Key Lime Pie


Kokkailuviikonloppuun kuului myös jälkiruokakokeilu. Selailin eräänä päivänä elokuun Marieclaire- lehteä ja löysin sieltä Key Lime- piirakan ohjeen. Hassua, olen lukenut lehden kannesta kanteen, enkä ollut aiemmin huomannut reseptiä. Olen näköjään keskittynyt ihan muihin aiheisiin lehdessä. Tämä vain todistaa sen, että vanhoja lehtiä ei aina kannata heittää pois. Niistä löytyy melkein aina jotain hyödyllistä.

En ole ikinä syönyt Key Lime- piirakkaa, joten on mahdotonta siis verrata tätä kokeilua mihinkään. Lähinnä minua tässä reseptissa innosti se, että piirakassa ei käytetä liivatetta ollenkaan. Täyte siis hyytyy vain siinä olevien ainesten yhdistelemisen ansiosta. Ilmeisesti tunnen suurta vastenmielisyyttä sellaisia kakkuja kohtaan, joita pitäisi paistaa uunissa. Liivate on ollut ratkaisu siihen asiaan. Mutta tämähän on nyt vielä parempi, kun liivatetta ei tarvita lainkaan.

Key Lime Pie

6-8 annosta

200g inkivääripikkuleipiä
125 g voita
30 g kookoshiutaleita
1/2 tl kanelia
6 limeä
200 g crème fraîchea
370 g maitotiivistettä

Hienonna pikkuleivät monitoimikoneessa. Laita pikkuleipämurut kulhoon ja lisää sulatettu voi, kookoshiutaleet ja kaneli. Sekoita hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.

Raasta limejen kuori ja purista mehu. Laita crème fraîchea kulhoon, lisää raastettu limenkuori ja sekoita noin minuutin  verran, ennen kun lisäät maitotiivisteen ja limemehun. Heti kun mehu lisätään, seos sakenee. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Tasoita pinta lastalla, suojaa vuoka tuorekelmulla ja laita vuoka jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.

Tämän piirakan tekeminen oli ihanan nopeaa ja helppoa. Täyte todellakin sakeni, kun limemehu lisättiin. Annoin piirakan olla jääkaapissa yön yli, koska halusin Sampan maistavan piirakkaa, kun hän tuli mökiltä. Ravitsevan Koti Pizza - aterian jälkeen tarjoilin sitten piirakkaa. Vähän ensin epäilytti, kun piirakan pinta kovasti tuntui siltä, ettei se ollut hyytynyt ollenkaan. Mutta sain piirakan vuoasta pois ihan OK. Täyte oli hyvin löysää mutta koska koko piirakka oli aika lätty, ei se mitenkään haitannut. Varmaan jos täyte olisi ollut korkeampi, olisi se hyvinkin voinut romahtaa.

"Kirpeää" sanoi Samppa. Ja olihan piirakka kirpeää. Siinä käytettiin kuuden limen mehu ja kuori! Ja koska en ole todellakaan tätä piirakkaa aiemmin syönyt, en osaa sanoa oliko kirpeyttä jopa liikaa. Ei tämä makeannälkään kyllä ainakaan auta. En  löytänyt kaupasta mitään keksejä, joissa olisi ollut erityisesti inkivääriä, joten ostin vaniljatäytteisiä kaurakeksejä ja lisäsin keksimuruun ruokalusikallisen jauhettua inkivääriä. Ehkä keksipohja oli vähän mauton. Joku vahvempi maku - vaikka juuri se inkivääri - olisi ehkä tukenut limen kirpeää makua. Tutkailin jo netistä inkivääripikkuleipien reseptejä ja jotain sieltä löytyikin. Pitänee kokeilla seuraavalla kerralla.

Tämä ei siis nyt ainakaan ollut mikään ihan valtava hitti mutta kylläkin hyvin helppoa valmistaa ja ehdottomasti raikasta. Tämä maitotiivisteen kanssa pelaaminen kiinnostaa. Mutta onko sitten niin, että yhtenä aineksenä pitää aina olla limen tai sitruunan mehu, jotta täyte sakenee? Asiaa pitää tutkia.




My cooking weekend also included a dessert experiment. I was browsing through a copy of Augusts’ Marieclaire and found a recipe for Key Lime Pie. Funny, I've read the magazine from cover to cover and hadn't noticed the recipe earlier. Evidently I’ve been concentrating on totally different topics in the magazine. This just proves that you shouldn't always throw old magazines away. You can almost always find something useful in them.

I've never eaten Key Lime Pie before, so it is impossible to compare this experiment to anything. I was mainly interested in this recipe because there was no need to use gelatin at all in the filling. The filling sets due to the combination of different ingredients. Evidently I have a strong dislike for cakes that are baked in the oven. Using gelatin has been the solution to that problem. But this is even better, when you don't have to use gelatin at all.

Key Lime Pie
serves 6-8

200g ginger biscuits
125 g butter
30 g desiccated coconut
1/2 tsp ground cinnamon
6 limes
200 g crème fraîche
370 g condensed milk

Blitz the biscuits in a food processor. Put in a bowl and add the melted butter, coconut and cinnamon. Mix well. Line the bottom of a spring form cake tin with a baking sheet and press the biscuit-butter mixture into the bottom. Put in the fridge and make the filling.

Zest and juice the limes. Put the crème fraîche in a bowl, add the lime zest and stir for about a minute, before adding the milk and lime juice. As soon as you add the juice, the mixture will thicken. Pour the filling on to the set pie base and smooth with a spatula. Cover with cling film and refrigerate for a few hours or overnight. 

Making this pie was wonderfully fast and easy. The filling really did thicken, when the lime juice was added. I left the pie to refrigerate overnight, because I wanted Samppa to taste the pie when he came back from the cottage. After a nourishing Koti Pizza - meal I served the pie. At first I was a bit apprehensive, because the filling didn't look like it had set at all.  OK. The filling was very runny but because the whole cake was pretty flat, it didn't really matter. If the filling had been at all higher, it may well have collapsed.

"Tart" said Samppa. An indeed, the pie was tart. It had the zest and juice of six limes! And because I really haven't tasted this pie before, I have no idea if it was even a bit too tart. If you have a sweet tooth, this may not be the pie for you. I couldn't find any kind of ginger biscuits at the store so I just got some oat cookies with vanilla filling and added a tablespoon of powdered ginger to the cookie crumbs. Maybe the pie base was a bit bland. A stronger taste - perhaps indeed ginger - would have given the tart taste of the filling a boost. I already studied ginger biscuit cookie recipes online and even found some good ones. I have to try one out the next time.

So this wasn't a huge hit but it certainly was easy to make and certainly very fresh. Playing with the condensed milk interests me. But is it so then, that one ingredient always has to be lemon or lime juice, so the filling will thicken? I have to look into this more closely
.

Kommentit

Suositut tekstit