Glögikakku


Tänä vuonna tein glögijuhliin teemaan sopivan glögikakun. Tätä kakkua olen tehnyt usein, jo Nipecon aikoina firman pikkujoukuihin ja viime vuonna joulupäivälliselle. Eli homman pitäisi olla ihan hallussa. Mutta kas jäleen kerran ei mennytkään ihan odotetusti! Olin jo aiemmin huomannut, että suurempi käytössä oleva rengasvuoka oli vähän löysä. mutta en sitten kiinnittänyt asiaan sen kummempaa huomiota. Varsinaisen tuorejuustokakun valmistukseen sillä ei ollut mitään merkitystä mutta glasyyrin tekoon kyllä. Tein glasyyrin juhlapäivän aamulla normaaliin tapaan ja kaadoin sen nätisti kakun päälle. Kun sitten avasin jääkaapin noin kolme tuntia myöhemmin, oli ilmeeni varmasti näkemisen arvoinen! En tajunnut yhtään, mitä oli tapahtunut! Melkein kaikki glasyyri oli valunut vuoan löysän pohjan kautta pois, ennen kun liivatteet olivat sitten sen hyydyttäneet. Lopputuloksena oli epämääräisen valuneen näköinen pinta, jota oli osittain myös kakun reunoilla. Ensireaktioni oli heittää koko hiton kakku saman tien roskiin. Olenhan sentään pitävinäni jonkin sortin kakkublogia ja kauhean näköinen kakku ei todella siinä vaiheessa lämmittänyt mieltä, varsinkin kun on tulossa vieraita. Mutta maltoin mieleni ja mietin hetken, mitä asialle voisi tehdä. Ja keksinhän sitten keinon, jolla sain naamioitua kakun: päällystin reunat suuremmilla sydänpipareilla ja koristelin pinnan pienillä piparisydämillä ja kultaisilla sokerihelmillä. Meni läpi kuin väärä raha! Kaikki ihastelivat kakkua kovasti, eivätkä yhtään tajunneet miten kakku muka oli mennyt mönkään! Ja jälleen kerran pitää muistaa, että maku on tärkein ja siinähän ei mitään vikaa ollutkaan. Pikkupojat Oliver ja Otso suorastaan jonottivat saadakseen kakkua ihan ensimmäisinä. Koko kakku menikin alta aikayksikön. Nyt pitää vaan hankkia uusi irtopohjavuoka.

Resepti menee näin:

pohja:
200g pipareita
50g voita

Murskaa piparit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula piparimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele piparimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.

täyte:
1 dl sokeria
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
300 g maustamatonta tuorejuustoa (vaikka Philadelphiaa)
3 dl omenasosetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
3 dl kuohukermaa
7 liivatelehteä
tilkka glasyyriin tarkoitettua glögimehutiivistettä

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto, omenasose,vaniljasokeri  ja mausteet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kuumenna tilkka glögimehutiivistettä kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan glögiin. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan piparipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi. Täytteen pitää olla tarpeeksi kiinteää, että glasyyrin voi kaataa sen päälle.

glasyyri:
3dl glögimehutiivistettä
3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka glögimehutiivistettä kiehuvaksi. Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan glögiin. Kaada liivateseos kylmään glögiin ja sekoita hyvin. Jäähdytä seosta kylmässä vesihauteessa kunnes se on siirapppimaista mutta vielä juoksevaa.Sekoita seosta välillä värovaisesti, jotta ilmakuplia ei tule liikaa. Lusikoi glasyyri kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.

Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran ennen reunan avaamista. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja parerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku omien mieltymysten mukaan. Tällä kertaa käytin siis pipareita ja kulltaisia sokerihelmiä.


Glögijuhlat sujuivat taas vanhaan tapaan, eli hyvin. Glögia kului, samoin muuta juomaa ja ruokaa meni myös mahtavat määrät.

Teemana olivat tapakset, jotka jopa piirsin muistiin varmaan jo kuukausi sitten :). Toteutus olikin sitten toinen asia, kun keittiöapuna yleensä toiminut Emilia sairastuikin juhlien aattona. Apupoikana toiminut Timo ei sitten ihan saanutkaan toteutettua näitä ideoita - no - lainkaan... Ehkä ajatus olikin tärkein. Ja saimme me sentään jotain tehtyä:

Parmankinkku-brie ja oliivi tapakset
Lopuksi lihapullat ja juustot vaan heivattiin pöytään sellaisenaan ilman tikutusta. Hyvin toimi sekin. Ja lopulta kaikki keskittyivätkin enenmmän juoma- kuin ruokapuoleen :D.

Kommentit

Suositut tekstit