almiakki-suklaajuustokakku/Salty Licoriche and Chocolate Cheesecake


En ole postannut mitään blogiin miesmuistiin, mutta nyt on hyvä hetki tehdä niin ja esitellä jopa ihan uusi kakkumaku.

Naapuri pyysi minulta erityistoiveena salmiakki-suklaajuustokakkua. Yhdistelmä on aika jännittävä, vaikka Fazerilla on toki ollut salmiakkisuklaata jo tovin. Itse pidän kovasti salmiakista ja pidän kovasti myös suklaasta. Täytyy kuitenkin myöntää, että en ole itse koskaan niiden yhdistelmää maistanut. Tämä seikka tekikin makukokeilusta haastavan, koska minulla ei ollut mitään aiempaa kokemusta makuyhdistelmästä. Niinpä kun näin Cafe Kuppi & Muffinissa lakritsi-suklaa kuppikakun, ostin sen välittömästi mukaan työhioneelle makukokeilua varten.



Kuppi & Muffinin kuppikakussa ei se laku ihan hirveän voimakkaasti maistunut, joten päätin, että omassa juustokakkuversiossani saisi salmiakki maistua ihan kunnolla.

Olen joskus Kampin kauppakeskuksen aika hyvässä apteekissa ihmetellyt Haganolin salmiakki-mixeriä. Kun näin sitä ensimmäisen kerran apteekissa, luulin jotenkin, että kyse oli salmiakkisnapsista - kunnes tajusin tietenkin olevani apteekissa, enkä Alkossa! Mixeriä voi siis kuitenkin käyttää salmiakkisnapsin pohjana. Lisää vain vodka! Pullosta kävi myös ilmi, että mixer käy myös ruoanlaittoon ja leivontaan, joten tämä tuote oli juuri mitä tarvitsin, luodakseni uuden juustokakkumaun.


Oikeastaan kakku on vain periaatteessa samalla reseptillä tehty, kuin kolmen suklaan "Emmie" kakku, johon on lisätty salmiakkia. Resepti menee näin:

Salmiakki-suklaajuustokakku

26 cm vuoka, n. 16-18 palaa

pohja:
200g suklaatäytekeksejä (Hellema Fourre Choco)
2 rkl Tyrkisk Peber crushia
75g voita


Murskaa keksit hienoksi muruksi ja sekoita niihin Tyrkisk Peber crush. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 28 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.

täyte:
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
300g maustamatonta tuorejuustoa

1,5 dl kaakaojauhetta
1,5 dl sokeria
100 g  tummaa leivontasuklaata
2 dl Haganol salmiakki-mixeriä
2,5 dl kuohukermaa
 (Flora kuohu)

9 liivatelehteä


Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Yhdistä tuorejuusto, kaakaojauhe ja 1,5 dl sokeria kulhossa ja vatkaa tasaiseksi massaksi sähkövispilällä. Lisää suklaatuorejuusto, salmiakki-mixer  ja sulatettu suklaa muna-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin.  Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Tasoita täyteen pintaa lastalla tarvittaessa. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi.

glasyyri:
3 dl täysmaitoa
1 dl kaakaojauhetta
1 dl sokeria
1 dl Haganol salmiakki-mixeriä
5 liivatelehteä


Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan vähintään 5 minuutiksi. Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi ja lisää kaakaojauhe ja sokeri. Sekoita, kunnes kaakao ja sokeri on liuennut tasaisesti maitoon. Lisää salmiakki-mixer ja sekoita hyvin. Purista liivatteista liika vesi ja sulata kuumaan kaakao-salmiakkinesteeseen. Laita kattila jääkylmään vesihauteeseen ja jäähdytä glasyyri haaleaksi. Lusikoi varovaisesti kakun täyteen päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.

Koristelin kakun valkosuklaanapeilla, johon sekoitin tyrkisk Peber crushia. Suklaanappien lisäksi käytin koristelussa myös salmiakkikarkkeja antamaan viimeisen silauksen. Naapuri haki kakun tosin päivää ennen kuin se tarjoiltiin ja pelkäsin, että salmiakkikarkit ehtivät siihen mennessä sulaa. Ja niinhän siinä oli käynytkin! Salmiakit eivät siis olleet varsinaisesti sulaneet kokonaan, mutta pehmentyneet ne kyllä olivat. Tämä vain varmistaa ajatustani siitä, että kakun pintaa ei pahemmin kannata koristella muulla, kuin suklaalla tai tuoreilla marjoilla. Kaikki muu sulaa tai valuu.

Mutta kakun syöjät kyllä kehuivat kakkua kovasti, joten tehtävä onnistui. Seuraavana ehdotuksen salmiakinrakastajilta tuli ajatus salmiakki-sitruunakakusta. Ei pöllömpi idea sekään :D!


I haven't posted anything in the blog for a very long time, but now I have a moment to do so and even have an opportunity to present a new cake flavor.

A neighbor asked me as a special wish to make a salty licorice and chocolate cake (if someone not Finnish is reading this, we Finns are nuts about salty licorice - along with Danes and the Dutch). It was quite an exciting combination, although Fazer has made salty licorice chocolate for a while now. I myself like salty licorice very much and I also like chocolate very much too. I must however admit, that I have never tasted the combination of the two. This point did make creating a new flavor a bit challenging, as I had no prior knowledge of the taste combination. Thus, when I saw a licorice cupcake at Cafe Kuppi & Muffini, I immediately bought one to take to the studio for taste testing. 

Kuppi & Muffini's cupcake didn't have very much licorice taste to it, so I decided that my cheesecake version would properly taste of salty licorice.

I have sometimes wondered at the Haganol salty licorice mixer at the pretty good pharmacy at the Kamppi mall. When I saw it the first time I somehow thought it was salty licorice schnapps - until I realized I was in a pharmacy and not in Alko! But you can use the mixer a s a base for salty licorice schnapps. Just add vodka! The instruction on the bottle also mentioned it could be used for cooking and baking, so this product was just what I needed to create a new cheesecake. 

Really the cake is just Triple Chocolate "Emmie" cheesecake with salty licorice added. The recipe goes like this:

Salty Licorice and Chocolate Cheesecake

26 cm cake tin, about 16-18 pieces

crust:
200g chocolate filled biscuits (Hellema Fourre Choco)
2 tbsp Tyrkisk Peber crush
75g butter


Crush the biscuits into fine crumbs and mix well with the Tyrkisk Peber crush. Melt the butter in the microwave and add to the biscuit crumbs, mixing well. Line the bottom of a spring-form cake tin (28 cm in diameter) with baking paper and press the cookie-butter mixture firmly in to the bottom of the tin. Put the pan in the fridge and make the filling.

filling:
4 eggs, yolks and whites separated
1 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
300g  natural cream cheese

1,5 dl cocoa powder
1,5 dl sugar
100 g  dark baking chocolate
2 dl Haganol salty licorice mixer
2,5 dl whipping cream
 (Flora kuohu)

9 gelatin sheets


Put the gelatin sheets in cold water to soak. Whisk the egg yokes, sugar and vanilla sugar into a light foam. Combine the cream cheese, cocoa powder and 1,5 dl sugar in a bowl and mix to an even paste with and electric mixer. Add the chocolate cream cheese, Haganol salty licorice mixer and melted dark chocolate and mix to form an even paste. Whip the cream and whisk the egg whites until stiff peaks start to form.Heat a small amount of water. Squeeze the excess water from the soaked gelatin leaves and melt them in the hot water. Add the melted gelatin to the filling mixing well. Add the whipped cream and the egg white foam carefully "folding" into the filling to keep it light and airy. Pour the filling into the cake tin on top of the biscuit base, knock the tin against the kitchen counter to even out the filling. Smooth the surface with a spatula if necessary. Put the cake in the fridge again and let set for about two hours.

glaze:
3 dl full milk
1 dl cocoa powder
1 dl sugar
1 dl Haganol salty licorice mixer
5 gelatin leaves


Put the gelatin leaves in cold water to soak for at least 5 minutes. Heat the milk in a casserole and add the cocoa powder and sugar. Mix well until the cocoa powder and sugar have dissolved into the milk completely. Add the Haganol salty licorice mixer. Squeeze the excess water from the gelatin leaves and melt into the hot cocoa. Place the casserole in an ice cold water bath and cool the glaze until tepid. Spoon the glaze on top of the set cake filling carefully and let the cake set in the fridge over night. 

I decorated the cake with white chocolate buttons with Tyrkisk Peber crush mixed in. Along with the white chocolate buttons I also used salty licorice candies as a decoration. My neighbor however came and collected the cake a day before it was served and I was afraid the salty licorice candies would melt by then. And that is just what had happened! The salty licorice candies hadn't totally melted but they had turned soft. This just strengthens my belief, that you shouldn't really use anything else than chocolate and fresh berries as cake decorations. Everything else just melts.


But the people who ate the cake, praised it very much, so mission accomplished. The salty licorice lovers also suggested a new taste combination for new time, which was a lemon and salty licorice cake. Not a bad idea that either :D!

Kommentit

Suositut tekstit