Kesäkurpitsa chutneyn resepti

Chutneyt ovat etikkaisia säilykkeitä, joiden pohjana voi olla kasvikset, kuten kesäkurpitsa tai tomaatti tai vaikkapa raparperi, joka on oma suosikkini. Nyt kesäkurpitsan sadonkorjuuaikana tein siis kuitenkin chutney tästä vihanneksesta, jota kasvaa runsain mitoin viljelypalstallamme.

Kesäkurpitsa chutney voi hyvin tehdä myös sellaisista yksilöistä, jotka ovat yllättäen päässeet kasvamaan palstalla pienen porsaan kokoisiksi, ennen kuin ne on hoksattu korjata talteen. Silloin on kuori usein hyvin paksu ja on vaikea keksiä, mitä suuresta kesäkurpitsasta enää tekisi. Chutneytä varten kesäkurpitsa kuoritaan, joten ongelma on sillä ratkaistu.

Tässä reseptissä on käytetty sellaisia mausteita, joita täällä Suomessa yhdistämme enemmänkin jouluun. Mutta mausteiden alkuperämaissahan näin ei ole. Kanelia, inkivääriä ja kardemummaa voi hyvin käyttää koska vaan. Mutta jos ei halua liian jouluista tunnelmaa makuun, voi mausteiden kanssa vähän kitsastella. Itse tosin käytin aika suurta mittaa...

Näin se menee:

400g kesäkurpitsaa, kuorittuna, siemenet poistettuina ja paloiteltuna
1 suuri sipuli
1 limen raastettu kuori ja mehu
2 palkoa chiliä (vahvuus maun mukaa, voi myös käyttää chilitahnaa, kuten Sambal Olekia, tässä tapauksessa 2 tl)
ripaus asafoetidaa (ei pakollinen, tämä on intialainen mauste, jota kutsutaan myös hajupihkaksi, haisee pahalta kuivana jauheena, mutta muistuttaa sipulin tai purjon makua, kun se kuumennetaa, antaa syvyyttä makuun - itse ostin Lontoosta aasialaisesta supermarketista, täällä sitä varmaan saa Hämeentieltä, jos haluaa kokeilla)
1/2 tl kanelia
2 tl juustokuminaa
1/2 tl kardemummaa
2 rkl tuoretta raastettua inkivääriä (tätäkin saa valmiina kaupasta, kätevää välillä mutta sisältää jonkin verran suolaa)
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 dl hillosokeria (hillosokeri sakeuttaa paremmin, mutta jos sitä ei ole, voi sokerin määrää hieman lisätä, jotta chutneyn koostumus ei olisi liian juokseva)
0.7 dl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa (maun mukaan, ei välttämättä tarvitse ollenkaan)

Mittaa kaikki aineet kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä 20 min. Koko kämppä tulee tuoksumaan mahtavalta (ja hankalat naapurit valittavat "voimakkaista" tuoksuista rapussa :D).Soseuta kevyesti sauvasekoittimella ja säilö puhtaisiin lasipurkkeihin (no kuka nyt likaisiin purkkeihin säilöisikään, mutta niin aina "oikeissa" säilöntäresepteissä lukee :D)

Näin helppoa se on. Chutney saa tekeytyä jääkaapissa ainakin viikon. Jos sitä maistaa vaikka heti seuraavana päivänä, on maku pelkkää etikkaa ja houkutus heittää koko chutney roskiin on suuri (ja niin muistaakseni kerran teinkin).

Chutneyt ovat erityisen hyviä porsaanlihan ja makkaroiden kanssa mutta varmasti jokainen keksii sen oman jutun, johon chutney sopii parhaiten. Enjoy <3.

Kommentit

Suositut tekstit