Raparperichutney


Raparperitarinat jatkuvat. Syksyllä tein vaikka sun mitä kurpitsasta ja nyt sama meininki jatkuu raparperin kanssa.

Ehdin kuin ehdinkin vielä tehdä raparperichutneytä mukaan mökille. Chutneythän ovat hillomaisia lisukekastikkeita, joissa yhdistetään usein hedelmiä tai vihanneksia, mausteita suolaa ja etikkaa. Tämä raparperichutney on muunnos Nigella Lawsonin omenachutneyreseptistä, joka oli vuosia sitten britti Voguessa.

Raparperichutney:

300-400g raparperia paloina
1 suuri sipuli
2 chilipalkoa (voimakkuus maun mukaan)
1-2 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
1 dl hillosokeria
ripaus suolaa
0,7 dl valkoviinietikkaa
(1 tl kurkumaa)

Mitta kaikki aineet kattilaan, kiehauta ja keitä alhaisella lämmöllä 20 min. Säilö lasitölkkeihin. Anna chutneys tekeytyä jääkaapissa ainakin pari päivää, mieluiten viikon verran.

Vastapurkitettu raparperichutney.
Näin helppoa se on! Tällä kertaa en kuorinut raparperinvarsia, olin ottanut tosi ohuita ja tuoreita varsia, jotka eivät olleet yhtään puisia. Väri verrattuna aiemman postauksen raparperi-inkiväärimarmelaadiin on huima! Reseptissä on suluissa kurkuma, jota voi lisätä, jos on kuorinut raparperinvarret. Silloin chutney ei sipuleineen ja etikoineen ole kovin herkullisen värinen ja kurkuman keltaisuus auttaa siinä asiassa paljon. Nyt jätin kurkuman suosiolla pois. Kurkuman keltaisen värin ja chutneyn kauniin punertavan värin yhdistäminen olisi voinut saada aikaan jotain ikävän rusehtavaa.

Ja nyt tunnustukset. Kun ryhdyin chutneyntekoon, tajusin, ettei minulla ollut inkivääriä. Jääkaapissa on yleensä aina purkillinen Spice up! inkivääritahnaa mutta nyt sitäkään ei ollut. Kyllä, kyllä. Käytän aika usein tätä valmista tahnaa kun en kerta kaikkiaan jaksa alkaa kuoria ja raastaa tuoretta inkivääriä - eli aika usein. Ja kyllä, kyllä, valmiissa tahnassa on sokeria ja suolaa ja happamuudensäätöaineita ja E-koodeja. Mutta valmis tahna on vain ärsyttävän kätevä. No, nyt tätä kätevää tuotetta ei ollut kaapissa, kun sitä olisin tarvinnut. En lähtenyt ryysimään kauppaan, kellokin oli jo aika paljon. Piti vain nopeasti keksiä jotain muuta. Kaapista löytyi sitten samaa Spice Up! merkkiä olevaa punaista Thai currytahnaa ja sitä sitten lisäsin chutneyyn. Tässäkin tahnassa on suolaa ja tietenkin vaikka mitä muitakin mausteita mutta kotisivujen mukaan ei happamuudensäätöaineita eikä E-koodeja, kuten inkivääritahnassa. Outoa mutta hyvä niin. Eikä aavistustakaan siitä, miltä chutney nyt sitten maistuu, koska se on vielä tekeytymässä. I'll let you know when I know.

Toinen tunnustus on se, että en käyttänyt tuoreita chileja vaan sambal oelek chilitahnaa - jälleen Spice up! merkkiä, kuten äsken totesin, kun katsoin purkkia. Sama syy kuin aiemman inkivääritahnan kanssa: se on kätevä.

Tämä chutney sopii erityisen hyvin grillatun possunlihan ja makkaroiden kera, eli oiva tuote kesään.

Kommentit

Suositut tekstit