Valkosuklaa-papaijakakku
Tänään oli tarkoitus pitää viiden hengen palaveri työhuoneella ja sitä varten tein rutkasti broilerisalaattia ja valkosuklaa-papaijakakun. Palaveri kuitenkin peruuntui viime hetkellä ja siinä sitten oltiin eväiden kanssa ihmeissään. Onneksi löytyi hyvin kiitollinen kaveri lounasseuraksi ja saimme kuitenkin tuhottua osan salaatista ja 1/4 kakusta. Hyvä näinkin, vaikka toki palaveri koko porukalla olisi varmaan ollut antoisa ja ruokaa kotiin kannettavaksi olis ollut vähemmän. No, huominen lounaskin taitaa olla tiedossa :D.
Kakun täyteessä oli tuorejuustoa ja valkosuklaata. Ei siis mitään hedelmä- tai marjasosetta tällä kertaa. Kiille tehtiin soseutetusta säilykepapaijasta. On pieni ihme, että kiille onnistui ollenkaan. Papaijassa, kuten ananaksessa, kiivissä ja viikunassakin, on runsaasti entsyymejä ja nämä entsyymit hajottavat liivatteen valkuaisaineita, jolloin hyytyminen heikkenee. Tiesin kyllä asian ananaksen ja kiivin osalta mutta en papaijan. Näin sitä oppii uutta koko ajan. Viimeviikonloppuisen kakun kohdalla en huomannut mitään erikoista, vaikka papaija oli soseena täytteen seassa. Nyt sen sijaan oli kiilteessä havaittavissa selvä ero siihen, minkälainen se muuten on. Kiille ei varsinaisesti ollut juoksevaa, kuten kuvista näkee mutta pehmeämpi se oli kuin yleensä, eikä pinnasta tullut aivan tasaista (kuvassa näkyy omituinen juova pinnassa). No, maku oli jälleen kohdallaan ja kokonaisuus kuitenkin pysyi kasassa, joten voi olla ihan tyytyväinen lopputulokseen. Ehkä en kuitenkaan enää käyttäisi papaijaa nimenomaan glasyyriin.
pohja:
200g pipareita
50g voita
Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.
täyte:
1 dl sokeria
300 g maustamatonta tuorejuustoa (vaikka Philadelphiaa)
3 dl kuohukermaa
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
2 tl vaniljasokeria
100g leivontaan tarkoitettua valkosuklaata
7 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Sulata suklaa paketin ohjeen mukaan ja lisää tuorejuustomassaan, hyvin sekoittaen. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi. Täytteen pitää olla tarpeeksi kiinteää, että glasyyrin voi kaataa sen päälle. Tämä täyte onkin huomattavasti kiinteämpää jo tässä vaiheessa, kuin sellainen täyte, jossa on marja- tai hedelmäsosetta.
glasyyri:
3dl soseutettua papaijaa (papaija soseutettiin tehosekoittimessa sokeriliemen kanssa)
3 liivatelehteä
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi. Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen. Kaada liivateseos kylmään papaijasoseeseen ja sekoita hyvin. Ei kannata kuitenkaan sekoittaa kovin rajusti, koska silloin glasyyriin tulee ikäviä ilmakuplia, joita on hankala saada pois kun se on kaadettu kakun pinnalle. Kaada glasyyri ohuena nauhana kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.
Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran ennen reunan avaamista. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja parerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku omien mieltymysten mukaan. Tällä kertaa käytin tuoreita vadelmia ja kullanvärisiä sokerihelmiä. Kultarakeet kyllä sopivat kakun väreihin erinomaisesti, vadelmat ehkä eivät ihan niin hyvin. Värien kannalta harmonisempi valinta olisi voinut olla persikat tai mango. Mutta tämä pohdinta on nyt vain jälkiviisautta. Kaunis kakusta tuli näinkin.Täytteen koostumus ja makukin olivat aivan kohdillaan. Kakku irtosi vuoastakin tällä kertaa ongelmitta.
Kommentit
Lähetä kommentti