Ratatouille-munakas/Ratatouille Omelet


Nyt kun olisi aikaa kirjoittaa blogia, en ole tehnyt mitään ruokaa! Illallinen odotti valmiina, kun saavuin kotiin (possupaistia, valkosipulissa paistetuja herkkusieniä ja ranskalaisia perunoita - ei paha arki-illallinen), joten saatoin vain onnellisena täyttää lautaseni ja nauttia hyvästä ateriasta.

Juttelin ystäväni kanssa ja pahoittelin, että en ikinä ehdi postata reseptejä heti kun olen jonkun ruoan valmistanut - esim. mökkiviikonloppuina. Olin sitä mieltä, että on ihan tyhmää postata reseptejä myöhemmin eli ei reaaliajassa. Oli helpottavaa kuulla, että ystäväni ei ollut lainkaan samaa mieltä. Onhan toki ruoanlaittoon liittyvä tunnelma ja tarinat tärkeitä, mutta toisaalta...resepti on resepti ja se toimii silloin kun se on tehty ja toimii yhä myöhemminkin.

Tästä rohkaistuneena päätin siis tämän illan ratoksi kirjata blogiin reseptin, jonka mukaan valmistin munakkaan taannoisella mökkiviikonlopulla, syyskuun puolessavälissä jos ihan tarkkoja ollaan.

Ratatouille-munakas

Ratatouillen perusohje 6:lle:
2 keskikokoista munakoisoa
oliiviöljyä
1 suuri sipuli lohkottuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 suuri punainen paprika, siemenet poistettuna ja paloiteltuna
1 suuri keltainen paprika, siemenet poistettuna ja paloiteltuna
2 suurta kesäkurpitsaa paloiteltuina
1 400g tölkki tomaattimurskaa
1,5 tl herbes de Provence kuivattua yrttisekoitusta
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria

Leikkaa munakoisot viipaleiksi, öljyä kevyesti (esim. pullasudilla) molemmilta puolilta ja grillaa molemmin puolin, kunnes viipaleet saavat kevyesti väriä. Munakoisoja voi grillata uunissa, pallogrillissä tai paremman puutteessa kuumalla pannulla.

Kuumenna oliiviöljyä suuressa, korkeareunaisessa paistinpannussa ja paista sipuleita keskilämmöllä usein sekoittaen n. 10 min. kunnes ne ovat kullankeltaisia. Lisää valkosipuli, paprikat ja kesäkurpitsanpalat ja jatka paistamista vielä 10 min. välillä sekoittaen. 

Lisää tomaattimurska ja kuutioiksi leikatut munakoisoviipaleet ja herbes de Provence. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta alhaisella lämmöllä kannen alla 20 min. välillä sekoittaen. Ota kansi pois ja jatka keittämistä vielä 20-25 min. välillä sekoittaen, kunnes kaikki vihannekset ovat kypsiä ja keitinliemi on muuttunut paksummaksi. Tarjoile kuumana tai huoneenlämpöisenä.

Ratatouille-munakas:
1/2 annosta ratatouillea
5 kananmunaa
0,5 dl maitoa
suolaa
pippuria
180g pekonia paloiteltuna

Valmista ratatouille ja laita sivuun. Sekoita kananmunat, maito, suola ja pippuri. Lämmitä paksupohjaisessa paistinpannussa nokare voita ja lisää loraus oliiviöljyä. Kaada munat pannulle ja hyydytä hiljalleen keskilämmöllä. Paista samalla pekoni erillisessä paistinpannussa rapeaksi. Kun munat alkavat hyytyä, lusikoi lämmintä ratatouillea munakkaan pinnalle tasaisesti. Lisää rapeat pekoninpalat ja paista munakas valmiiksi, niin että se on hyytynyt mutta kuitenkin kostea ja mehevä.

Itse ainakin ra-kas-tan ratatouillea. Makujen yhdistelmä on vastustamaton. Saisin syödä ratatouille aika paljon, ennen kuin kyllästyisin. Ja nyt täytyy myöntää, että itsekkäästi nimenomaan rakastan itse tekemääni ratatouillea! Olemme joskus ostaneet sitä kotiin Stockan herkusta, eikä se ollut kovin ihmeellistä. Bonduellen purkissa myytävä ratatouille on suorastaan pahaa (sori Bonduelle- pidän kyllä kikherneistänne). Kun mietin mitä syömme kyseisen mökkiviikonlopun sunnuntaina, halusin käyttää jotain kauden vihanneksia ja ratatouille oli täydellinen vaihtoehto. Mutta koska en olisi saanut paljoakaan kehuja, jos olisin tarjoillut sunnuntaiateriaksi pelkkiä kasviksia, keksin yhdistää ratatouillen munakkaaseen. Pekoni lisääminen oli ihan Sampan kunniaksi. Ja tulihan munakkaasta paljon ruokaisampaa näin. Taidan jopa itsekin hieman rakastaa myös pekonia.



Munakkaat ovat kyllä valtavan hyviä. Ne ovat helppoja valmistaa ja niihin voi lisätä vaikka mitä täytteitä. Nytkin tein ratatouillen edellisenä päivänä, joten varsinainen munakkaan kokoaminen vei vain hetken. Munakkaat eivät taida juuri nyt ratsastaa ruokatrendien aallonharjalla, mutta ehkä sekin asia muuttuu pian. Tässähän voi ihan vaikka leikkiä trendsetteriä!


Now that I would have time to write the blog, I haven't done any cooking! Dinner was ready and waiting for me when I got home (pork roast, mushroom fried in garlic and french fries - not bad for a weekday dinner) so all I needed to do was fill my plate and enjoy the wonderful meal.

I was talking with my friend and was sorry that I never had time to post recipes right after I've cooked something - at the cottage for example. I thought that it was stupid to post stuff later as opposed to real time. It was a relief to hear that my friend did not agree at all. Of course the atmosphere and stories connected to making a dish are important, but on the other hand...a recipe is a recipe and it works when you make it and it works later on as well.

Encouraged by this I decided to post a recipe for an omelet I made during a weekend at the cottage in mid September.

Ratatouille-omelet

basic recipe for ratatouille, serves 6:
2 medium aubergines
olive oil
1 large onion, sliced
3 cloves of garlic, finely chopped
1 large red bell pepper, seeded and chopped
1 large yellow bell pepper, seeded and chopped
2 large courgettes, chopped
1 400g can of crushed tomatoes
1,5 tsp of dried herbes de Provence 
salt and freshly ground black pepper

Cut the aubergines into slices, brush lightly with oil and grill on both sides until lightly browned. The aubergines can be grilled in the oven, on a barbecue or, for the lack of anything better, even in a frying pan.

Heat the oil in a large skillet and fry the onions over a medium heat for about 10 minutes until lightly golden. add the garlic, peppers and courgettes and continue frying for 10 minutes, stirring occasionally.

Add the crushed tomatoes, cubed aubergines and the herbes de provence. Season with salt and pepper. Simmer over a low heat with the lid on for 20 minutes, stirring occasionally. Remove the lid and cook for a further 20-25 minutes, stirring occasionally until all the vegetables are tender and the cooking liquid has thickened slightly. Serve hot or at room temperature.

Ratatouille-omelet:
1/2 portion of ratatouille
5 eggs
0,5 dl milk
salt
pepper
180g bacon, sliced

Prepare the ratatouille and set aside. Mix the eggs, milk, salt and pepper. Melt a nob of butter in a skillet and add a bit of oil. Pour the eggs on to the pan and cook slowly over medium heat. Meanwhile fry the bacon bits in a separate pan until crispy. When the eggs begin to set, spoon the warm ratatouille evenly on top of the omelet. Add the crispy bacon bits and finish frying the omelet, so that it is done through but still moist and succulent.


I LOVE ratatouille. The combination of tastes is irresistable. I'd have to eat o whole lot of ratatouille to get sick of it. And now I do have to egoistically admit that it is specifically my home made ratatouille that I love! We've somtimes bought it from Stockamnn, and it certainly wasn't anything special and Bonduelle's canned ratatouille actually tastes bad (sorry Bonduelle - I do like your chickpeas . When I was thinking about options for a Sunday meal for that cottage weekend, I knew wanted to use the season's fresh vegetables, so ratatouille was the perfect choice. But because I would not have been praised, had I only served ratatouille as a Sunday meal, I decided to combine the ratatouille with an omelet. The bacon bits were on Samppa's behalf. And of course the omelet was more substantial like this. And I think I love bacon a bit too.

Omelets are just so delicious. They are easy to make and you can add all sorts of fillings to them. This time I made the ratatouille the day before, so actually assembling the omelet on took a moment. Omelets may not be the height of trendy cooking at the moment, but that may well change soon. I can almost play at being a trendsetter! 




Kommentit

Suositut tekstit