Kiinalainen possupata/Chinese Pork Casserole
Sukujuhliemme pääruokana oli tänäkin vuonna pataruoka, eli äitin reseptin mukaan tehty kiinalainen possupata. Tämä resepti on niiltä ajoilta, kun tässä maassa pidettiin hyvin kiinalaisena sitä, että ruokaan lisättiin soijaa. Ja curry- maustetta...joka tosin viittaisi Intiaan. Mutta ennen maailmassa ei sillä ollut niin väliä. "Eksoottisia" mausteita = kiinalaista.
Herkullista tämä pata kyllä on. Ja niin ihanan tutun ja turvallisen makuista. Ja vielä kaiken lisäksi hyvin vaivatonta valmistaa. Pataruoat ovatkin illalliskutsujen emännän pelastus, koska ne valmistuvat melkein kuin itsestään.
Kiinalainen possupata
8 annosta3 possun sisäfilettä (n. 500-650g/kpl)
2 pientä purkkia herkkusieniä liemineen
1 purjon vihreä osa
valkopippuria
suolaa
6 rkl soijakastiketta
ketsuppia
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
vettä "sopivasti"
Ruskista paloitellut lihanpalat voissa padassa. Lisää valkopippuria, suolaa ja 6 rkl ja anna putrata. Pilko purjo. Ruskista paistinpannussa voi ja lisää vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää massa pataan. Lisää purkkiherkkusienet liemineen sekä ketsuppi. Lisää pilkottu purjo ja sopiva määrä vettä. Putraa 1 tunti hiljaisella, tarkista maku. Tarjoa keitetyn riisin kera.
"Putrata" on äitini käyttämä sana ja tarkoittaa kuplivaa kiehumista. Aika hyvä ja kuvaava sana...ainakin minä ymmärrän täysin, mitä se tarkoittaa. Lihoista irtoaa jälleen aika paljon nestettä, joka jo sinänsä tekee kastiketta. Samoin tulee nestettä purkkiherkkusienien mausteliemestä. En ole koskaan ajatellut, että purkkiherkkusienien lientä voisi käyttää ruoanlaitossa mutta sehän on mainio tapa saada kastikkeeseen lisää nestettä ja makua. Lopuksi "sopiva" määrä vettä oli aika pieni tilkka. Ketsupin määrästä ei äitini osannut sanoa mitään, joten sitäkin lisättiin "sopivasti".
Possupata maistui todellakin aivan samalta, kuin jos äitini olisi sen valmistanut. Maistoin pataa kerran ennen kuin lisäsin purjon ja silloin minulla oli vähän pahat aavistukset maun suhteen. Mutta heti kun olin lisännyt purjon ja antanut padan hieman "putrata", muuttui maku kuin taikasauvan iskusta siksi tutuksi mauksi, jonka tunnen vuosien takaa. Eli taianomainen ainesosa on siis purjo! Hieman kyllä poikkesin reseptistä ja lisäsin possupataan yllä olevassa kuvassa näkyvää maustekastiketta, jonka nimeä en edes yritä lausua. Tämä kastike on ostettu ViiVoanista. Eräs ystävättäreni lisäsi tätä aikoinaan kaikkiin ruokiin (tai no melkein, jos tämä nyt edes on samaa kastiketta...). Se antoi kuulemma kaikelle ruoalle enemmän makua. Ja ihmekö tuo! Kun tavailin tsekin- tai puolan- tai jonkunkielistä tuoteselostusta, tajusin että kyseessä on monosodium glutamaatti. Ilmankos kaikki todellakin maistuu paremmalta. En nyt edes yritä tässä selvittää, mitä monosodium glutamaatti oikeastaan on. Sitä lisätään itämaissa ruokiin ja vaikka jossain vaiheessa esim. anoppini oli erittäin huolissaan sen turvallisuudesta, käsitykseni mukaan sen käyttö kohtuullisinä määrinä on täysin vaaratonta. Periaatteessa se on elintarvikelisäaine. Se nyt ei koskaan kuulosta kovin hyvältä! Mutta harva kaataa koko pullollista tätä kastiketta mihinkään ruokaan. Itse lisäsäin 2 tl. Tosin possupata maistui aivan samalta kuin aina ennenkin, joten se siitä lisämausta. Kai vain halusin lisätä yhden oman elementin äitini reseptiin. Ilmankin pärjää loistavasti.
The main course at our family reunion was again a casserole this year, my mother’s Chinese pork casserole to be more precise. This recipe dates back to the days when it was considered very Chinese to add a bit of soy sauce to food. And curry powder...which actually refers more to India. But back in the day it didn't really matter that much. "Exotic" spices = Chinese.
This casserole is very delicious, though. And the taste is so wonderfully familiar and comforting. And very easy to make, too. Casseroles actually are the hostess' salvation at a dinner party, because casseroles almost make themselves.
Chinese Pork Casserole
serves 8
3 pork fillets (n. 500-650g/piece)
2 small cans of mushrooms in brine
the green part of one leek
white pepper
salt
6 tbs soy sauce
ketchup
3 tbs butter
3 tbs flour
"some" water
Brown the chopped meat in butter in a pot. Add white pepper, salt and 6 tbs of soy sauce and let boil for a while. Slice the leek. Brown the butter in a saucepan and add the flour. Mix into a smooth paste. Add the paste to the meat boiling in the pot. Add the canned mushrooms and the brine and add the ketchup. Add the chopped leek and some water. Let bubble over low heat for 1 hour. Check the taste. Serve with boiled rice.
Quite a bit of fluid is released from the meat when you boil it which already makes some of the sauce. You also get more liquid from the brine of the canned mushrooms. I had never thought of using the brine of canned mushrooms in food before, but it's actually a super way to get more liquid and taste for a sauce. In the end you didn't need to add much water. "Some" was a very small amount. My mother didn't really know how much ketchup she has usually used, so I just added "some" of that as well.
The pork casserole really did taste like my mother had made it. I tasted the casserole once before adding the leek and had a bad premonition about the taste. But as soon as I added the leek and let the casserole simmer for a bit, the taste was transformed as if by magic into the familiar taste that I know from years back. So the magic ingredient must be the leek! I did digress from the original recipe a little and added some of the sauce pictured in the above photo, the name of which I shall not even attempt to pronounce. I bought this sauce from ViiVoan. A friend of mine used to add this sauce to all food (well, almost, if this is even the same stuff...). It presumably gave all food more taste. And no wonder! While trying to spell out the Czech or Polish or whateverish list of ingredients, I realized that this sauce is monosodium glutamate. No wonder everything tastes better. I am not even going to attempt to explain what monosodium glutamate really is. It is widely used in Asian cuisine and even though at some point my mother in law for example was very worried that it wasn't safe, I have an idea that used in small amounts it is quite harmless. Basically it is a food additive. That of course never sounds very good! But no one actually pours the whole bottle into food. I used 2 teaspoons. Although the pork casserole did taste the same as always despite the sauce. So much for extra taste. Maybe I just wanted to add my own small element to my mother's dish. You'll also be just fine without it.
Kommentit
Lähetä kommentti