Sinihomejuustoburgeri/Blue Cheese Burger
Löysimme uuden kestosuosikin Kaukalosaaren grilliruokalistaan: sinihomejuustoburger. Revin Hesarista reseptisivut irti autossa matkalla juhannuksenviettoon ja onneksi taittelin sivut laukkuuni, josta ne sitten juhannuksen jälkeen löytyivät. 21.6.2018 julkaistussa ruokajutussa oli kolme eri burgeria Naughty BRGR:in Akseli Herlevin reseptien mukaan, ja sinihomejuustoburgeri vaikutti ehdottomasti ylivoimaiselta (muut olivat NYC cheeseburger - mahdollista kokeilla - ja kuubalainen fritaburgeri - ei oikeastaan).
Akseli Herlevi oli jopa anatanut suosituksensa löytämiini hampurilaissämpylöihin! En ole varsinaisesti seurannut hampurilaissämpylöiden trendejä kaupan puolella mutta oli toki vain ajan kysymys , koska briossityyppinen hampparisämpylä löytää tiensä leipähyllyyn iänikuisen, kuivan seesamsiemenpäällysteisen sämpylän viereen. Hyvä Vaasan!
Sinihomejuustoburgerin suuritöisemmät vaiheet ovat lisukkeiden valmistus. Pihvi sinänsä vaatii minimaalista valmistelua.
Sinihomejuustoburgeri
Neljälle
4 hampurilaissämpylää (Vaasan The BRGR Gourmet burgerisämpylä)
600 g rasvaista jauhelihaa
suolaa ja mustapippuria
Pekoni-punasipulihilloke:
1 punasipuli
1/2 dl hillosokeria
1/2 dl punaviinietikkaa
1/2 dl punaviiniä
ripaus suolaa ja mustapippuria
8 viipaletta pekonia
Lisäksi:
4 viipaletta cheddarjuustoa
4 viipaletta sinihomejuustoa
1 valkosipulinkynsi
2 dl majoneesia
2 dl ruccolaa
Tee ensin punasipulihilloke. Kuori ja suikaloi punasipuli. Laita kattilaan punasipuli, hillosokeri, punaviinietikka, punaviini, mustapippuri ja suola. Keitä seosta keskilämmöllä 5-10 min. tai kunnes hilloke on saostunut. Nosta kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä. Paista sillä aikaa pekoni rapeaksi paistinpannulla ja nosta viipaleet talouspaperin päälle valumaan. Murenna rapea pekoni punasipulihillokkeen sekaan.
Muotoile jauhelihasta neljä samankokoista lihapullaa ja taputtele ne tasapaksuiksi pihveiksi, joiden halkaisija on sama kuin hampurilaissämpyllöillä. Mausta burgeripihvit tasaisesti kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä n. 3 min. per puoli. Kun olet kääntänyt pihvit ensimmäisen kerran, laita grillatun pihvin päälle cheddar- ja sinihomejuustoviipaleet sulamaan.
Paahda hampurilaissämpylöitä pannulla tai uunissa n. 3 min. kunnes ne ovat paahtuneet kullankeltaisiksi.
Hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita se majoneesiin. Sivele valkosipulimajoneesia paahdettujen sämpylöiden leikkauspinnoille. Kokoa burgerit niin, että pohjan päälle tulee pihvi juustoineen, sitten punasipuli-pekonihilloke, ruccolaa ja lopuksi kansi päälle.
Sinihomejuustoburgeri oli todella herkullinen. Kuten jo mainitsin, tästä purilaisesta tuli kertaheitolla kestosuosikkimme Kaukalosaaressa. Varsinkin punasipuli-pekonihilloke oli taivaallisen hyvää, suolaista makeaa ja kirpeää.
Ohjeesta poiketen grillasimme pihvit ensin halsterissa, jotta ne eivät hajoaisi heti. Sitten vain halsterin kääntö, pihvien nopea kääntäminen, juustot päälle ja avoin halsteri takaisin grilliin. Murenevista hampurilaisista ja varrastikuissa villisti pörivistä jauhelihanuijista on päägrillaajan taholta tullut vuosikaudet niin kauheaa porua, että kaikki mahdolliset varokeinot on syytä ottaa käyttöön. Halsteri hampurilaisille on yksi sellainen varokeino.
We found a new favorite to add to our list of barbecue food at Kaukalosaari: blue cheese hamburgers. I tore out some recipe pages from Helsingin Sanomat in the car on the way to Mikkeli at Midsummer and luckily I folded the pages and put them in my bag, where I found them after Midsummer. The article published on the 21st of June has three different recipes for hamburgers by Naughty BRGR's Akseli Herlevi and the blue cheese burger seemed to be the best by far (the other burgers were the NYC cheeseburger - possible - and a Cuban frita burger - not so much).
Akseli Herlevi had even given his recommendation for the burger buns I found! I have not really been keeping up with the hamburger bun trends in the shops, but it was only a matter of time before the brioche bun found its way to the bread section, alongside the ubiquitous dry, sesame seed covered bun. Way to go Vaasan!
The biggest job making this burger is preparing the sides. The hamburger itself require minimum effort.
Blue Cheese Burger
Serves 4
4 hamburger buns (Vaasan The BRGR Gourmet burgerisämpylä)
600 g fatty ground beef
salt and black pepper
Bacon and red onion compote:
1 red onion
1/2 dl jam sugar
1/2 dl red wine vinegar
1/2 dl red wine
a dash of salt and black pepper
8 slices of bacon
Also:
4 slices of Cheddar
4 slices of blue cheese
1 clove of garlic
2 dl mayonnaise
2 dl arugula
First make the red onion compote. Peel and finely slice the red onion. In a casserole, combine red onion, jam sugar, red wine vinegar, red wine, black pepper and salt. Simmer for 5-10 minutes or until the compote begins to thicken. Remove from heat and let cool. Fry the bacon until crispy and place on some kitchen paper to soak up excess fat. Let cool and crumble into the red onion compote.
Make four same size meatballs from the ground meat and pat into even hamburgers the size of the buns. Season all over with salt and black pepper. Grill the hamburgers on a hot grill for 3 minutes per side. When you have flipped over the hamburgers for the first time, put the Cheddar and blue cheese slices on top to melt.
Roast the hamburger buns in a frying pan or in the oven until golden brown.
Finely mince the garlic clove and combine with the mayonnaise. Brush the surfaces of the buns with the garlic mayonnaise. Stack the burger so that the patty with the cheese comes on top of the bottom part of the bun, then add some red onion and bacon compote, then some arugula and finally place the lid on.
The blue cheese hamburger was really delicious. As I said before, this hamburger is the new favorite with us at Kaukalosaari. Especially the red onion and bacon compote was heavenly, savory, sweet and tangy.
Unlike in the recipe, we grilled the patties in a grilling grid first so they would not fall apart. Then we just flipped the grid over, opened it and flipped over the patties inside. Next the cheese was put on top and the open grid placed on the hot grill again. Hamburger falling apart and minced meat bits twirling wildly around on skewers have met with loud cries of opposition from the Head Barbecue Master here, so all precaution has been taken to eliminate any difficulties in this department. A grilling grid is one such precaution.
Kommentit
Lähetä kommentti