Raparperi-valkosuklaakakku

Viimeisestä blogikirjoituksesta tuntuu olevan kovin pitkä aika ja kun asian tarkistin, siitä onkin nyt kolme viikkoa. Olen koko ajan kovasti kaivannut kirjoittamista ja kokkailua mutta viimeinen rutistus töiden kanssa ennen lomaa on ollut aika kova, joten en ole kertakaikkiaan ehtinyt tehdä mitään mielenkiintoisia ruokia, saati kirjoittaa niistä. Juhannust toi sitten tervetulleen tauon ennen ensi viikon superultaponnistusta, enne kuukauden lomaa.

Ystäväni Ilona tilasi minulta kakun jälleen tänä juhannuksena. Hän taisi saada saman kuin viime vuonna, eli raparperi-valkosuklaakakun, joka koristeltiin mansikoilla ja candy melts- sydämillä. Raparperi kasvaa hurjasti palstallamme, joten nyt sitää saa vaikka miten paljon kakkuihin, mehuihin ja hilloon.


En kuorinut raparperinvarsia, pesin vain huolellisesti. Varret eivät vielä ole niin puumaisia, etteikö niitä voisi mainiosti käyttää kuorineen. Näin mehuun ja hillokkeeseen tulee aika mahtava vaalenpunainen väri.

Raparperimehua ja -hilloketta
Resepti alkaa jo varmaan olla tuttu:

pohja:
200g kaurakeksejä
50g voita

Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista marjakompotti.

raparperihilloke
300g raparperia paloina
1 dl (hillo)sokeria
tilkka laimentamatonta raparperimehua

Mittaa kaikki aienkset kattilaan. Kiehauta seos ja keitä miedolla lämmöllä 10-15 min. Sekoita niin, että raparperipalat hajoavat. Purkita lasitölkkiin.

täyte:
1 dl sokeria
300 g maustamatonta tuorejuustoa (vaikka Philadelphiaa)
3 dl kuohukermaa
(Flora kuohu)
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
1 annos raparperihilloketta
2 tl vaniljasokeria

100g valkosuklaata (Fazer Bak & Dessert)
7 liivatelehteä


Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää raparperihilloke ja sulatettu valkosuklaa ja sekoita hyvin. Kuumenna tilkka raparperimehua kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi.

glasyyri:
3dl raparperimehua
3 liivatelehteä



Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka raparperimehua kiehuvaksi. Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Kaada liivateseos kylmään mehuun ja sekoita  hyvin. Kaada glasyyri ohuena nauhana kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.

Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran ennen reunan avaamista. Veitsen voi kastaa kuumaan veteen ja kuivata pyyhkeeseen työn helpottamiseksi. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja parerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku.


Raparperi-valkosuklaakakku.

Koristelin kakun jälleen mansikoilla. Mielestäni mansikan ja raparperin maussa on etäisesti jotain samaa. Mansikoista saa myös aika näyttävän koristelun. Lisäksi tein candy melts- sydämiä ja viimeistelin koristelun tuoreilla mansikanlehdillä. Candy melts- sydämiin en ollut kovin tyytyväinen ja tunnustikin sen Ilonalle, kun hän haki kakun ("Höpsis" hän sanoi, tai jotain sen suuntaista...). En saanut pursotukseen minkäänlaista flowta. Käsi tuntui ihan holtittomalta ja kauniiden tasaisten kaarien sijaa olivat koukerot aika haparoivoa. Tein ensin valkosuklaasydämiä mutta ne olivat ihan kamalan näköisiä. En tainnut maltaa odottaa, että suklaa hieman jähmettyisi, joten pursotin aivan liian juoksevaa valkosuklaata, jolloin lopputulos on aina hieman epämääräinen. Halusin tehdä kauniita sydämiä Ilonalle, joten päätin kokeilla vielä pursotusta candy meltseillä. Olin ostanut niitä taannoin tekemiäni cake popseja varten ja luulin, että minulla oli vielä puoli pussillista valkoisia candy meltsejä jäljellä.

Sanoin luulin, koska todellakin oletin, että candy meltsejä oli sen verran kuin niitä jäi cake popsien teon jälkeen. Kaikkea sitä voi luulla mutta meidän huushollissa ei aina kannata omiin olettamuksiinsa luottaa, vaan asia pitää aina ensin tarkistaa. Kun mainitsin, että kokeilen vielä candy meltsien käyttöä, oli Sampan ilme näkemisen arvoinen. Hänen oli sitten pakko tunnustaa, että oli "vähän" syönyt niitä silloin tällöin! Vähän? Kuinka vähän, kysyin. Tai pikemminkin kuinka paljon. Loppupeleissä kävi ilmi, että candy meltsejä oli jäljellä parikymmentä nappia. Juuri sen verran, että sain nippa nappa tehtyä kakkuun vaadittavan määrän sydämiä. Ihan uskomatonta! Kenelle tulee mieleen syödä candy melts- nappeja? Jotka eivät edes ole valkosuklaata vaan jotain sokeri-palmuöljymassaa. Ja sitten syö vielä salaa ja jää lopulta kiinni! Olin vielä laittanut candy melts- pussin ruokakaapin ylimmälle hyllylle sokeripurkkien sun muiden taakse, koska en uskonut tarvitsevani nappeja vähään aikaan. En ollut varsinaisesti piilottanut pussia mutta aika vaikea sitä on ollut löytää. Keittiöön pitää näköjään hankkia joku kassakaappi, johon vain minulla on avain!

Ilona vaikutti kyllä todella tyytyväiseltä kakkuun, mikä on toki pääasia. Toivottavasti makukin oli kohdallaan. Saimme kakun pakattuakin aika hienosti kylmälaukkuun ja toivottavasti kakku pääsi määränpäähän vahingoittumattomana.

Nyt pitää sitten vaan harjoitella pursottamista. Kai siihenkin saa varmuttaa ja taito lisääntyy, jos vain harjoittelee.

Kommentit

Suositut tekstit