Tapakset

Tänä vuonna vietimme kaupunkijuhannusta. Aattona oli suunniteltu grillailua ystävän luona Kuusisaaressa, Seurasaaressa pistäytymistä ja mahdollisesti vielä myöhemmin saunomista. Otimme kuitenkin taas kaikki mahdolliset plan b:t, c:t ja d:t käyttöön ja söimmekin mahtavan juhannusaterian aivan uusien tuttavien seurassa ystävän naapurissa. Seurasaareen ei ikinä ehditty eikä saunaankaan mutta välillä pitää vain mennä fiiliksen mukaan, eikä takertua liikaan valmiisiin suunnitelmiin. Tapasimme mahtavia uusia ihmisiä ja vietimme loistavan juhannusaaton eli asiat menivät kuitenkin aivan nappiin.

Juhannuspäivänä valmistin tapaksia, joita sitten pikku hiljaa napostelimme pitkin päivää.

Paprika-chorizovartaat ja pinaatti-munakas-pinchot.

Innostuin tapaksista oikein kunnolla viimevuotisten glögijuhlien jälkeen, jolloin olin ajatellut rakentaa juhlien ympärille espanjalaisen teeman. Onnistuihan se puolittain, vaikka silloin tapasten teko hieman tökkikin - sattuneista syistä (ks. glögikakkuun liittyvä tarina). Ostin jopa pincho-reseptikirjan, jossa on tosi monta kivaa reseptiä pieniin herkkuihin. Joulukuun loppupuolella oli sitten vielä Hesarin ruokatorstaissa paprika-chorizotapasten ohje, jonka otin talteen. Tammikuisten blinijuhlien alkupaloina sitten tarjosin tapaksia, osittain paikatakseni glögijuhlien puutteet tällä saralla.

Päätin oikeastaan vasta kaupassa, että teen tapaksia jossain vaiheessa juhannusta. Minulla ei siis ollut mitään listaa mukana tarvittavista aineista, yritin vain parhaani mukaan muistaa kaiken. Arvasin kyllä, että joutuisin hieman soveltamaan reseptejä ja niinhän siinä kävi, että oliivit unohtuivat (sinänsä aika oleellinen asia, jos tapaksia miettii...!). Pinaattia ostin hieman liian vähän mutta se ei sinänsä haitannut. Paprika-chorizovartaiden manchegojuuston korvasin brielä. En ole tainnut koskaan nähdä manchegojuustoa Arabian kauppakeskuksessa tai sitten en ole vain osannut etsiä sitä. Olisin toki voinut korvata manchegon jollain kovemmalla juustolla, esim. cheddarilla  mutta olen aiemmin käyttänyt näihin vartaisiin brietä, joten tein nytkin samoin. Munakas-pinchojen vuohenjuuston unohdin sitten ihan kokonaan.

Kirjaan tähän nyt tapaksien alkuperäiset reseptit ja sen jälkeen kerron hieman sovelluksista.

Paprika-chorizovartaat:
(HS Ruokatorstai, 29.12.2011)

3 suurta punaista paprikaa
1-2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl timjamia
1/2 tl rosmariinia
suolaa
mustapippuria
200g chorizotuoremakkaraa
200g manchegojuustoa
suuria vihreitä oliiveja

Leikkaa paprikat reilun kokoisiksi paloiksi ja laita paistovuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä, mausta timjamilla, rosmariinilla, suolalla ja mustapippurilla. Paahda paprikoita 200-asteisessa uunissa 10 min. Leikkaa chorizo vinosti reilunkokoisiksi paloiksi. Lisää chorizot paprikoiden sekaan uuniin ja paahda vielä 10-15 min. Leikkaa manchego siivuiksi. Kokoa vartaat paprikasta, chorizosta, manchegosta ja oliiveista käyttämällä puolitettuja grillivartaita tai cocktailtikkuja.

Pinaatti-munakas-pinchot:
(Pinchot, herkkuja tikun nokassa c Naumann & Göbel Verlagsgesellschaft)

150g pinaattia
suolaa
1 valkosipulinkynsi
10g pinjansiemeniä
60g vuohentuorejuustoa
10g voita
1/2 luomusitruunan raastettu kuori
pippuria
vastajauhettua muskottipähkinää
3 munaa
2 rkl oliiviöljyä
leipää

Puhdista ja huuhdo pinaatti, ryöppää märät pinaattilehdet kattilassa suolaripauksen kanssa. Ota kattilasta ja purista kuiviksi. Kuori ja pilko valkosipuli, paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla ja leikkaa vuohenjuusto kuutioiksi. Kuumenna voi ja kuullota valkosipuli. Lisää pinaatti, pinjansiemenet ja sitruunan kuori ja mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Anna jäähtyä ja lisää vuohenjuusto seokseen. Vatkaa ja mausta munat. Kuumenna oliiviöljy pannussa ja hyydytä munat. Levitä pinnalle pinaattiseos ja kypsennä 180- asteisessa uunissa noin 10 min. Ota pannu uunista, irrota munakas, siirrä lautaselle ja kumoa takaisin pannuun. Jatka kypsentämistä vielä 5 min. Anna jäähtyä ja paloittele. Kiinnitä tikulla kunkin palan pinnalle paahdettu leipäkuutio.



Herkullisia värejä: paahdettua paprikaa ja chorizoa.

Ja sitten sovelluksiin. Chorizovartaat menivät aika pitkälti reseptin mukaan paitsi että tosiaan korvasin manchegojuuston briellä ja unohdin ne oliivit. Oliivit korvasin pienillä kapriksilla. Vähän vaivalloista niitä oli tikuttaa mutta ne antoivat kokonaisuuteen kivasti suolaista makua, ihan niin kuin oliivitkin olisivat antaneet. Munakas-pinchot menivät sitten vähän enemmän soveltaen. Olin ostanut vain puolet tarvittavasta pinaattimäärästä, mutta se ei niinkään haitannut. Unohdin täysin vuohenjuuston mutta löysin kaapista hieman goudaa, jota sitten raastoin munakkaaseen. Samoin oli kaapissa ihan vähän parmesanraastetta, jonka myös nakkasin sekaan.

Paistoin munakkaat siinä pannussa, jonka ostin blinijuhlia varten. Ajattelin, että pieniä pyöreitä munakkaita olisi helppo kääntää ja sitten leikata makupaloiksi. No, ei taaskaan mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Munakkaista ei tullut kovin kauniita ja ne oli hankala kääntää ja ne pursuilivat pannusta pitkin hellaa. Kun valmistin näitä glögijuhliin käytin tavallista paistinpannua. Munakkaan kääntäminen oli aika haastavaa mutta muistaakseni se meni lopulta ihan hyvin. Munakaspaloista tuli silloin aika nättejä, kun ne eivät sitä tällä kertaa kyllä oikein olleet. Joka tapauksessa jättäisin suosiolla pois sen osuuden, jossa munakas laietaan vielä kaiken lisäksi pannussa uuniin. En usko, että suuri paistinpannumme edes mahtuisi uuniin enkä ole ollenkaan varma kestäisikö pannun muovinen kahva kuumuutta. Ehkä temppua voisi kokeilla valurautapanulla mutta ei tavallisella teflonpannulla.

Tämän munakkaan juju on ehdottomasti sitruunaisessa maussa. Ilman raastettua sitruunankuorta, olisi munakas varmaan ihan OK, mutta nimenomaan sitruunan maku antaa kokonaisuudelle loppusilauksen.



Tapastikkuja Mercistä.

Glögijuhlissa ja blinijuhlissa käytin tapaksissa puisia grillivartaita, joita lyhensin sivuleikkurilla. Olen yrittänyt löytää Helsingistä jotain kivoja tapastikkuja, jotka olisivat hieman pidempiä kuin tavalliset cocktailtikut mutta ei niin pitkiä kuin grillivartaat. Etsinnät eivät kuitenkaan ole tuottaneet tuloksia. Keväisellä Pariisin reisulla pistäydyimme sitten ihanaan Merci lifestyle liikeeseen (111 boulevard Beaumarchais, 75003 Paris) ja löysin sieltä tapastikkuja. Ihanan kauniita tikkuja löysinkin. Päissä on puiset helmet ja kiiltävää lankapunosta ja on oikeastaan todella sääli, että tikut ovat kertakäyttöisiä. On suuri sääli heittää ne herkutteluhetken jälkeen roskiin, mutta niin vain on tehtävä, kun tikut ovat öljyisiä ja juustoisia. Tikkuja oli kuitenkin alunperin100kpl, joten kyllä tässä jokusen tapaksen saa vääntää, ennen kuin ne loppuvat. Jä tapastikuthan ovat hieno syy taas käydä Pariisissa, yksi syy monien joukossa.








Kommentit

Suositut tekstit