Supikkaat/Supikas-pies
Viime vuonna tein laskiaisjuhliin sulhaspiirakoita. Niitä tein tänäkin vuonna ja lisäksi tein
supikkaita. Leikkasin supikkaiden reseptin Hesarista syyskuussa. Supikasareseptin
on Mimmit- yhtyeen Hannamari Luukkasen perinneresepti ja juttu oli osa sarjaa,
jossa tunnetut ihmiset kertovat, mikä ruoka heitä lohduttaa. Supikkaiden
resepti kiinnosti heti kun sen näin. Se oli aika samanlainen kuin
sulhaspiirakoiden resepti, etenkin kuoritaikinan osalta. Täytteenä vain on
ihana lanttu!
Erityisen hauskaa
jutussa oli se, että sen oli kirjoittanut opiskelijatoverini TAIKIn ajoilta
Milla von Konow, joka oli myös ottanut kuvan juttuun. Millakin on aina ollut
kiinnostunut ruoasta ja on mahtavaa, että hän on voinut yhdistää valokuvaajan
ammatin ja intohimon ruokaan tekemällä juttuja Hesariin!
Itse pidän keitetyn
lantun tuoksusta. Varmasti siitä tulee mieleen joulukin ja muutenkin se on
pehmeä ja hivenen makea. Hesarin jutussa tuoksua kuvataan imelänkirpeäksi.
Sampan kommentti tuoksusta ei ollut yhtä hehkuttava, kun hän tuli ulkoa sisään.
En viitsi edes kirjoittaa tähän mikä kommentti oli! No, minä pidän lantun
tuoksusta ja lantun ihanan hehkuva keltainen värikin on kaunis.
Lanttusupikkaat
(24 kpl)
Lanttutäyte:
1 kg lanttua
1/2 dl vettä
2 tl hunajaa
1 rkl voisulaa
suolaa
Ruistaikina:
2 dl vettä
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
voisulaa
Valmista ensin täyt .
Kuori ja viipaloi lantut. Hauduta lanttupalat pehmeiksi kattilassa pienessä
vesitilkassa. Soseuta pehmeät lantut haarukalla tai tehosekoittimessa ja lisää
hunaja, voisula ja suolaa maun mukaan.
Tee taikina. Sekoita
suola kylmään veteen. Lisää jauhot ja sekoita ainekset käsin melko kovaksi
taikinaksi.
Kaulitse taikinasta
ohut, noin 4 mm paksuinen levy. Irrota levystä palloja juomalasilla. Näitä
pyörylöitä kutsutaan kuoriksi. Ohenna ja levittele kuoret kaksinkertaisiksi
kaulimella tai pulikalla.
Laita reilu
ruokalusikallinen lanttutäytettä kuoren toiselle puoliskolle. Taittele kuoren
toinen puoli toisen päälle ja painele kiinni.
Asettele supikkaat
uunipellille ja paista kuumassa. 250 -275- asteisessa uunissa. Paista n. 15
min., kunnes supikkaat ovat saaneet väriä, myös pohjastaan.
Voitele supikkaat
lämpimät supikkaat voisulalla ja anna niiden pehmetä laakeassa astiassa
leivinliinan alla.
Supikkaat olivat maukkaita ja saivat kehuja. Hyvin ne maistuivatkin luistelun jälkeen. Uunimme on vain hieman temppuileva. Se kuumenee enemmän, kuin mitä luulisi ja tämän takia jotkut supikkaat hieman paloivat. Varsinkin ohuet kärjet olivat herkkiä paikkoja palamiselle. Mutta kukaan vieraista ei asiasta valittanut. Ensi kerralla pitää ehkä jättää taikina ihan hieman paksummaksi - vaikka ohueksi kaulittu taikina taitaa olla supikkaiden juju. Tarvitsemme kai enemmänkin uuden uunin.
Last year I made sulhas
pies for the Shrovetide party. I made these pies again this
year and also made some supikas-pies. I had cut the recipe out from the
Helsingin Sanomat in September. The recipe for supikas-pies is by Hannamari
Luukkanen from the band Mimmit and the traditional recipe is one of a series in
the Helsingin Sanomat where well-known people tell about their personal comfort
foods. I was immediately interested when I saw the recipe. It was quite similar
to the sulhas-pie recipe, especially the crust dough. The filling was wonderful
rutabaga.
What was especially fun about the article was that
that it had been written by my friend front art college days, Milla von Konow,
who had also taken the picture for the piece. Also Milla has always been
interested in food, and it's great that she has been able to combine her
profession as a photographer to her passion for food by writing articles in the
Helsingin Sanomat.
I love the smell of cooked rutabaga. Certainly it
reminds me of Christmas time (rutabaga is traditionally used in Finland in
Christmas dishes) and it is soft and a bit sweet in aroma. In the Helsingin
Sanomat article describes it as sugarytart. Samppa’s comment on the aroma was
not as flattering, when he came in from outside. I won't even write down what
he said! Well, at least I like the smell of rutabaga and it's wonderful glowing
yellow color is beautiful.
Rutabaga supikas-pies
(serves24)
Rutabaga filling:
1 kg rutabaga
1/2 dl water
2 tsp honey
1 tbsp melted butter
salt
Rye crust dough:
2 dl water
1 tsp salt
4 dl rye flour
1 dl flour
For brushing:
melted butter
First make the filling. Peel and slice the rutabaga. Let the rutabaga
simmer in a small amount of boiling water until soft. Mash the soft rutabaga
with a fork or blitz in a blender and add the honey, melted butter and salt to
taste.
Make the dough. Mix the salt in cold water. Add the flour and mix by hand
into a fairly hard dough.
Roll the dough out into about a 4 mm thick slab. Cut out small discs from
the dough with a glass. These discs are called shells. Thin down the shells
with a rolling pin to make them double the original size.
Put a generous tablespoon of filling on
one side of the shell. Fold the other side over the other and press the edges
shut.
Put the pies on a baking tray and bake in a hot oven (250-275 degrees).
Bake for about 15 minutes, until the pies have gotten some color, also from the
underside.
Brush the pies with melted butter and let them soften on a flat surface
under a baking towel.
The pies were tasty and were much praised. They went down well after
skating. Our oven is just a bit temperamental. It heats more than what one m
might expect and that is why the pie crusts burned a bit. Especially the thing,
sharp ends of the pies burned easily. But no one complained. Next time it might
be wise to leave the dough a bit thicker - even though the thinly rolled dough
might just be the whole idea of the pies. I think we just actually need a new oven.
Kommentit
Lähetä kommentti