Chorizo- kastike pastalle

 En ole ehtinyt kirjoittaa blogia taas pitkään aikaan. Työt ja ideamatka Pariisiin viime viikolla ovat pitäneet niin kiireisinä, että en ole edes pahemmin ehtinyt kokkailla, joten uusia reseptejäkään ei ole päässyt syntymään. Nytkin teen koko viikonlopun töitä kotoa käsin, mutta kyllä siinä välissä pitää syödäkin.

Sain taas tilaisuuden viettää hieman omaa aikaa Sampan ollessa lauantai-iltana Lammassaaressa poikien kanssa. Se on aina nautinnollista, kun voi viettää hieman aikaa kotona ihan itsekseen ja rauhassa. En tarkoita, ettenkö viihtyisi mitä parhaiten Sampan seurassa. Olen vain aina kaivannut ja tarvinnut omaa aikaa.

Suunnittelin ensin tekeväni taas jotain "kaikki, mitä kaapista löytyy" periaatteella, mutta nyt ei kaapeista kyllä löytynyt ihan kaikkea, joten kauppareissu oli tehtävä. Olimme perjantai-iltana koonneet napostelulautasen, jossa oli juustoja, suolakurkkuja, oliiveja sun muuta sekä chorizo-makkaraa viipaloituna. Emme sitten jaksaneetkaan syödä kovin paljon chorizoa, joten sitä jäi sen verran, että siitä saattoi kehitellä oikein aterian. Kaupasta hain pastaa, tomaattimurskaa ja parmesania, tuoretta basilikaa ja kirsikkatomaatteja. Loput ainekset löytyivät kotoa. Vinkkiä reseptiin hain netistä ja löysinkin yhden ohjeen, jota en edes kovin paljoa muuttanut.

 
Ainekset kasassa
Kirsikkatomaatit ovat annoksen koriste. Ne kannattaa valmistaa ensin. Tomaatit halkaistaan ja laitetaan uunipellille tai uunivuokaan (pelti kannattaa suojata leivinpaperilla, uunivuoan pohjalle voi kaataa hieman oliiviöljyä). Uuni lämmitetään 180 asteeseen ja tomaatteja paahdetaan uunissa 20 min.

Pastan voi nytkin valmistaa ensin. Se säilyy kyllä kuumana kattilassa kannen alla. Tällä kertaa ostin Barillan penne-pastaa, jonka valmistusaika on 11 min. Pastaa keitin n. 400g.

Chorizo- kastike:

oliiviöljyä
200-250g chorizo-makkaraa viipaloituna ja viipaleet halkaistuina
2 keskikokoista keltasipulia
2 valkosipulinkynttä
1 tl Sambal Olek chilitahnaa
1 tl sopkeria
1 tlk tomaattimurskaa
1 tl raastettua sitruunankuorta
1/2 sitruunan mehu
1 "nappi" Fond du Chef kanaliemivalmistetta
1 dl valkoviiniä
vastajauhettua mustapippuria
parmesalastuja ja tuoretta basilikaa koristeluun

Kuumenna oliiviöljy korkeareunaisessa paistinpannussa.Hienonna sipuli ja valkosipuli ja paista oliiviöljyssä chorizon ja chilitahnan kera n. 10 min. Lisää valkoviini ja jatka paistamista n. 2 min. Lisää tomaattimurska, kanaliemi "nappi", siruunankuori ja -mehu sekä sokeri ja anna seoksen porista n. 10 min. eli kunnes kastike alkaa hieman keittyä kokoon ja siitä tulee paksumpaa.

Annostele pastalautasen pohjalle kuumaa pennepastaa ja kauho kastiketta pastan päälle. Asettele paahdettuja kirsikkatomaatteja kastikkeen päälle ja rouhi päälle mustapippuria. Koristele annos parmesanlastuilla ja basilikanlehdillä. Herkullinen annos on valmis!



Valmis chorizo-pasta
 Pasta oli todella hyvää! Suolaa ei tämä kastike kaipaa lainkaan, chorizo on jo itsessään niin suolaista, samoin tuo parmesan annokseen suolaisuutta. Chiliä on juuri sopivasti ja sitruunan kirpeys tukee muita makuja. Sitruunan kanssa pitää kyllä kuitenkin varoa. Alkuperäisessä ohjeessa kehotettiin laittamaan kastikkeeseen yhden kokonaisen sitruunan mehu, mutta se on kyllä liikaa. Puolikkaan sitruunan mehu riittää hyvin, jopa vähemmän voi laittaa. Jos kirpeyttä on liikaa, tuntuu melkein että se antaa chilille lisäpotkua tavalla, joka pilaa sekä sitruunan että chilin omat ihanat maut.

Ainoa vika tässä kastikkeessa oli se, että sitä oli liian vähän! Oman annokseni nautin kylmän valkoviinilasillisen kera, katsoen Midsommerin murhat- sarjaa telkkarista. Mahtava päätös produktiiviselle työpäivälle! Samppa saapui Lammassaaresta suht aikaisin, läpimärkänä ja kylmissään (kauhea sää illalla, joka ilmeisesti muuttui lumisateeksi jossain vaihessa yöllä) ja iso lautasellinen kuumaa chorizo-pastaa oli enemmän kuin paikallaan silloin. Mutta nyt se on sitten syöty ja tätä kirjoittaessani, alkoi tehdä ihan valtavasti mieli lisää tätä herkkua. No, nyt ei taas ehdi kokkailla vähään aikaan. Työtilanne ja tulevien viikonloppujen riennot pitävät siitä huolen.

Kommentit

Suositut tekstit