Beef Madras ja hapanimelä raitaa/Beef Madras and Sweet-and-Sour Raita


Nyt on ollut ensimmäinen vapaa, kaupungissa vietetty viikonloppu miesmuistiin. Aika ihanaa sekin. Perjantaina olin ystävän kanssa Belgessä simpukka illallisella ja se vasta olikin luksusta! Olisin bloggannut senkin tapahtuman, mutta tajusin vasta syötyäni simpukat ja suklaafondantin ja kumottuani kiitettävän määrän kuohuviinilasillisia, että olin jutellut ystäväni kanssa niin tohkeissani, että yhtäkään kuvaa ei ollut otettu ruoista tai Belgestä. No, tämä tuskin jää viimeiseksi kerraksi, kun menemme simpukoita syömään, joten bloggailu aiheesta jääköön toiseen kertaan. Belgen simpukkaillallisestahan on tullut meille jo perinne!

Eilen sitten oli ihan vapaata ja päätin juhlistaa lauantaita valmistamalla jotain oikein herkullista. Mieleni teki jotain intialaista ja selailin jälleen luottokeittokirjaani The Around the World Cookbookia ( (Anness Publishing Limited 1998). Aika monet kirjan Intia-osuuden resepti sisältävät kanaa, kuten ihana Chicken Jalfrezi, jota välillä valmistan. Nyt halusin kuitenkin jotain muuta kuin kanaa. Vaihtoehtoja ei ollut kovin montaa joista valita, mutta lopulta päädyin Beef Madrasiin.




Menimme Arabianrannan kauppakeskuksen K-markettiin ruokaostoksille, koska siellä on aika hyvä lihatiski. Saimmekin erinomaista palvelua. Koko sen ajan, kun keräilin hyllyistä muita tavaroita, Samppa monopolisoi myyjää lihatiskillä. Ja hyvä niin: saimme erinomaista naudan sisäpaistia ja siitä poistettiin puolestamme kalvot (ennen punnitusta) ja se paloiteltiin sopiviksi paloiksi. Lihatiskin tyyppi taisi olla itse asiassa tosi mielissään, että pääsi asiakkaan kanssa juttelemaan asiantuntevasti sopivan lihan valinnasta ruokaan. Kyllä palvelu vain on mukavaa kaiken tämän itsepalvelukulttuurin keskellä!



Beef Madras

neljälle

900g naudan sisäpaistia
1 rkl öljyä
1 suuri sipuli hienonnettuna
4 neilikkaa
4 vihreää kardemumman palkoa
2 tuoretta, vihreää chiliä hienonnettuina
2,5 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 punaista, kuivattua chiliä
1 rkl curry-tahnaa
2 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kuminaa
suolaa
1,5 dl lihalientä
tuoretta korianteria koristeluun
keitettyä riisiä tarjoiluun

Ensin lihasta poistetaan kalvot ja se paloitellaan sopiviksi paloiksi - siis jos ei satu olemaan niin onnekas, että kauppakekuksessa on ystävällistä palvelua.

Kuumenna öljy pannussa ja paista sipuleita, neilikoita ja kardemumman palkoja koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää tuoreet vihreät chilit, inkivääri ja valkosipuli ja paista vielä 2 minuuttia.

Lisää curry-tahna ja paista n. 2 min. Lisää lihat ja paista 5-8 minuuuuttia, kunnes lihapalat ovat hieman ruskistuneet.

Siirrä lhat pataan ja lisää korianteri, kumina, suola ja lihaliemi. Hauduta (tai "putraa", kuten äitini sanoisi) 1-1,5 tuntia tai kunnes liha on mureaa. Tarjoile keitetyn basmatiriisin, hapanimeläraitan ja tuoreen korianterin kera.





Hapanimelä raita

4,5 dl maustamatonta kreikkalaista ruokajogurttia
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl hunajaa
1,5 tl minttuhyytelöä
2 rkl hienonnettua, tuoretta korianteria
1/4 keskikokoista kurkkua hienonnettuna
1 keskikokoinen sipuli hienonnettua

Sekoita jogurtti mausteet ja minttuhyytelö tasaiseksi. Lisää korianteri, kurkku ja sipuli ja sekoita hyvin. Tarjoile lisukkeena.





Ruoka oli kerrassaan her-kul-list-ta! Nautimme ruoan kanssa Fuller's Indian Pale Alea (Alkon tuotenumero 726566, hinta 3,79€ 0,5 l). Vaikka en vieläkään ole oluen ylin ystävä, on tämä Indian Pale Ale kyllä makuuni. Enkä oikein tiedä mitä muutakaan intialaisen, tulisen ruoan kanssa tarjoisi, jos ei sitten vain vettä. Ei ainakaan viiniä.







Ja tulisuudesta pääsemmekin taas itse asiaan, eli simasuu aviomieheeni! Päätin ihan oikeasti armahtaa häntä ja käyttää vain puolet reseptin chilimäärästä. Ostin myös Mild Curry Paste- purkin, en siis "Hot" versiota. Ja raitaan piti oikeasti laittaa vielä yksi vihreä chili, mutta korvasin sen kurkulla - voiko miedompaa olla? Kun sitten maistoin ruokaa ensimmäistä kertaa sen hauduttua jo jonkin aikaa, oli se mielestäni todella mietoa ja lisäsin vähän curry-tahnaa. Muuten annoin asian olla, lisäsin vain vielä hieman suolaa. Ruoassa oli kuitenkin ihana, viipyilevä ja mieto chilinen jälkimaku. Ja raita- jogurttikastikehan vielä leikkaisi terävimmän kärjen mahdollisesta tulisuudesta.

Mutta ei auta! Simasuu mikä simasuu. Samppa köhi jo ensimmäisen suupalan jälkeen ja sanoi jälleen, että mennään niillä rajoilla, onko ruoka pilattu chilillä. Huoh. Nämä mausteisetkin ruoat kannattaa kai vain myös varata "omaa aikaa" viikonlopuille...kuten kasvisruoat...ja kaikki muutkin ruoat, jotka eivät ole HK blöötä! No, ei tilanne niin paha sentään ole. Kyllä ruoka sitten lopulta Sampalle maistui, mutta huvittavia nämä meidän ristiriitamme. On oikeasti mielenkiintoista, että kaksi näin erilaista ihmistä on vapaaehtoisesti viettäneet yhteiseloa jo 24 vuotta!

Omasta puolestani siis kuitenkin suosittelen kokeilemaan tätä ruokalajia mitä lämpimimmin. Söin äsken ruoan loppuun ja se oli niin hyvää, että olen oikeasti todella pahoillani, että se on nyt loppu.


It has been the first free weekend spent in the city. Pretty nice! On Friday I was at Belge with a friend for a dinner of mussels and that was wonderful. I was going to post the evening in the blog but I realized only after having eaten the mussels and chocolate fondant and downing a fair number of glasses of sparkling wine, that I had talked so excitedly with my friend that I hadn't taken a single photo of Belge or the food. Well, this will probably not be the last time we go to Belge, so I can post a story later on. Belge's mussel dinner has already become quite a tradition!

Yesterday we didn't have anything special on then, and I decided to celebrate Saturday by cooking something really delicious. I felt like having Indian so I again leafed through my trusty The Around the World Cookbook( (Anness Publishing Limited 1998). Quite a few of the book's India part's recipes called for chicken like the wonderful  Chicken Jalfrezi, that I make now and then. Now I wanted something other than chicken. There weren't many options but finally I decided on Beef Madras.

We headed for the K-market at the Arabianranta shopping center, because they have quite a good meat counter there. We got excellent service too. All the while I was gathering other ingredients from the shelves around the shop, Samppa was monopolizing the sails person behind the meat counter. And that was a good thing too: we got some outstanding beef top sirloin and the membrane was removed (before weighing) and the meat was cubed into pieces ready to be used for the dish. I think the guy at the meat counter was actually very pleased that he could expertly discuss the choice of meat for the dish. Service is just so nice amidst all this self-service we have nowadys.

Beef Madras

serves 4

900g beef top sirloin
1 tbsp oil
1 large onion , finely chopped
4 cloves
4 green cardamon pods
2 fresh green chilies, finely chopped
2,5 cm piece on fresh root ginger, grated 
2 cloves of garlic, crushed
2 dried red chilies
1 tbsp curry paste 
2 tsp ground coriander
1 tsp ground cumin
salt
1,5 dl beef stock
fresh coriander, to garnish
boiled rice, to serve

First the membrane is removed from the meat and the meat is cubed in to pieces - unless you happen to be so lucky that your grocery store provides good service.

Heat the oil in a saucepan and stir-fry the onion, cloves and cardamon pods for about 5 minutes. Add the fresh green chilies, the ginger and the garlic and fry for a further 2 minutes.

Add the curry paste an fry for 2 minutes. Add the meat and fry for 5-8 minutes until the meat is lightly browned.

Transfer the meat to a casserole and add the coriander, cumin, salt and stock. Let simmer for 1-1,5 hours or until the meat is tender. Serve with boiled rice, sweet-and-sour raita and fresh coriander.

Sweet-and-sour Raita

4,5 dl plain Greek yogurt
1 tsp salt
1 tbsp sugar
2 tbsp honey
1,5 tsp mint sauce
2 tbsp fresh coriander, finely chopped
1/4 medium cucumber, finely chopped
1 medium onion, finely chopped

Mix the yogurt, spices and mint sauce evenly. Add the coriander, cucumber and onion and mix well. Add as an accompaniment.

This dish was absolutely delicious! We drank Fuller's Indian Pale Ale with dinner (Alko product number 726566, price 3,79€ 0,5 l). Even though I am still not the biggest friend of beer I do like this Indian Pale Ale. I I don't know what else I would serve with hot Indian food, unless perhaps water. certainly not wine.

And on the topic of hot food we get to the point, my anti-spicy food husband! I really did try to go easy on him and only used half the amount of the chilies in the recipe. I also bought mild curry paste, not the hot version. And the raita should have had a green chili added and I substituted it with cucumber - can anything be milder? When I tasted the food for the first time after it had been simmering for quite some time, I thought it was really mild and I added a bit of curry paste. But otherwise I left it alone, just added a bit of salt. The dish had a lovely, lingering and mild aftertaste of chili anyway. And the raita-yogurt sauce would take away the hardest kick of the chili. 

But it's no use! Samppa was choking already after the first bite and said that we were almost at the point with the food, where it had almost been ruined with the chili. Sigh. I guess these spicy foods just have to be reserved for the "time to myself" weekends...like vegetarian food...and any food that is not plain sausage. Well, the situation is perhaps not that bad. Samppa did eat several helpings in the end, but I think this conflict of ours is actually quite funny. It truly is interesting, that two people as different as we are, have wanted to voluntarily spend our lives together for 24 years now! 

For my part I can warmly reccomend trying this dish thou. I just ate the last of it, and it was so good that I'm actually very sad that it is all gone now.




Kommentit

Suositut tekstit