Situuna-limejuustokakku/ Lemon and lime cheesecake


Rapujuhlien jäkiruoka oli sitruuna-limejuustokakku. Se sopi maultaan illan teemaan ja on Sampan lempi juustokakku. Nyt en sitten  viitsinyt tehdä mitään omituista - pihlajanmarjakakkua tai kurpitsakakkua tai muuta kokeellista - vaan päädyin klassikkoon, josta ihan kaikki varmasti pitäisivat.

Ja kyllä kakusta pidettiinkin! Kaikki tosiaan onnistu aika täydellisesti, tuorejuustotäyte, glasyyri ja koristelu. Ja mitä tarkeintä, oli maku juuri kohdallaan. Harvoin kaikki osaset näin loksahtavat kohdilleen ja kun niin käy, saa olla todella onnellinen.

Sitruuna-lime tuorejuustokakku

pohja:200g sitruunatäytekeksejä (Hellema Lemon Fourré Biscuits)
50g voita

Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.

 
Täyte
300g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
4 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
2,5 dl kuohukermaa (Flora kuohu 26%)
1 tl tuoretta raastettua inkivääriä
1/2 - 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria
7 liivatelehteä

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto (nokareina) ja vaniljasokeri sekä sitruunan raastettu kuori ja mehu ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kuumenna tilkka sitruuna-limejuomatiivistettä kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Pintaa voi myös tasoittaa kevyesti lastalla. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi. Täytteen pitää olla tarpeeksi kiinteää, että glasyyrin voi kaataa sen päälle.

glasyyri
3 dl laimentamatonta sitruuna-limejuomatiivistettä (Pirkka)
1/2 sitruunan mehu
3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka sitruuna-limejuomatiivistettä kiehuvaksi. Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Kaada liivateseos kylmään mehuun ja sekoita hyvin. Ei kannata kuitenkaan sekoittaa kovin rajusti, koska silloin glasyyriin tulee ikäviä ilmakuplia, joita on hankala saada pois kun se on kaadettu kakun pinnalle. Kaada glasyyri ohuena nauhana kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.

Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran ennen reunan avaamista. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja parerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua lastalla saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku.





Tein koristelun tuoreilla limeviipaleilla, kullanvärisillä sokerihelmillä ja sokeroiduilla limenkuorisuikaleilla, joita olin taannoin tehnyt ja joita olen säilyttänyt ilmatiiviissä rasiassa keittiön kuivatavarakaapissa.

Ja taas oli pakko lopua jaloista periaatteista ja ostaa kevyt tuotetta. Sitruuna-limejuomatiivistettä ei ole muunlaista kaupoissa, joten makeuttamisaineita sisältävää tuotetta piti ostaa. Onneksi se  ei hirveästi maistunut kakussa.

Ja nyt seuraa pieni mainospläjäys. Aion nimittäin ylistää erästä tuotetta ja se on Flora Kuohu. Rakastan tätä tavaraa! Koska vatkaan kerman käsin, ilman sähkövatkainta, on Flora Kuohu paras ystäväni. Jos vatkaan ihan tavallista kuohukermaa, sujuu se jotenkuten mutta kovin työlästä se on. Jos sitten vatkaa lakstoositonta tai vähälaktoosista kuohukermaa, saa vatkata kuin hullu kunnes luulee käden irtoavan. Flora Kuohua ei montaa kertaa tarvitse vatkata, kun se jo muuttuu sakeamaksi ja yhtäkkiä huomaa, että se on täysin vatkautunut vaahdoksi. Hallelujaa! Vihdoinkin tuote minun makuuni. Suosittelen.


The dessert at the crayfishparty was lemon and lime cheesecake. The flavour of the cake went well with the theme of the evening and it is Samppa's favorite cheesecake. This time I didn't bother to make anything weird - rowan berry cake or pumpkin cake or anything experimental - but stuck with a classic that everyone would surely like. 

And the cake was liked! Everything indeed worked out pretty perfectly, the cream cheese filling, the glazing and the decoration. And most important, the taste was just right. rarely do all the pieces fall into place and when that happens, you can be truly happy. 

Lemon and lime cheesecake

base:
200g lemon filled bisquits
50g butter

Crush the cookies finely. Melt the butter in the microwave and combine with the crushed cookies mixing well. Line the bottom of a springform cake tin (24 cm in diameter) with baking paper and press the cookie-butter mixture firmly in to the bottom of the tin. Put the pan in the fridge and make the filling.

filling:
300g natural cream cheese (Philadelphia)4 eggs,  the yolks and the whites separated (use pasteurized if available)
2,5 dl whipping cream (Flora kuohu 26%)
1 tl fresh grated ginger
the juice and zest of 1/2 - 1 lemon
1 dl sugar
1 tl vanilla sugar
7 gelatine leaves
Soak the gelatine leaves in cold water for at least 5 minutes. Whisk the egg yolks and sugar together to form a light foam. Add the cream cheese, vanilla sugar and the lemon juice and zest and mix well. Heat a dash of lemon and lime juice in a saucepan until boiling, squeeze the gelatine leaves of excess water and melt the soft gelatine leaves in the hot juice. Add the gelatine and juice mixture into the cream cheese mixture and stir well. Whip the cream. Whisk the egg whites until stiff peaks begin to form. Add the whipped cream and egg whites to the cream cheese mixture in turns, firs the cream then the egg whites. Add the cream and egg whites carefully "folding" them into the mixture with a spatula so that the mixture stays fluffy. Pour the filling into the springform tin on top of the cookie base. Lightly tap the tin agains the work counter to make the surface even ( you can also even out the surface with a silicone spatula ). Put the tin in the fridge again, now for about two hours.

glazing:
3dl lemon and lime juice (Pirkka)
3 gelatine leaves


Soak the gelatine leaves in cold water for at least 5 minutes. Heat a dash of lemon and lime juice in a saucepan until boiling, squeeze the gelatine leaves of excess water and melt the soft gelatine leaves in the hot juice. Pour the gelatine and lemon and lime juice mixture into the cold juice and mix well. Don't use a wire whisk to mix the juice. Mix it gently with a spoon so no air bubbles form. Pour the juice slowly over the set cream cheese filling carefully popping any air bubbles with the tip of the spoon. Put the cake back in the fridge and let it set over night.

The next day remove the cake from the tin. Go around the edges of the tin with the tip of a sharp knife to loosen the cake.You can make this even easier by dipping the blade of the knife into hot water and drying it quickly with a towel. At this point it's best to take it easy and be very careful when removing the tin from around the cake. Transfer the cake onto a serving dish with the baking paper still intact. You can easily remove the baking paper by putting a spatula between the cake base and the baking paper, lifting the cake slightly and quickly pulling the paper out from under the base.

Decorate the cake.

I did the decoration for the cake with fresh lime slices, golden sugar pearls and sugared lime zest slivers that I had made earlier and keept in an air tight container in the larder.

And again I had to abandon my lofty principles and buy a "light" product. There was no other kind of lemon and lime juice in the shops, so I had to buy a product with artificial sweetener. Luckily you didn't taste it too much in the cake.

And now an advertisement. I am namely going to praise a product and that product is Flora Kuohu. I love this stuff! Because I whip cream manually, not with an electric mixer, is Flora Kuohu my best friend. If you whip ordinary whipping cream, it's pretty OK but a lot of work. If then you whip lactose free or low lactose cream, you have to whisk like fury and it feels like your hand will fall off. You don't have to do many turns of the whisk when Flora Kuohu is already begins to thicken and suddenly you notice that the cream is completely whipped. Hallelujah! Finaly my kind of product. I highly recomend it. 





Kommentit

  1. Hiya! I came across your blog while looking for a lemon and lime cheese cake. I do understand Finnish language but I'm so happy you also have the recipe in English. Less work and thinking for me ;-) That's really nice. well done! I'll bookmark your blog now for future reference. Kiitos paljon!

    VastaaPoista
  2. Hi Ruthie! Wow, I was so happy that you found my blog :D! I began to write the blog also in English a bit over a year ago. I have friend outside of Finland who I want to be able to share my cooking experiences with as well, thus the English translations. Hope you enjoy the lemon and lime cheesecake! Stay tuned for more cakes and cooking stories.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit