Kurpitsa-kurkuma kakku

Jouluaaton aterian päätökseski toteutin suunnitelmani tehdä tuorejuustokakku, jossa käyttäisin aiemmin valmistamaani supermakeaa kurpitsahilloa. Kakusta tulikin aika hieno, glasyyri ei valunut tms. ja ainakin omasta mielestäni - ja äitinikin mielestä- maku oli kohdallaan. Sampan mielestä kakku taas maistui "ruoalle", eli se ei ollut hänen mielestään jälkiruokaa vaan jotain muuta. Samppaan kokeiluni ei siis tehnyt juurikaan vaikutusta  mutta äitini otti kolme palaa kakkua, enkä usko että hän teki niin pelkästään miellyttämisenhalusta, vaan siksi että aidosti piti kakun mausta. Aina ei vaan voi miellyttää kaikkia!



Kakku tehtiin näin:

pohja.
200g piarkakkuja
50g voita

Murskaa piparit ja sulata voi. Sekoita ainekset hyvin keskenään. Päällystä irtopohjaisen vuoan pohja leivinpaperilla ja painen muruseos hyvin vuoan pohjalle.

Täyte:
4 kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina
1 dl fariinisokeria
3 dl kurpitsamarmeladia
2 tl vaniliinisokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl maustepippuria
1-2 tl kurkumaa
3 dl kuohukermaa
7 liivatelehteä

Glasyyri:
yhteensä 3 dl vedellä laimennettua kurpitsamarmeladia (1/2 marmelaadia, 1/2 vettä)
3 liivatelehteä

Liivatelehdet laitetaan likoamaan kylmään veteen. Fariinisokeri ja munankeltuaiset vatkataan keskenään. Tuorejuusto lisätään seokseen ja vatkataan hyvin. Seuraavaksi lisätään kurpitsamarmelaadi ja mausteet sekä vaniljasokeri ja massa vatkataan jälleen tasaiseksi.Tässä kohtaa voi nyt sitten miettiä, kuinka paljon kurkumaa haluaa laittaa. Itse laitoin kaksi teelusikallista antamaan massalle kunnolla väriä, mutta joidenkin mielestä kurkumassa on hieman pistävä maku, joten yksikin teelusikallinenkin varmasti riittää. Liivatelehdet puristetaan ylimääräisestä vedestä ja sulatetaan tilkkaan kiehuvaa vettä kasarissa (taisin kyllä käyttää tilkan appelsiinimehutiivistettä, käy ihan hyvin). Liivateseos lisätään juustoseokseen. Kermavaahto vatkataan ja munanvalkuiset vispataan kovaksi vaahdoksi. Vaahdot lisättän juustoseokseen varovaisesti taitellen. Seos kaadetaan rengasvuokaan piparipohjan päälle. Tämä massa on aika kiinteää, joten sen pintaa pitää hieman tasoitella lastalla. Kakku laitetaan jääkaappiin, jossa se saa hyytyä pari tuntia.

Glasyyri tehdään, kun kakku alkaa olla kunnolla hyytynyt. Kurpitsamarmeladi ja vesi yhditetään ja seos saa lämmetta kasarissa. Lämmetessään sulaa marmeladi veteen ja seos on juoksevaa ja melkein mehumaista. Marmeladihan ei ole aivan sileää, joten pyöräytin seoksen vielä tehosekoittimessa ihan tasaiseksi. Väri oli upea ihan sellaisenaankin, mutta rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, että lisäsin glasyyriinkin ripauksen kurkumaan antamaan värille lisäpotkua. Kurpitsa "mehu" saa jäähtyä kunnolla. Liivatteet liotetaan taas vedessä ainakin 5 min. Niistä puristetaan ylimääräinen vesi ja liivatteet sulatetaan kiehuvaan vesitilkkaan (tai taas johonkin sopivaan mehuun). Liivateseos lisätään kurpitsamehuun, joka kaadetaan hyytyneen kakun pinnalle. Sitten vaan rukoillaan hartaasti, että glasyyri ei valu mistään tai että mitään muutakaan kauheaa ei tapahdu kakulle. Ja tällä kertaa kaikki onnistuikin mainiosti!



Koristelin kakun hedelmämarmeladeilla ja kultaisilla sokerihelmillä.


Kakku kannattaa koristella vasta juuri ennen tarjoilua. Kuvasta ehkä näkee, että marmeladit sulavat aika pian kakun pinnalla. En oikein tiedä miksi. Onko kurpitsan koostumuksessa jotain, mikä saa tämän aikaiseksi? Joku kemiallinen reaktio? Sokerihelmet kestivät kyllä paremmin. Henkimaailman asioita nämä kakkuhommat kyllä välillä ovat!! Mutta nyt ei siis glasyyri valunut eikä mikään osa kakusta romahtanut eikä muutakaan pahaa tapahtunut. Kakku oli kaunis ja hyvänmakuinen. Voiko enempää toivoa!

Kakun kanssa tarjottiin Amontillado sherryä, joka sopi erinomaisesti täydentämään kurpitsan ja mausteiden makuja.



Kommentit

Suositut tekstit