Tiramisukakku

Sain työkaverin mahtavan hyvää tiramisua jokin aika sitten ja siitä lähti ajatus soveltaa tiramisu tuorejuustokakuksi. Ainekset ovat jo valmiiksi perusjuustokakkuun sopivat: mascarpone juustoa ja kananmunia. Sitten vaan lisätään muut aineet ja liivatteet ja se on siinä. Näin luulin. Totuus oli kuitenkin hieman toisenlainen.


Tältä kakku näytti, eikä se ollut niin totaalinen katastrofi, kun aluksi pelkäsin. Mutta kyllä tämä taas verenpainetta nostatti. Miksi sitten näitä edes teen ja kehittelen? No varmaan juuri siksi, että kaikki uusi on haastetta ja vaikka kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan, syntyy aina uusia ideoita siitä, kuinka hommat voivat mennä paremmin seuraavan kerran.

Kakun pohjan inspiraationa oli tuttavani tohtorinväitösjuhlissa tajottu ihana kakku. Pohjassa tuntui olevan suklaakakun muruja ja suurta suklaarouhetta. Ja juuri niin yritin toteuttaa tämän kakun pohjan. Hmmm... Kehiteltävää on.

Kirjoitan tämän reseptin nyt ylös tänne blogiin. Sitä voi kokeilla ja soveltaa.



Tiramisukakku:

pohja.
200g valmista suklaakuivakakkua (itse ostin pienen Dancaken)
100g tummaa suklaata (70%)
75g sulatettua voita

Kuivakakku ja suklaa hienonnettiin Moulinexissa ja sulatettu voi lisättiin sekaan. Massa paineltiin leivinpaperilla vuoratun  irtopohjanisen vuona pohjalle ja laitettiin jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Täyte:
450g mascarpone- juustoa
3 kanamunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
2 dl kuohukermaa
1,5 dl vahvaa kahvia
1,5 dl Kahlúa- likööriä
2 tl vaniljasokeria
1 dl tummaa muscovadosokeria
7 liivatelehteä

Liivatelehdet laitetaan likoamaan kylmään veteen. Mascarpone-juusto, munankeltuaiset, sokeri, vaniljasokeri, kahvi ja Kahlúa sekoitetaan tasaiseksi kulhossa. Liivatelehdet puristetaan ylimääräisestä vedestä ja sulatetaan tilkkaan kiehuvaa kahvia kasarissa. Liivateseos lisätään juustoseokseen. Kermavaahto vatkataan ja munanvalkuiset vispataan kovaksi vaahdoksi. Vaahdot lisättän juustoseokseen varovaisesti taitellen. Seoa kaadetaan rengasvuokaan suklaapohjan päälle ja kakku saa hyytyä yön yli.

Kakku koristellaan kaakaojauheella siivilän läpi. Tämä kannattaa tehdä ennen kun kakku irrotetaan vuoasta. Tällä kertaa muu koristelu tehtiin kermavaahdolla ja kultaisilla sokerihelmillä.

Ja ne kauhunhetket? Se, kun tajusin kuinka juoksevaa juustoseos oli, kun kahvi ja Kahlúa oli lisätty. Hyytyisikö kakku vai valuisiko se irtopohjan välistä jääkaapin pohjalle (vuoan rengasosa oli vähän löystynyt)? No ei, kakku kyllä hyytyi. Huokaisin helpotuksesta. Mutta pohja oli sitten vähän konstikas. Leivinpaaperi ei siitä kyllä irronnut millään, joten leikkasin sen tarkasti kakun reunaa myötä ja siirsin kakkuvadille. Kakku näytti kaksiväriseltä ja luultavast kahvi ja Kahlúa oli valunut pohjalle, koska seos oli niin juoksevaa. No, ei sekään nyt ole mikään grande katastrofi, mutta vähän otti päähän. Myös pursotustekniikkaa kannattaa hioa. MUTTA. Kaikki vieraat rakastivat kakkua ja jälleen maku oli kohdallaan. Kakun kanssa tarjoiltiin makeaa Asti Spumante kuoharia, joka sopi hyvin kakun kahvin ja suklaan makuihin.

Kokeillaan sitten uusia niksejä seuraavan kakun kohdalla. Ehkä seuraavaan herkuttelupalaveriin...



Kahvi, jota kakussa käytrttiin ja jota tarjottiin konjakin kera, oli eduskuntasekoitusta. Tämä oli lahja äitini tuttavalta, joka on eduskunnassa töissä mutta joka ei kylläkään ole kansanedustaja. Hyvää, vahvaa kahvia.

Kommentit

Suositut tekstit