Mustaviinimarja juustokakku/Black Currant Cheese Cake

Kävimme viime sunnuntaina Sampan nuoremman siskon ja tämän perheen uudessa kodissa Hyvinkäällä. Olikin korkea aika tehdä tämä vierailu, koska perhe oli muuttanut uuteen kotiin jo kesällä, emmekä olleet vielä kertaakaan siellä piipahtaneet. Nyt vierailusta kehittyi oikea pieni sukukokous ja paikalla oli loppujen lopuksi tusinan verran ihmisiä - ja yksi ihana pieni koira.

Olin jo kauan lupaillut, että teen kakun, jos koskaan saamme aikaiseksi mennä vierailulle Hyvinkäälle ja nyt tämän asian toteutuessa, ryhdyin tuumasta toimeen ja tein tilaisuutta varten juustokakun. Kysyin Sampalta etukäteen, mikä maku olisi mieluinen (pyrin näin välttämään suurimmat pettymykset) ja hän vastasi - kai asiaa sen kummemmin miettimättä - että mustaviinimarja olisi hyvä. Okei, päätin siis noudattaa toivetta. Miksi mustaviinimarja eikä punainen, jota olisi ollut pakastimessa? En tiedä mutta en välittänyt ja ostin mustaviinimarjoja ja mustaviinimarjamehua kaupasta.



pohja:
200g Digestive-keksejä
50g voita
(Valio)


Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista marjakompotti.

mustaviinimarjakompotti:
400g punaviinimarjoja
130g sokeria

Kuumenna marjat, jolloin niistä irtoaa mehua. Anna porista hetken keskilämmöllä. Lisää sokeri ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä n 15 min. Puristele marjat puukauhalla metallisiivilän läpi.

täyte:

1 dl sokeria
300 g maustamatonta tuorejuustoa
(Philadelphia)
3 dl kuohukermaa (Flora kuohu 26%)

1 annos mustaviinimarjakompottia
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
1 annos punaviinimarjakompottia
2 tl vaniljasokeria
7 liivatelehteä



Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää
jäähdytetty mustaviinimarjakompotti ja sekoita hyvin. Kuumenna tilkka mustaviinimarjamehua kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Lisää liivateseos tuorejuusto-kananmunamassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuusto-kananmunamassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Voit myös tasoittaa kakun pintaa lastalla. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi.

glasyyri:

3dl keitettyä mustaviinimarjamehua
3 liivatelehteä



Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka mustaviinimarjamehua kiehuvaksi. Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Kaada liivateseos kylmään mehuun ja sekoita hyvin. Kaada glasyyri ohuena nauhana kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.

Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran ennen reunan avaamista. Veitsen voi kastaa kuumaan veteen ja kuivata pyyhkeeseen työn helpottamiseksi. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja parerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku.




Kakun pinta oli ainakin kovasti kiiltelevä! Yllä olevassa kuvassa näkyy hienosti heijastus kakun pinnassa. Se on entisen opettajani Elsa Ytin "Ulkoluoto" työ, jos roikkuu seinällä sen pöydän yläpuolella, jolla kakun kuvasin! Noin muuten olin hieman pettynyt kakkuun. En toki makuun, joka oli jälleen aivan kohdillaan mutta olin pettynyt lähinnä kakun ulkomuotoon ja hieman rakenteeseenkin. Moniin seikkoihin oikeastaan. Ensinnäkin keksipohja jäi todella irtonaiseksi ja muruiseksi. En tainnut painella sitä vuoan pohjalle tarpeeksi tiiviisti. Joskus pohja on kivikova ja joskus taas muruinen. Ainesten määrä on aina sama ja voi tuntua siltä, että koostumuksen onnistuminen riippuu niistä kuuluisista tähtien asennoista. Mutta kyllä se vain aina tekijästä riippuu ja nyt tekijällä oli vain hieman laiska käsi pohjaa vuokaan painellessaan.



Minulla on itse asiassa ihan erityinen työkalu, jota käytän, kun painelen keksipohjaa vuokaan. Se ei kyllä ole alunperin tarkoitettu tähän hommaan, vaan johonkin aivan muuhun. Olen saanut tämä Tupperware- välineen lahjaksi serkultani ja jos hän ei olisi kertonut minulle, mikä se on, en olisi sitä itse keksinyt. Tämä on nimittäin eräänlainen kaavin, jolla saadaan viimeiset pisarat hilloa purkista (tai maapähkinävoita tai Nutellaa tai mitä sitä nyt kaapia haluaakin). En ole rehellisesti sanoen varmaan koskaan kaapinut yhtikäs mitään mistään purkista tällä välineella mutta kakkupohjan tasoittajana se on verraton!

Mutta vielä siitä kakusta ja tyytymättömyydestäni siihen. Koristelu uhkasi muodostua todelliseksi ongelmaksi, kun Viikin prismassa ei ollut yhtäkään tuoretta marjaa missään! Ravasin hulluna hyllyjen seassa tupaten täynnä olevassa marketissa (kaupat eivät olleet auki seuraavana päivänä, lauantaina, koska oli pyhäinpäivä, joten kauppa oli todella täynnä) mutta yhtäkään tuoretta marjaa ei ollut. Eikä oikein muutakaan, jolla olisi voinut kakkua koristella. Lopulta päädyin ostamaan oransseja kumkvatteja, koska ajattelin että väri sopisi hyvin yhteen mustaviinimarjan voimakkaan sävyn kanssa. No - ei se taas mennyt ihan niin, kuin ajattelin.

Olihan oranssin ja mustaviinimarjan värien yhdistelmä ihan upea mutta silloin kakun täyteen olisi pitänyt olla vaikka vain kermaisen vaalea, eikä vaaleanlila, kuten se nyt mustaviinimarja kompotin ansiosta oli. Tai sitten kakku olisi pitänyt koristella tuoreilla mustaviinimarjoilla. Mutta niitä kun ei sitten ollut saatavilla! Huoh. Olisiko niin, että marjakakkuja pitää tehdä silloin, kun tuoreita koristeita on saatavilla, siis tuoreita marjoja ja viinimarjanlehtiä. Muun ajan vuodesta voi sitten tehdä sitrus- tai muita hedelmäkakkuja, joiden koristeluun löytyy helpommin ainekset kaupasta.

Jostain syystä glasyyrin reunakan ei ollut aivan tasainen. Ja vaikka suojasin kakun huolella, oli pinnassa taas joku ihme kraateri! Mustaviinimarjamehu on muutenkin vähän vaikeaa glasyyria ajatellen. Se on kovin sakeaa ja jopa hieman sameaakin ja vaikka kuinka yrittää kaataa mehua varovaisesti kakun pinnalle, muodostuu mehuun hieman vaahtoa ja ihan kauheasti ilmakuplia. Nyt tapahtui myös se, mikä aina tuntuu tapahtuvan marjatäytteisten kakkujen kanssa: täyte jäi aika kovasti kiinni vuoan reunoihin, vuoan teflonpäällysteestä huolimatta. Näin ei käy, jos täytteessä ei ole marjakompottia, esim. se taannoinen sitruuna-limekakku oli kaikin puolin täydellinen, sileine täytteen reunoineen ja tasaisine glasyyreineen. Osaako joku - vaikka joku kemisti - kertoa, miksi näin käy? Oli syy mikä tahansa, on se harmillista ja nyt sainkin vihdoinkin aikaiseksi ostaa Ullanunelma nettikaupasta kakkunauhaa, jolla vuoan reunat vuorataan ennen kun täyte kaadetaan vuokaan. Lopputuloksena pitäisi olla siisti, tasainen reuna. Ensi viikonloppuna teen taas kakun, joten pääsen kokeilemaan nauhojen toimivuutta. Varmaan sitten pitää tehdä nimenomaan marjatäytteinen kakku, jotta näkee toimiiko kakkunauha toivotulla tavalla.

Okei, kauhea vuodatus taas siitä, mikä meni pieleen. Kakku maistui kuitenkin ihanalta ja toki kaikki kehuivat kakkua. Kullanväriset sokerihelmetkin sointuivat tuliaisiksi viedyn Blåssa Gloggin kanssa!Mutta omasta mielestäni kakusta vain ulkomuodollisesti puuttui "se jokin", se "wow" elementti, joka joissa kakuissa vain on. Amen!




No, ainakin Mila-koira - 3 kk - oli mitä suloisin :)! Meinasin laittaa hänet laukkuuni ja ottaa mukaan kotiin...


We visited Samppa's younger sister's family's new home in Hyvinkää last weekend. This visit was long overdue, as the family had moved into their new home already in the summer, and we had not been there once. Now the visit turned into a real little family reunion and in the end there were about a dozen of us present - and one adorable small dog.

I had already promised a long time ago that I would make a cake, if we ever got around to visiting Hyvinkää and now that this looked like it would happen, I set to work and made a cheese cake for the occasion. I asked Samppa beforehand what flavour would be good ( I wanted to avoid big disappointments) and he said - probably without much thinking about it - that black currant would be good. Okay then, I decided to follow with the wish. Why black currant and nor red currant which we had in the freezer? I don't know but I didn't care and I bought frozen black currants and black currant juice from the store.

base:
200g Digestive biscuits
50g butter

Crush the biscuits finely. Melt the butter in the microwave and combine with the crushed bisquits mixing well. Line the bottom of a springform cake tin (24 cm in diameter) with baking paper and press the biscuit-butter mixture firmly in to the bottom of the tin. Put the tin in the fridge and make the filling.

black currant compot:
400g  black currants
130g sugar

Heat the berries. Let simmer for a while over medium heat. Add the sugar and continue cooking over medium heat for about 15 minutes. Press throuigh a metal mesh sieve with a wooden spoon.

filling:
300g natural cream cheese (Philadelphia)
4 eggs, the yolks and the whites separated (use pasteurized if available)
2,5 dl whipping cream (Flora kuohu 26%)
1 portion og black currant cocmpot
1 dl sugar
2 tl vanilla sugar
7 gelatin leaves


Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5 minutes. Whisk the egg yolks and sugar together to form a light foam. Add the cream cheese, vanilla sugar and the black currant compot and mix well. Heat a dash of black currant juice in a saucepan until boiling, squeeze the gelatin leaves of excess water and melt the soft gelatin leaves in the hot juice. Add the gelatin and juice mixture into the cream cheese mixture and stir well. Whip the cream. Whisk the egg whites until stiff peaks begin to form. Add the whipped cream and egg whites to the cream cheese mixture in turns, firs the cream then the egg whites. Add the cream and egg whites carefully "folding" them into the mixture with a spatula so that the mixture stays fluffy. Pour the filling into the springform tin on top of the bisquit base. Lightly tap the tin agains the work counter to make the surface even ( you can also even out the surface with a silicone spatula ). Put the tin in the fridge again, now for about two hours.

glazing:
3dl black currant juice
3 gelatin leaves

Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5 minutes. Heat a dash of black currant juice in a saucepan until boiling, squeeze the gelatin leaves of excess water and melt the soft gelatin leaves in the hot juice. Pour the gelatin and black currant juice mixture into the cold juice and mix well. Don't use a wire whisk to mix the juice. Mix it gently with a spoon so no air bubbles form. Pour the juice slowly over the set cream cheese filling carefully popping any air bubbles with the tip of the spoon. Put the cake back in the fridge and let it set over night.
The next day remove the cake from the tin. Go around the edges of the tin with the tip of a sharp knife to loosen the cake. You can make this even easier by dipping the blade of the knife into hot water and drying it quickly with a towel. At this point it's best to take it easy and be very careful when removing the tin from around the cake. Transfer the cake onto a serving dish with the baking paper still intact. You can easily remove the baking paper by putting a spatula between the cake base and the baking paper, lifting the cake slightly and quickly pulling the paper out from under the base.

Decorate the cake.


I wasn't 100% satisfied with the cake. There was nothing wrong with the taste which was just right, but I was disappointed with how the cake looked and also a bit disappointed in the texture. Many things actually. First, the biscuit base was really loose and crumbly. I guess I didn't press the base hard enough into the bottom of the tin. Sometimes the base is rock hard and sometimes it's loose and crumbly. The amount of the ingredients are always the same and it can seem that succeeding in making a good cake base is pretty much luck. But in the end it all depends on the maker of the cake and now it seemed that the maker just had a lazy hand when pressing the base into the tin.




I actually have a special tool which I use when i'm pressing the bisquit base into the tin. It is originaly not made for this purpose, but for something else completely. I have gotten this Tupperware utensil from my cousin and if she hadn't told me what it was, I would not have figured it out myself. This is namely a scraper of sorts, that you scrape out the last props of jam from a jar (or penutbutter or Nutella or whatever you want to scrape). To be honest, I have probably never scraped anything from a jar with this utencil but as a cake base presser it is unrivaled.

But back to the cake and why I was dissaponted with it. The decorating threatened to become a real problem when I could not find a single fresh berry at Viikki Prisma! I ran lookingthrough the shelves like crazy in the supermarket which was really full (it was a holiday the next day and the shops would be closed, so the store was REALLY full) but there wasn't a single fresh berry. And not much else either, that you could decorate a cake with. Finaly I wound up buying orange kumquats, because I thought that the color would go well with the strong shade of the black currants. Well - again it didnt quite go as I had thought. 

The orange color did go well with the color of the black currant but then the filling should have been a creamy white, not light lilac like it was now because of the black currant compot. Or then the cake should have been decorated with fresh black currants. But I couldn't find any! Sigh. Is it just so, that berry cakes should be made when fres decorations are available, fresh berries and fresh leaves I mean. The rest of the year you can then make citrus and other fruit caes for which fresh decorations can be found more easily.

For some reason the edge of the glazing wasn't smooth either. And even though I did cover the cake when I put it in the fridge, there was some sort of a small crater on the surface! Black currant juice is a bit difficult for the glazing anyway. it's quite thick and even a bit and no matter how carefully you try to pour it on to the surface of the cake, a sligt foam begins to form and you get quite a lot of air bubbles. Now something happened again too which seems to happen with cakes with berry filling: the filling really stuck to the edges of the springform tin despite the teflon covering of the tin. This doesn't happen if the filling doesn't have berry compot. For example the lemon and lime cake I recently made was perfect in every way with smooth filling and glazing. Could anyone - a chemist perhaps - tell me why this happens? Whatever the reason is, it's very annoying and I actually finally got round to buying some acetate cake ribbons fron the  Ullanunelma online store. You line the edges of the tin with the ribbon before pouring the filling in. The end result should be a smooth and even edge.I'm going to be making a cake again next weekend so I can test the ribbons in action. I guess I'll have to specifically make a berry cake, so I can see if the ribbons work in the way I hope they do.

Okay, a lot of gushing about what went wrong. The cake still tasted wonderful and of course everyone praised it. The gold colored sugar pearls at least went well with the bottle of Blåssa Glögg that we also gave as a present! But I just personaly think that there was that "certain something" lacking in the cake's appearance, that certain element of "wow" that some cakes just have. Amen!



At least little Mila-puppy was adorable. I almost put her in my bag and took her home...

Kommentit

Suositut tekstit