Supikkaat/Supikas-pies




Viime vuonna tein laskiaisjuhliin sulhaspiirakoita. Niitä tein tänäkin vuonna ja lisäksi tein supikkaita. Leikkasin supikkaiden reseptin Hesarista syyskuussa. Supikasareseptin on Mimmit- yhtyeen Hannamari Luukkasen perinneresepti ja juttu oli osa sarjaa, jossa tunnetut ihmiset kertovat, mikä ruoka heitä lohduttaa. Supikkaiden resepti kiinnosti heti kun sen näin. Se oli aika samanlainen kuin sulhaspiirakoiden resepti, etenkin kuoritaikinan osalta. Täytteenä vain on ihana lanttu!

Erityisen hauskaa jutussa oli se, että sen oli kirjoittanut opiskelijatoverini TAIKIn ajoilta Milla von Konow, joka oli myös ottanut kuvan juttuun. Millakin on aina ollut kiinnostunut ruoasta ja on mahtavaa, että hän on voinut yhdistää valokuvaajan ammatin ja intohimon ruokaan tekemällä juttuja Hesariin!





Itse pidän keitetyn lantun tuoksusta. Varmasti siitä tulee mieleen joulukin ja muutenkin se on pehmeä ja hivenen makea. Hesarin jutussa tuoksua kuvataan imelänkirpeäksi. Sampan kommentti tuoksusta ei ollut yhtä hehkuttava, kun hän tuli ulkoa sisään. En viitsi edes kirjoittaa tähän mikä kommentti oli! No, minä pidän lantun tuoksusta ja lantun ihanan hehkuva keltainen värikin on kaunis. 

Lanttusupikkaat
(24 kpl)

Lanttutäyte:
1 kg lanttua
1/2 dl vettä
2 tl hunajaa
1 rkl voisulaa
 suolaa

Ruistaikina:
2 dl vettä 
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
voisulaa

Valmista ensin täyt . Kuori ja viipaloi lantut. Hauduta lanttupalat pehmeiksi kattilassa pienessä vesitilkassa. Soseuta pehmeät lantut haarukalla tai tehosekoittimessa ja lisää hunaja, voisula ja suolaa maun mukaan.

Tee taikina. Sekoita suola kylmään veteen. Lisää jauhot ja sekoita ainekset käsin melko kovaksi taikinaksi.

Kaulitse taikinasta ohut, noin 4 mm paksuinen levy. Irrota levystä palloja juomalasilla. Näitä pyörylöitä kutsutaan kuoriksi. Ohenna ja levittele kuoret kaksinkertaisiksi  kaulimella tai pulikalla. 

Laita reilu ruokalusikallinen lanttutäytettä kuoren toiselle puoliskolle. Taittele kuoren toinen puoli toisen päälle ja painele kiinni.

Asettele supikkaat uunipellille ja paista kuumassa. 250 -275- asteisessa uunissa. Paista n. 15 min., kunnes supikkaat ovat saaneet väriä, myös pohjastaan. 

Voitele supikkaat lämpimät supikkaat voisulalla ja anna niiden pehmetä laakeassa astiassa leivinliinan alla.




Supikkaat olivat maukkaita ja saivat kehuja. Hyvin ne maistuivatkin luistelun jälkeen. Uunimme on vain hieman temppuileva. Se kuumenee enemmän, kuin mitä luulisi ja tämän takia jotkut supikkaat hieman paloivat. Varsinkin ohuet kärjet olivat herkkiä paikkoja palamiselle. Mutta kukaan vieraista ei asiasta valittanut. Ensi kerralla pitää ehkä jättää taikina ihan hieman paksummaksi - vaikka ohueksi kaulittu taikina taitaa olla supikkaiden juju. Tarvitsemme kai enemmänkin uuden uunin.





Last year I made sulhas pies for the Shrovetide party. I made these pies again this year and also made some supikas-pies. I had cut the recipe out from the Helsingin Sanomat in September. The recipe for supikas-pies is by Hannamari Luukkanen from the band Mimmit and the traditional recipe is one of a series in the Helsingin Sanomat where well-known people tell about their personal comfort foods. I was immediately interested when I saw the recipe. It was quite similar to the sulhas-pie recipe, especially the crust dough. The filling was wonderful rutabaga.

What was especially fun about the article was that that it had been written by my friend front art college days, Milla von Konow, who had also taken the picture for the piece. Also Milla has always been interested in food, and it's great that she has been able to combine her profession as a photographer to her passion for food by writing articles in the Helsingin Sanomat.

I love the smell of cooked rutabaga. Certainly it reminds me of Christmas time (rutabaga is traditionally used in Finland in Christmas dishes) and it is soft and a bit sweet in aroma. In the Helsingin Sanomat article describes it as sugarytart. Samppa’s comment on the aroma was not as flattering, when he came in from outside. I won't even write down what he said! Well, at least I like the smell of rutabaga and it's wonderful glowing yellow color is beautiful.

Rutabaga supikas-pies

(serves24)

Rutabaga filling:
1 kg rutabaga
1/2 dl water
2 tsp honey
1 tbsp melted butter
 salt

Rye crust dough:
2 dl water
1 tsp salt
4 dl rye flour
1 dl flour

For brushing:
melted butter

First make the filling. Peel and slice the rutabaga. Let the rutabaga simmer in a small amount of boiling water until soft. Mash the soft rutabaga with a fork or blitz in a blender and add the honey, melted butter and salt to taste.

Make the dough. Mix the salt in cold water. Add the flour and mix by hand into a fairly hard dough.

Roll the dough out into about a 4 mm thick slab. Cut out small discs from the dough with a glass. These discs are called shells. Thin down the shells with a rolling pin to make them double the original size.

Put a generous tablespoon of  filling on one side of the shell. Fold the other side over the other and press the edges shut.

Put the pies on a baking tray and bake in a hot oven (250-275 degrees). Bake for about 15 minutes, until the pies have gotten some color, also from the underside.

Brush the pies with melted butter and let them soften on a flat surface under a baking towel. 

The pies were tasty and were much praised. They went down well after skating. Our oven is just a bit temperamental. It heats more than what one m might expect and that is why the pie crusts burned a bit. Especially the thing, sharp ends of the pies burned easily. But no one complained. Next time it might be wise to leave the dough a bit thicker - even though the thinly rolled dough might just be the whole idea of the pies.  I think we just actually need a new oven.

Kommentit

Suositut tekstit