Letut/Pancakes
Tässä vielä yksi resepti laskiaisjuhlista: letut. Kaikki varmaan on joskus lettuja tehnyt ja monilla on oma, takuuvarma resepti letuille. Tässä on omamme:
Letut
4,5- 5 dl maitoa2 dl vehnäjauhoja
2 munaa
2 rkl öljyä
2 rkl sokeria
Sekoita ainekset taikinaksi ja anna levätä n. puoli tuntia. Paista lettuja lettupannussa tai pienessä paistinpannussa runsaassa voissa.
Juhliin paistoin lettuja lettupannulla, jossa saa paistettua neljä lettua kerrallaan. Koska letuilla oli niin kova menekki juhlissa, ei yhtään lettua jäänyt yli (mikä oli hyvä!) ja päätimme vielä seuraavana päivänä tehdä uuden satsin lettuja - sen verran hyviä ne ovat. Ja toki letut ovat ihan parhaimmillaan vastapaistettuina. Seuraavan päivän letut paistettiin pienellä paistinpannulla. Olen jopa harjoitellut lettujen kääntämistä niin, että heitän ne ilmaan paistinpannun avulla. Ihan kuin Peppi Pitkätossu! Tosin lettu taisi aina silloin tällöin laskeutua Pepin päähän eikä pannuun. Minulle ei vielä ainakaan ole käynyt niin ja lettujen heittely alkaa jo sujua ihan kivasti. Siihen tarvitaan vain rohkeutta!
lettua ja tummaa boysenmarjahilloa/Pancakes and dark boysenberry jam. |
Meillä on aina ollut Sampan kanssa eri näkemys siitä, mikä on oikein paistettu lettu. Samppa haluaa että letut ovat ihan vaaleita, vailla minkäänlaista väriä. Letut ovat siis juuri ja juuri hyytyneitä. Itse pidän letuista, joissa on kullankeltainen, pitsimäinen pinta. Yritän sitten aina tehdä letut niin, että ensimmäiset paistetaan todella miedolla lämpötilalla ja jätetään "raaoiksi" ja loput letut teen "normaalisti". Jos jättäisin Sampan letut yhtään raaemmiksi, olisivat ne periaatteessa taikinaa. Kehittelimmekin ystäväni kanssa täydellisen raakalettuannoksen: kulhon pohjalle nokare voita, päälle kauhallinen lettutaikinaa johon upotetaan hillot, sokerit ja kermavaahdot. Sitten vaan seosta lusikoimaan suuhun. Sen raaemmaksi ei lettua saa :)!
Here is one more recipe from the Shrovetide party: pancakes. Everyone has
made pancakes sometime and many people have their own, sure-fire recipe for
pancakes. Here is ours:
Pancakes
4,5- 5 dl milk
2 dl flour
2 eggs
2 tbsp oil
2 tbsp sugar
Mix the ingredients in to a batter and let stand for about a half an hour.
Fry the pancakes in a pancake pan or a small frying pan.
I made pancakes in a pancake pan for the party. Because the pancakes all
went and none were left over (which was good!) we decide to make some more the
next day - they were just so good. And of course pancakes are best straight out
of the pan. I've even practiced turning the pancakes by flipping them in
the air with the frying pan. Just like Pippi Longstocking! Although I think
sometimes the pancakes landed on Pippi's head and not in the frying pan. That
hasn't happened to me yet and I'm getting pretty good at flipping the pancakes.
You just need a bit of courage to do it!
We have always had a different view with Samppa on what
are properly fried pancakes. Samppa wants his pancakes to be very light with
hardly any color at all. The pancakes are just about set. I myself like golden
pancakes with a lacey surface. So I try to make the pancakes so that the first
batch is fried at a low temperature and are left "raw" and the rest I
make the "normal" way. If I left Samppa's pancakes any rawer, they
would actually just be batter. We actually started thinking of a
raw-pancake-dish with my friend: a knob of butter in the bottom of a bowl, a
scoopful of pancake batter on top into which you can dunk the jam and sugar and
whipped cream. Then you just spoon the mixture into your mouth. A pancake can't
get rawer than that :)!
Kommentit
Lähetä kommentti