Baba ganoush, munakoisodippi/Baba ganoush aubergine dip


Loman ensimmäinen illallinen oli jauhelihavartaat. Vaan ei ollutkaan! Juuri kun piti aloittaa grillaus, alkoi sataa. Niin taisi olla viime vuonna myös tämän ruokalajin kohdalla. Silloin teinkin jauhelihasta lihapullia ja paistoin ne pannulla. Tähän keinoon siis turvauduin tälläkin kertaa. Mausteet jauhelihassa ovat niin herkullisia, että ruoka maistuu ihanalta, oli muoto mikä tahansa.

Olemme yleensä syöneet vartaita (tai lihapullia) jogurttikastikkeen kera mutta tällä kertaa valmistin baba ganoushia, eli munakoisotahnaa. Ostin kauappakeskuksemme kirjamyynnistä joululahjaksi ystäville keittokirjoja ja säästin itsellenikin yhden, eli Chef Ramzin ( hauska sanaleikki...) Arabialainen keittiö (WSOY 2011). Olen kyllä selaillut kirjaa ahkerasti mutta en ollut vielä kokeillut yhtään reseptiä. Nyt otin kirjan mukaan mökille loman ajaksi ja tänään kokeilin ensimmäisen reseptin, eli baba ganoushin.

BABA GANOUSH

2 isoa munakoisoa
1 dl tahinia
1 dl sitruunamehua
2 tl puserrettua valkosipulia
suolaa
oliiviöljyä

Huuhdo munakoisot ja pistele niihin terävällä veitsellä reikiä, jotta ne eivät halkea uunissa paiston aikana.

Laita munakoisot uunivuokaan ja paista niitä uunissa 250 asteessa 15-20 minuuttia. Voit paistaa munakoisot myös pannulla liedellä.

Kun munakoisot ovat paahtuneet miltei mustiksi, ota ne uunista ja kuori juoksevan veden alla. Valuta munakoisoja 15 minuutin ajan.

Pilko munakoisot  ja pyöräytä tehosekoittimessa yhdessä tahinin, sitruunamehun, valkosipulin ja suolan kanssa. Kumoa seos kulhoon ja tee keskelle syvennys. Lorauta syvennykseen oliiviöljyä ja koristele granaattiomenen siemenillä tai tomaattikuutioilla.


Itse koristelin baba ganoushin sitruunaruusulla. Katsoin vähän aikaa sitten YouTube videon siitä, miten sitruunaruusu tehdään. Ei kovin vaikeaa: sitruunan kuoresta leikataan kuorimaveitsellä ohut nauha, joka rullataan ruusuksi. Aika nätti koriste ja ihanan tuoksuinen.

Baba ganoush sopi lihapullien kanssa hienosti. Lisukkeena olk myös paahdettua halloumia ja vadelma-mansikka vinaigrettea. Kaiken kaikkiaan aterian maut olivat siis varsin Lähi-Itä/Arabia- vaikutteisia.



The firs dinner of this vacation was mince meat skewers. And then it wasn't! Just when we were about to start the barbecuing, it started to rain. I think it was the same last year as well, when we prepared this dish. I made the mince into meatballs then and fried the in  the frying pan and I did the same now as well. The seasoning in the mince meat is so delicious that it doesn't really matter how you prepare it.

We have usually eaten the skewers (or meatballs) with yogurt sauce but this time I made baba ganoush or aubergine dip. I bought cook books from our mall's book stall for our friends for Christmas and also saved one for myself. It is Chef Ramzi's (amusing pun...) Arabian Kitchen (WSOY 2011). I have been looking through the cook book quite a bit but had not tried a recipe yet. Now I took the cook book with me to the cottage and tried the first recipe, baba ganoush.

BABA GANOUSH

2 large aubergines
1 dl tahini
1 dl lemon juice
2 tsp crushed garlic
salt
olive oil

Rinse the aubergines and make small incisions in the skin with a sharp knife, so they don't burst in the oven.

Place the aubergines in a baking tray and roast them at 250 degrees for 15-20 minutes. You can also fry the aubergines in  a frying pan on the stove.

When the aubergines are roasted almost black, remove them from the oven and peel under running water. Drain the aubergines for 15 minutes.

Dice the aubergines and blitz in the blender with the tahini, lemon juice, garlic and salt. Scoop the mixture into a bowl and make a hollow in the middle. Pour some olive oil in the hollow and garnish with pomegranate seeds or tomato slices.

I decorated the baba ganouch with a lemon rose. I watched a YouTube video on the topic a while back. Not very difficult: you cut a long strip of lemon peel with a peeler and the roll the strip into a rose. A pretty garnish with a lovely aroma.

Baba ganoush went very well with the meat balls. There was also halloumi with raspberry and strawberry vinaigrette. All in all the flavors of the meal had quite a Middle Eastern/Arabian infqluence.


Kommentit

Suositut tekstit