Fetajuusto tapakset/Feta cheese tapas

Fetajuusto tapas/Feta cheese tapas.

Viikko on ollut ihan uskomattoman kiireinen. Ei ole ollut mitään mahdollisuutta istua hetkeksi rauhassa alas ja kirjoittaa blogia! Nyt sellainen hetki kuitenkin löytyi. Läppäri hajosi, eikä tällä varakoneella ole piirustusohjelmia ladattuna. Ei ole auttanut muu, kuin viettää viikonloppu työhuoneella, tehdä niin paljon töitä kuin vain mahdollista ja sitten olla tekemättä yhtään mitään työhön liittyvää täällä kotona. Hmm, ei hullumpaa. Näinhän sen ehkä kuuluisi mennäkin...

Vaikka kaikki nykyään sanovat, että on hyvä kun on sentään töitä (ja tottahan se on), haittaa työnteko kyllä tätä blogiharrastusta. Tällä vauhdilla sukujuhlien reseptien kirjaamiseen menee pari kuukautta :).

Mutta jostain on aloitettava ja looginen paikka on varmaankin alkupalat. Turvauduin jälleen luottokirjaani, eli Pinchot - herkkuja tikun nokassa - opukseen. Tapakset joita tein ovat kolmannet tästä kirjasta. Kuten aiemmin totesin, on varastossa nyt sen verran ViiVoanista ostettuja tapastikkuja, että voin mainiosti kokeilla jokaista kirjan lähes kahdeksaakymmentä ohjetta.

Kuten mainitsin aiemmassa postauksessa, oli ilta niin kiireinen, että en ehtinyt/muistanut ottaa kuvia kaikista ruoista. Jos ei ole valokuvia, ei auta siis muu kuin piirtää ruoka! Ja niinpä piirtsin fetajuusto tapaksen muitikirjaani. Koska kotona ei ole oikein muita piirustusvälineitä kuin tussit ja gellipastellivärit, jotka on lähinnä tarkoitetu lapsivieraillemme, oli lopputulos aika riemunkirjava! Mutta parempi kuin ei mitään.

Fetajuusto tapakset

4 annosta
4 salaattisikurin lehteä
100g fetajuustoa
3 rkl ranskankermaa
2 rkl mustia oliiveja pilkottuina
suolaa
pippuria
mietoa paprikajauhetta
2 aurinkokuivattua tomaattia
1 pkt pakastevoitaikinaa

Huuhdo ja kuivaa salaattisikuri. Murenna 60 g fetajuustoa ranskankerman joukkoon. Lisää oliivit ja mausta seos suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Puolita aurinkokuivatut tomaatit. Kauli sulatettu voitaikina ja leikkaa 5x5 cm neliöiksi. Paista 220-asteisessa uunissa 10 min. Anna jäähtyä ja jaa vaakatasossa kahtia. Aseta alapuoliskolle puolikas aurinkokuivattu tomaatti, levitä sen päälle juustoseosta ja laita sen päälle salaattisikurin lehti. Aseta voitaikinakansi kaiken päälle ja kiinnitä tapastikulla, johon on rengastettu pieni kuutio fetaa ja oliiviviipale.

Nämä tapakset olivat hitti! Kaikki pitivät niistä todella paljon, minä itse mukaan lukien. No, ainekset ovat sellaiset, että ei voi mennä hirveästi pieleen. En ole aiemmin pahemmin käyttänyt salaattisikuria. Siinä on aavistuksen verran kitkerä maku mutta pienenä annoksena - yhtenä lehtenä - se tuo yleismakuun särmää. Tein yhden pienen muutoksen ohjeeseen. Kirjassa käyetään tuoretta tomaattia, jonka korvasin aurinkokuivatulla tomaatilla. Suoraan sanoen, en ole tuoreen tomaatin käytön suuri ystävä missään muussa kuin salaatissa - tai sitten ihan vain sellaisenaan (tuoreet miniluumutomaatithan ovat kuin ihania pikkukarkkeja). Mielestäni tomaatti on oikeastaan ihan kamalaa voileivässä. Sehän tekee leivästä ihan kostean! Ök. Epäilin, että sama taphatuisi tapasten suhteen, joten turvauduin aurinkokuivattuihin tomaatteihin, jotka valutin ensin huolellisesti lävikössä. Uskon, että aurinkokuivatut tomaatit toivat jopa enemmän makua tapaksiin, kuin tuore tomaatti.

En sitten viitsinyt pahemmin kaulia voitaikinaa, vaikka ohjeessa niin sanottiin. Lopputuloksena oli todella korkeat ja lehtevät neliöt, josta sain sitten poistaa vähän ylimääräisiä kerroksia. Olen ensi kerralla siis viisaampi tässä asiassa. Muuten näissä tapaksissa ei ollut mitään vaikeaa ja teen näitä ihan takuulla uudestaan, vaikka helpoksi viikonloppunaposteltavaksi.


Katkarapuleipien ainekset/Ingerdients for shrimp sandwiches.


Piirsin kuvan myös toisesta alkupalasta eli katkarapuleivästä. Tämä kuva tuli vähän vahingossa: piirtelin vain muistikirjaan ajatuksissani samalla, kun suunnittelin äitin kanssa illan menuta käydessäni hänen luonaan. Tämä alkupala on äitin klassikko. Vaalea vehnäpaahtoleipä puolitetaan kahdeksi kolmioksi, pinnalle sipaistaan vähän voita ja vähän enemmän majoneesia ja päälle laitetaan mahdollisimman paljon katkarapuja. Jos haluaa, voi leivät koristella tillillä (en kylläkään muistanut ostaa juhlia varten tilliä).

Tapaksi tuli aika paljon mutta se osottautui hyväksi asiaksi. Kun juhlat kestävät iltapäiväviidestä aamukahteen, tarvitaan jossain vaiheessa vähän yöpalaa. Kaikkia alkupaloja ei jaksettu syödä, joten ne toimivat myöhemmin yöpalana. Kätevää!




This week has been incredibly busy. There hasn't been any hope of sitting down for a moment to write this blog! Now, however, there is such a moment. My laptop broke down and this reserve computer I am now using doesn't have any drawing programms. There was nothing I could do but spend the weekend at my studio, do as much work as possible and then not do any work at all here at home.   Hmm, not bad. This is the way it maybe should go...

Even though everyone keeps saying nowadays, that it's good that I at least have work (and it IS true), work does get in the way of writing this blog. At this pace, posting the recipes from the family reunion will take months :). 

But I have to start somewhere ans a logical start woul probably be the starters. I again turned to my trusty book: Pinchot - herkkuja tikun nokassa. These are the third tapas I have made from the book. As I said earlier, there are enough tapas sticks from ViiVoan in stock, so that I can very easily try all of the books nearly eighty tapas recipes.ohjetta.

As I mentioned in the last posting, the evening was so busy I didn't have time/did not remember to take pictures of all the food. If you don't have pictures, there is nothing for it but to draw the food! And so I drew the feta cheese tapas in my notebook. Because there are really no other drawing supplies at home but felt tip pend and pastell gel colors reserved mainly for out child guests, the result was rather too colorful! But it is better than nothing..

Feta Cheese Tapas

serves 4
4 chicory leaves
100 g feta cheese
3 tbs sour cream
2 tbs black olives chopped
salt
pepper
mild paprika powder
2 sundried tomatoes
1 packet frozen puff pastry dough

Rinse and dry the chicory leaves. Crumble 60 g feta cheese and mix with the sour cream. Add the olives and season with salt, pepper and the paprika powder. Slice the sun dried tomato in half. Roll the dough and cut it in to 5x5 cm squares. Bake at 220 degrees for about 10 minutes.Let cool and divide horizontally in two. Place half a sun dried tomato on the bottom part of the pastry square, spread some cheese mixture on and put a chicory leaf on top of the mixture. Put the lid of the pastry on and secure the tapas with a small tapas stick threaded with an olive slice and a cube of feta cheese.

These tapas were a real hit! Everyone really liked them, myself included. Well, with ingredients like this, you can't go wrong. I've never really used chicory before. It has a slightly bitter taste, but in small doses - one leaf - it gives the overall taste an edge I made one small change to the original instructions, The recipe called for fresh tomato and I used sun dried  To be quite honest, I am not a big fan of fresh tomato in anything else than a salad - or the just eaten on its own (fresh mini plum tomatoes are like wonderful little candies). I actually think fresh tomato is horrible in a sandwich. It makes the bread all soggy. Yuck! I suspected the same would happen with the tapas, so I used sun dried tomatoes which I first carefully strained in a colander. I believe that the sun dried tomatoes even gave more taste to the tapas, than fresh tomatoes would have done.

I didn't really bother to roll the dough too much, even though it said to do that in the instructions. This resulted in very high, flaky pastry squares and I had to remove some of the layers before assembling the tapas. Next time I will know better. Otherwise there was nothing difficult about making these tapas and I shall certainly make them again, perhaps as an easy weekend snack. 


I also drew a picture of the other starter, shrimp sandwiches. This drawing came about sort of by accident: I was just doodling in my notebook while planning the evening's menu with my mother, when I visited her. This starter is one of my mothers classics. Light toast cut into two triangles  lightly buttered and spread with mayonnaise and topped with as much shrimp as possible. You can also decorate the sandwiches with a bit of dill ( which I did not remember to get for the party).

I made quite a lot of tapas, but this turned out to be a good thing. When the party goes on from 5 P.M. to 2 A.M. you need an evening snack at some point. There were quite a few starters left over so they worked as an evening snack later on. Clever!


Kommentit

Suositut tekstit