Hääpäiväkakku/Anniversary Cake
Viime perjantai 13. päivä oli 17. hääpäivämme! En edes ryhdy
päivittelemään sitä, miten aika rientää kuin siivillä. Niin se vain on. 17
vuotta sitten hääpäivämme oli myös perjantai, joka todistaa sen, että ko. päivä
ei välttämättä tuo epäonnea. Mitään aivan kauheaa ei tapahtunut aikoinaan
sinä päivänä, jolloin meidät vihittiin, eikä mitään aivan kauheaa tapahtunut
nytkään. Joten myth busted!
Vietimme hääpäivämme Kaukalosaaressa,
upeassa syyssäässä. Olin tehnyt meille pienen hääpäiväkakun mukaan saareen.
Kokosin kakun vasta paikan päällä ja ihmettelen vieläkin, että marengit
säilyivät ehjinä rasiassaan. Kakusta tuli kuitenkin varsin sievä ja tämä onkin
huomattavasti enemmän sen näköinen hääkakku, mikä meillä olisi pitänyt olla sen
kakun sijaan, joka meillä oikeasti oli. No, jos hääpari havahtuu päivää ennen
häitä siihen, että kakkukin olisi hyvä olla, saa vain syyttää itseään että ei
saa ihan sellaista kakkua, jonka olisi halunnut! No, nyt saimme sen.
Alkuperäinen suunnitelma/Original plan |
Valkosuklaa-sitruunakakku
pohja:
100g sitruuna täytekeksejä keksejä (Helleman Fourré sitruuna)
30g voita
30g voita
Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 18 cm) pohja leivinpaperilla ja vuoraa vuoan reunat kakkunauhalla. Painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.
Täyte:4 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
1 dl sokeria
3 rkl vaniljasokeria
300g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
1/2 sitruunan mehu1 sitruunan raastettu kuori
100 g valkosuklaata sulatettuna (Fazer Bak & Dessert)
2,5 dl kuohukermaa
7 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan vähintään 5 min. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja sekoita hyvin. Lisää tuorejuusto nokareina ja sekoita jälleen hyvin tasaiseksi. Lisää sitruunan raastettu kuori ja sulatettu valkosuklaa. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Pintaa voi myös tasoittaa kevyesti lastalla. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt yön yli.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan vähintään 5 min. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja sekoita hyvin. Lisää tuorejuusto nokareina ja sekoita jälleen hyvin tasaiseksi. Lisää sitruunan raastettu kuori ja sulatettu valkosuklaa. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Pintaa voi myös tasoittaa kevyesti lastalla. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt yön yli.
Marenki:
2 munanvalkuaista
115 g sokeria
Vatkaa munanvalkuaiset jäykäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista. Lisää loput sokerista puulastalla sekoittaen. Lusikoi marenkia pursotinpussiin ja muotoile soikioita leivinpaperille (n. 12 kpl). Paista marenkeja 100 asteisessa uunissa n. 2 tuntia tai kunnes marengit ovat kuivia. Käännä uuni pois päältä ja jätä marengit uuniin yön yli.
Kokoa kakku: painele marenkeja kakun ulkoreunaan, sido organza- rusetti marenkireunan ympärille ja muotoile suuri rusetti, koristele kakun pinta valkosuklaaseen kastetuilla mansikoilla ja tuoreilla vadelmilla.
Kakku oli kaunis ja maku onnistunut. Laitoin kakkuun oikein kunnolla vaniljasokeria ja sitruunaa, koska Samppa niitä makuja rakastaa. Marengeista tuli pari senttiä liian pitkiä, mikä näytti vähän hassulta. Mittasin toki vuoan reunan korkeuden, mutta vuoka ei millään vaan tullut täyteen aivan reunoja myöten. Seuraavalla kerralla vähän lyhyempiä marenkisoikioita siis. Olisin myös halunnut mustikoita vadelmien sijaan mutta niitä ei löytynyt nyt enää mistään, ei Helsingistä eikä Kangasalta. Nämä olivat kuitenkin kaikki vain pieniä kauneusvirheitä. Kaiken kaikkiaan olin todella tyytyväinen kakkuun.
Ystävämme oli jättänyt meille yllätyksenä aivan ihastuttavan ja kekseliään hääpäivätervehdyksen kuohuviinipullon ja kukkien kera. Tervehdys oli koottu hammastikuista ja pitkistä grillitikuista. Olimme aivan otettuja, kun näimme sen!
Viikonloppu oli niin kaunis ja kesäinen, että syysvaatetus piti vaihtaa kesämekkoon. Varsinkin lauantai oli niin lämmin, että olisi voinut luulla olevan heinäkuu eikä syyskuun puoliväli. Onneksi mökillä vaatekaappi on täynnä erilaisia käytöstä diskattuja kesähepeneitä, joista valkoinen puuvillamekko oli nyt mitä parhain asuvalinta. Ehkä intiaanikesä on nyt kuitenkin väistymässä oikean syksyn tieltä. Tänään oli jo paljon viileämpää.
We celebrated our wedding anniversary at Kaukalosaari in beautiful autumn weather. I had made a small anniversary cake for us to take along to the island. I assembled the cake at the cottage and I'm still surprised the meringue were in one piece in their box when we arrived. The cake turned out quite pretty however and this cake actually looked more like the cake we should have had on our big day than the cake we actually had. Well, if the bride and groom only realise they need a cake a day before the wedding, they can only blame themselves if they don't get the cake they want! Well, now we got it.
White Chocolate and Lemon Cake
base:
100g lemon filled cookies (Helleman Fourré lemon)
30g butter
Crush the cookies finely. Melt the butter in the microwave and combine with the crushed cookies mixing well. Line the bottom of a spring-form cake tin (18 cm in diameter) with baking paper and press the cookie-butter mixture firmly in to the bottom of the tin. Put the pan in the fridge and make the filling.
filling:
4 eggs, the yolks and the whites separated (use pasteurized if available)
1 dl caster sugar
3 rkl vanilla sugar
300g natural cream cheese (Philadelphia)
juice of 1/2 lemongrated zest of 1 lemon
100 g white chocolate (Fazer Bak & Dessert)
2,5 dl whipping cream
7 gelatin leaves
Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5 minutes. Whisk the egg yolks and sugar together to form a light foam. Add the vanilla sugar and mix well. Add the crean cheese in nobs and mix well again to form an even paste. Add the lemon zest and melted white chocolate.Heat the lemon juice, squeeze the excess water from the gelatin leaves and melt them in the hot juice. Add the gelatin mixture to the filling and mix well. Add the whipped cream and egg whites to the cream cheese mixture in turns, firs the cream then the egg whites. Add the cream and egg whites carefully "folding" them into the mixture with a spatula so that the mixture stays fluffy. Pour the filling into the spring-form tin on top of the cookie base. Lightly tap the tin against the work counter to make the surface even ( you can also even out the surface with a silicone spatula ). Put the tin in the fridge again, now over night.
Meringue:
2 egg whites
115 g caster sugar
Whisk the egg whites with an electric mixer until stiff peaks begin to form. Add half the sugar and continue mixing. Add the rest of the sugar, now mixing with a wooden spatula. Spoon the meringue into a piping bag and make oval shapes on a sheet of baking paper (makes about 12). Bake the meringues at 100 degrees for about 2 hours or until the meringues are dry. Turn the oven off and leave the meringues in the oven to cool over night.
Assemble the cake: press the meringues on to the outer edge of the cake, tie an organza ribbon around the cake making a big bow ribbon, decorate the top of the cake with strawberries dipped in white chocolate and with fres raspberries.
The cake was pretty and tasted very good. I put a lot of vanilla and lemon in the cake because they are flavors Samppa loves. The meringues were a few centimeters too long which looked a bit funny. I did measure the height of the cake tin, but the tin didn't fill up all the way with this amount of filling. So next time I'll make shorter oval meringues. I would also have liked to use blueberries instead on raspberries for the decoration, but they were nowhere to be found in Helsinki or Kangasala. But these were all just minor flaws. All in all I was very satisfied with the cake.
Our friend had left us a wonderful and ingenious surprise anniversary greeting with a bottle of sparkling wine and flowers. The greeting was made from toothpicks and barbecue skewers. We were quite touched when we saw it!.
The weekend was so beautyful and summery that I had to change my fall clothes into a summer dress. especially Saturday was so warm, that you could have imagined it was July instead of mid September. Luckily the wardrobe at the cottage id bursting with summer clothing no longet in everyday use and my white summer dress was a good choise of attire. But perhaps now the indian summer is over and real autumn is here. It was already cooler today.
Kommentit
Lähetä kommentti