuna
300g fariinisokeria
2 sitruunan kuori ja mehu
2 appelsiinin kuori ja mehu
4 tl piparkakkumaustetta
2 tl raastettua muskottipähkinää
4 rkl brandya
200g pakastettua voita raastettuna
kuori:
350g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
225g huoneenlämpöistä voita
1 kananmuna
kylmää vettä
Valmista taikina. Nypi voi, suola ja jauhot tasaiseksi muruseokseksi. Lisää kananmuna ja tarvittava määrä kylmää vettä ja muotoile taikina palloksi. Anna taikinan vetäytyä n. puoli tuntia.
Hienonna täytteen ainekset veitsellä tai monitoimikoneessa. Sekoita hyvin ja lisää fariinisokeri, hedelmämehut ja-kuoret, sekä mausteet ja brandy. Ihanteellisesti seos saisi maustua säilöttynä purkkiin useamman viikon ajan, mutta täytettä voi myös käyttää heti.
Kauli taikina n. 3mm paksuiseksi ja ota siitä pyöreitä kiekkoja muotilla (halkaisija n. 10 cm) ja vuoraa muffinivuoka taikinalla.
Raasta täytteen joukkoon pakastettu voi ja sekoita hyvin. Täytä n 3/4 taikinakuorista hedelmätäytteellä ja tasoita pinta. Leikkaa taikinasta pieniä kuvioita piparimuotilla ja aseta hedelmätäytteen pinnalle. Paita 200 asteessa 20 minuuttia.
Nämä piiraat ovat aika helppoja valmistaa, jahka jaksaa hienontaa kaikki täytteen aineet. Taikina on ihanan helppoa kaulia ja piiraat pysyvät nätisti kasassa paistamisen ajan. Makuhan on sitten varmaan tottumuskysymys. Nämä piiraat muistuttavat vähän englantilaista hääkakkua, joka on kuivaa ja mausteista hedelmäkakkua. En voi verrata omia piiraitani mihinkään muuhun, koska kuten jo aikaisemmassa postauksessa totesin, en ole eläessäni maistanut ehtaa tavaraa. Mutta kannustavat kommentit briteiltä juhlissamme saivat minut uskomaan, että aika lähelle sitä alkuperäistä makuelämystä kyllä pääsin, vaikka en edes löytänyt ihan kaikkia oikeita raaka-aineita.
It took me almost a year to realize that there is no mince meat in mince pies! The word "mince" is quite confusing, so all the recipes I read through didn't seem to make any sense - because I thought they lacked the key ingredient: meat. Mince pie recipes were a bit hard to find anyway. Everyone in England buys ready made mince from the shop - Jamie Oliver and Nigella Lawson included. But after some diligent net surfing I did find a recipe, which also mentioned the fact that mince pies do not have meat in them.
The recipe had to be altered a bit, as I just could not find all the ingredients in the shops. For instance I could not find currants in any shop and I don't think I've ever seen them either, although according to the internet both Dr Oetker and Meira have them in their selection. But not in the shops! Finally I just threw all kinds of dried fruit into my shopping cart thinking it wouldn't make such a big difference in the taste. And I was right.
One ingredient you can only get in England is suet - a kind of a lard. According to Wikipedia it is raw beef or mutton fat, especially the fat around the loin and kidneys. Right...The English can keep their suet gladly! Luckily the use of suet is not very popular anymore, probably due to there being more and more vegetarians now. So I did find a recipe where the suet was substituted with butter and I can imagine that you could even make the pies without any sort of fat, although then the pies might be a bit dryer.
Mince pies
makes about 40 piesfilling:
227g prunes
200g dried apricots
500g sultanas
200g dried dates
100g dried, sugared orange peel
100g citron
2 apples, cored
300g brown sugar
grated peel and juice of 2 lemons
grated peel and juice of 2 oranges
4 tsp gingerbread spice mix
2 tsp grated nutmeg
4 tbsp brandy
200g grated frozen butter
crust:
350g flour
1 tsp salt
225g butter at room temperature
1 egg
cold water
Make the dough. Mix the butter, salt and flour into a crumble. Add the egg and the required amount of cold water and form the dough into a ball. Leave to rest for about half an hour.
Mince all the ingredients for the filling finely either with a knife or in a food processor. Mix well and add the brown sugar, the fruit juices and grated peel and the spices and brandy. Ideally the mixture should be preserved in a jar for several weeks, but you can also use the filling at once.
Roll the dough about 3 mm thick and cut out rounds with a cookie cutter (about 10 cm in diameter) and line a muffin tin with the dough.
Grate the frozen butter into the filling and mix well. Fill about 2/3 of the pie crusts with the filling and smooth the surface. Cut out small shapes from the dough with a gingerbread cutter an place on the surface of the filling. Bake at 200 degrees for 20 minutes.
These pies are pretty easy to make, once your done with mincing all the filling ingredients. The dough is wonderfully easy to roll and the pies retain their shape during baking. This is probably an acquired taste. These pies reminded me of English wedding cake, which is dry fruit cake. I can't compare my pies to anything else, as I haven't tasted mince pies before. But the encouraging comments from the Brits at our party led me to believe that I came pretty close to the real thing, even though I didn't find all the right ingredients.
Congratulations! No easy task making this from scratch! I have only ever done it once when I first came to Finland. I used a recipe from a National Trust book (there was no internet back then.)
VastaaPoistaI think I also substituted butter for suet. Currants I have found as yellow raisins.
Well done! I much prefer mince pies to English Xmas cake. And best washed down with several glasses of sherry!
I have totally missed your comment, and I do try to answer all messages in the blog! The pies were actually quite easy to make once I realized what they actually were - meaning NOT meat pies. As I made so many I was pretty fed up with them by the time we had the glögi party (plus I never seem to have time to eat during the evening anyway...). I'll have to make them next year again and enjoy them at leisure...with the sherry :).
VastaaPoista