Sadonkorjuukakku

Lauantaina vietettiin meillä pienimuotoista sadonkorjuujuhlaa viljelypalstalla. Onneksi sää suosi ainakin alussa. Tosin kun piti aloittaa grillaus, alkoi sataa. Suuri tammi palstan vierellä toimi kuitenkin aika hyvin sateensuojana, eikä sadetta kauaa kestänytkään. Ihana syksyinen päivä oli. Hyvien ystävien voimin saatiin loput perunat nostettua ja erityisesti Oliver 5v. oli innostunut apuri.

Makkaranpaiston jälkeen suunnattiin Arabianrantaan, jossa tarjoiltiin jälkiruoka.

Papaija tuorejuustokakku. Iltakuvaus ei ole kamerani vahvoja puolia, vaikka kuinka yritän viritellä asetuksia. Kuva otettiin vasta palattuamme palstalta ja silloin jo ilta hämärsi. Glasyyri oli huomattavasti hehkuvamman oranssi.


Seuraavana aamuna otettu kuva on lähempänä oikeaa väriä. Glasyyri oli tehty S-marketin X-tra hedelmäjuomatiivisteestä. Siinä oli juuri haluamani väri. Mutta vaikka pullossa luki, että juomassa oli makeutusainetta, en sitä huomannut. VI-haan makeutusaineen makua. Se jää ikävästi pyörimään kitalakeen. Nyt asian huomasin vasta kun olin tehnyt glasyyrin. Syntyi pieni paniikki mutta loppupeleissä maku toimi kuitenkin ihan hyvin.


Koristelu tehtiin pihlajanmarjoilla. Niitäkin oli lähes mahdotonta löytää. Lähiympäristöstä ei löytynyt marjan marjaa! Lopulta Samppa kyllä niitä vähän jostain sai käsiinsä, kovan metsästyksen jälkeen. Outoa. Vaasankadun varrella ovat pihlajat täynnä marjoja ja täällä ei meinää löytyä mitään!

Kakun resepti on seuraava:

pohja:
200g pipareita
50g voita

Murskaa keksit hienoksi muruksi. Itselläni on anopilta saatu todella kätevä Moulinexin silppuri, jolla saa keksit tosi hienoksi muruksi. En tidä mitä sitten teen, jos vehje joskus hajoaa. Sellaista ei varmaan enää edes valmisteta! Hyvä keino on myös laittaa piparit pyyhkeen sisälle ja murskata ne kaulimalla. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.

täyte:
300 g säilöttyä papaijaa sokeriliemessä
tilkka papaijan säilöntälientä
1 dl sokeria
300 g maustamatonta tuorejuustoa (vaikka Philadelphiaa)
3 dl kuohukermaa
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
1 tl vaniljasokeria
1 dl jauhettua inkivääriä
7 liivatelehteä

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Soseuta papaija. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto, papaijasose, vaniljasokeri ja inkivääri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kuumenna tilkka säilykepapaijan sokeriliemestä kiehuvaski, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan sokeriliemeen. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi. Täytteen pitää olla tarpeekis kiinteää, että glasyyrin voi kaataa sen päälle.

glasyyri:
3 dl hedelmäjuomatiivistettä
3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka hedelmämehutiivistettä kiehuvaksi. Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Kaada liivateseos kylmään mehuun ja sekoita hyvin. Ei kannata kuitenkaan sekoittaa kovin rajusti, koska silloin glasyyriin tulee ikäviä ilmakuplia, joita on hankala saada pois kun se on kaadettu kakun pinnalle. Kaada glasyyri ohuena nauhana kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.

Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran enne reunan avaamista. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirra kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja parerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku omien mieltymysten mukaan. Itse yritän aina löytää jotain "luonnollisia" koristeita mahdollisuuksien mukaan, nyt siis pihlajanmarjoja, vaikka niitä olikin vaikea löytää.

Tässä oli resepti. Voi tuntua monivaiheiselta ja hankalalta mutta sitä se ei kyllä ole. Itselläni tämä menee toki rutiinilla mutta rohkeasti vain kokeilemaan. Tällä kertaa jostain käsittämättömästä syystä, osa täytteestä jäi ikävästi kiinni vuoan reunaan, kun se irrotettiin. Koskaan aiemmin ei ole oikeastaan käynyt niin. Tämä siis todistaa, että kakun onnistuminen on vain tähtien asennosta kiinni :). Toki tämänkin voi välttää vuoraamaalla vuoan reunakin leivinpaperilla ja ehkä teenkin niin seuraavalla kerralla. Nyt paikkailin kakun reunaa lastalla, eikä kauneusvirhettä juurikaan huomannut. Maku oli kuitenkin ihana ja kuten sanottu, glasyyrikin onnistui sekin loppupeleissä oikein hyvin.

Kommentit

Suositut tekstit