Lämmin bratwurst-salaatti/Warm Bratwurst salad
Viime aikoina olen postannut aika kivoja kasvissyöjille sopivia reseptejä, joten nyt on aika postata lähinnä biffaani-ruokavalioon sopiva salaattiresepti. Ajattelin, että tämä voisi olla aika sopiva ruokalaji sunnuntai-illaksi. Samppa saapui mökiltä, jossa oli ollut kavereiden kanssa laituritalkoissa (laituri jopa saatiin veden pinnalle...lopuksi) ja itsekin olin juhlinut lauantaina - joskin ihailtavan maltillisesti - kaverin hienoilla nelikymmpissynttäreillä. Vähän tukevampi ape olisi siis meille molemmille mieleen.
Tämä resepti on jälleen Valion mainoksen resepti, jonka nyt leikkasin talteen Hesarista (vai oliko Iltiksestä...no, jostain lehdestä). Viime kesänä Valiolla oli samantyyppinen resepti lehdissä, eli kesäkalapaistos. Valmistin silloinkin aterian reseptin mukaan ja kokemus oli sen verran positiivinen, että uskoin reseptin olevan onnistuneen tänäkin vuonna. Viime vuonna mainitsin, että en kovin usein kokeile mainosten reseptejä. Kesäkalapaistos oli niitä harvoja. Kalaresepti oli Valion kolmen juuston ruokakermamainoksesta. Tänä vuonna mainostetaan Valio Crea crème fraîchea.
Mutta nyt siis olin jo melko varma, että resepti olisi kelvollinen, joten suuntasin kauppaan hankkimaan tarvittavia aineksia, jotka ovat seuraavat:
Lämmin bratwurs-salaatti
4 annosta
300 g bratwursteja
2 eriväristä paprikaa
1 dl kivettömiä oliiveja
200 g miniluumutomaatteja
2-3 valkosipulin kynttä
1-2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1 tl sokeria
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/3 tl suolaa
200 g paneroituja sipulirenkaita (pakaste)
1 prk (200 g ) Valio Crea crème fraîches, paahdettu sipuli
1 dl tuoretta persiljaa
Paloittele bratwurstit tarvittaessa. Leikkaa paprikat reilun kokoisiksi paloiksi. Halkaise oliivit ja tomaatit. Viipaloi valkosipulit. Sekoita makkarat, kasvikset, öljy ja mausteet kulhossa. Levitä leivinpaperin päälle uunipannulle. Nostele päällimmäiseksi jäiset sipulirenkaat. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 15 min. Laita salaatti annoslautasille tai tarjoiluvadille. Lusikoi päälle crème fraîche. Ripottele pinnalle hienonnettu persilja. Tarjoile heti.
Tämä oli mainio sunnuntai-illan ruoka. Tämä olisi itse asiassa mainio sunnuntaipäivän ruoka mökille. Nyt meillä on jopa pöytägrilli, joten tämä saattaisi siis onnistua mökkioloissa.
Joitain huomioita valmistamastani ruokalajista:
Ostin Zimbon bratwursteja, jotka ovat hieman lyhyempiä kuin bratwursta-makkarat yleensä. Leikkasin makkarat kahteen osaan. Ostin kaksi pakettia, koska yksi oli aika paljon alle 300 g . Mutta kaksi pakettia olikin sitten vähän liikaa kenties. Tai no, ei varmastikaan Sampan mielestä mutta itse olisin pärjännyt vähemmällä makkaralla. Ostin S-marketista kolmen paprikan pakkauksen, sellaisen liikennevalo-pakkauksen, jossa on punainen, keltainen ja vihreä paprika. Käytin vain punaisen ja keltaisen paprikan, mutta olisi voinut mainiosti nakata vihreänkin paprikan mukaan. Uunissa paahtunut paprika on vain niin herkullista! Sitten huomasin vasta kotona, ettei meillä ollutkaan leivinpaperia. Lisäsin sitten vaan hieman enemmän öljyä ja laitoin kaikki ainekset suoraan uunipellille. Ruoka ei palanut lainkaan pohjaan, joten leivinpaperi on oikeastaan turha. Ja unohdin ostaa sitä persiljaa! Kotona oli basilikaa ruukussa, joten se sai kelvata. Ja hyvin se kelpasikin. Hmm...mitä vielä. Aa, ne sipulirenkaat! Ne eivät ihan paahtuneet tarpeeksi siinä makkaroiden ja kasvisten päällä ja tuntuivat vähän lötköiltä. Kun muu ruoka oli valmista, otin sipulirenkaat pois ja paahdoin niitä hetken uunin grillivastuksen alla, kunnes ne olivat rapeita ja kullankeltaisia.
En ole itse asiassa koskaan ennen eläessäni ostanut paneroituja sipulirenkaita kaupasta. Ei ollut aavistustakaan, että sellaisia edes myydään. Näköjään ne ovat ihan peruselintarvike, kun Valiokin sipulirenkaat reseptiinsä lisäsi!
Ajattelin aluksi, että oli jotenkin vähän tekemällä tehtyä laittaa tällainen resepti mainostamaan Crea crème fraîchea. Eihän varsinaisessa reseptissä käytetty sitä lainkaan, crème fraîche oli vain lisuke. Mutta olinkin väärässä. Paahdettu sipuli crème fraîche suorastaan kruunasi ruoan maun!
Kaikista suurin yllätys oli se, että lämpimät oliivit saivat Sampan hyväksynnän! Lämpimät oliivit ruoassa ovat myös Sampan "ei" makujen listalla (samalla listalla jossa on tietenkin se vuohenjuusto, appelsiinin maku ruoassa, pähkinät ruoassa ja vaikka mitä muuta, mitä en nyt muista...). Meinasin jopa ensin jättää oliivit kokonaan pois. Mutta rakasta niitä kuitenkin itse niin paljon, joten ajattelin että Samppa saa sitten poimia niitä pois ruoasta, jos ei kestä. Ja yllätysten yllätys; nyt lämpimät oliivit ovatkin OK. Maku voi näköjään kehittyä! Amen!
Lately I've posted nice recipes that have been well suited for vegetarians, so now it is time to post a salad recipe better suited for carnivores. I thought this would be a good dish for Sunday evening. Samppa came home from the cottage, where he had been fixing our jetty with his friends (they even managed to get the jetty above the water surface...in the end) and I myself had been out on Saturday at a friend's wonderful 40th birthday party. And even though I had been quite moderate with the partying, a slightly more substantial meal seemed to be a good idea.
This recipe is again from a Valio ad, that I cut out from the helsingin Sanoma (or Iltalehti.., well, some newspaper anyway). Last summer Valio had the same type of recipe in the papers, which was Summer Fish Fry. I made that dish according to the recipe and the experience was so positive, that I believed the recipe to be good this year as well. Last year I mentioned, that I don't often use recipes from ads. The Summer Fish Fry was one of the few. The fish fry was and ad for Three Cheese cream. This year the ad was for Valio Crea crème fraîche.
But as I said, now I was pretty sure the recipe would be OK, so I headed for the store to get the necessary ingredients, which are as follows:
Warm Bratwurst Salad
serves 4
300 g bratwurst
2 different colored bell peppers
1 dl pitted olives
200 g mini plum tomatoes
2-3 cloves of garlic
1-2 tbs rapeseed of olive oil
1 tsp sugar
1/2 tsp ground black pepper
1/3 tsp salt
200 g breaded onion rings (frozen)
1 tub (200 g ) Valio Crea crème fraîche, rosted onion
1 dl fresh parsley
Slice the bratwurst if necessary. Slice the bell peppers into generous slices. Halve the olives and tomatoes. Slice the garlic thinly. Mix the sausages, the vegetables, oil and spices in a bowl. Spread on a baking tray lined with baking paper. Place to frozen onion rings on top. Bake in the oven at 225C for 15 minutes. Place the salad on to individual plates or a serving dish. Spoon nobs of crème fraîche on top. Garnish with chopped fresh parsley. Serve at once.
This is a splendid Sunday evening meal. This would actually be a splendid Sunday afternoon meal for the cottage. We even have a table grill now, so this might also work at the cottage.
A few observations about the dish I prepared:
I bought Zimbo Bratwursta, which are a bit shorter than bratwursts usually are. I cut the sausage in two. I bought two packs, because on was not quite 300 g. But I think two packs may have been a bit too much. Well, Samppa probably didn't think so, but I could have done with a bit less sausage. I bough a three pack of bell pepper, one of those traffic light - packs with a red, green and yellow pepper. I only used the red and yellow pepper, but I could have easily thrown in the green one as well. Roasted peppers are just so good! The when I got home from the shop, I realized we were out of baking paper. So I just added a bit more oil and dumped everything straight on to the baking tray. The dish did not burn or anything, so actually you don't need the baking paper. And of course I forgot to buy parsley! I had some fresh basil growing in a pot, so I had to make do with that. It worked very well. Hmm...what else? Aa, the onion rings! They did not become quite as roasted as I would have liked in the time the dish was in the oven. When everything else was done, I plucked the onion rings onto a heat proof dish and roasted them under the grill in the oven, until they were crispy and golden brown.
I've actually never before in my life bought onion rings from the shop. I had no idea they even stocked such a product. Evidently they are a staple product, as even Valio has used it in their recipe.
At first I thought, that it was a bit pretentious to put a recipe like this in a crème fraîche ad. After all, crème fraîce was not used in the actual recipe, it was only a garnish. But I was wrong. The roasted onion crème fraîche positively brought out the most in the taste!
The biggest surprise of all was, that the warm olives got the thumbs up from Samppa! Warm olives in food are also on Samppa's "No" list of tastes (along with of course goat's cheese, the flavor of oranges in food, nuts in food and all kinds of other things I can't remember right now...). At first I almost left the olives out altogether. But I myself love olives so much, I decided Samppa would just have to pick them out of his food, if it's too much for him. And surprise, surprise; suddenly warm olives are OK. You evidently can develop your taste for different flavors! Amen to that!
Kommentit
Lähetä kommentti