Banaanisuklaa tuorejuustokakku/Banana and Chocolate Cheesecake


Blogini täytti eilen kaksi vuotta! Aivan uskomatonta! Juurihan minä tätä aloin kirjoittaa. Näin asia kuitenkin on, ja koska kyse on pohjimmiltaan kakkublogista (jä käytännössä paljon muusta), pit tietenkin syntymäpäivän kunniaksi tehdä kakun.

Olen jo kauan pyöritellyt mielessäni ajatusta banaanikakusta. En oikein tiedä, mistä idea sai alkunsa. Luultavasti siitä, että banaani vaikutta vähän oudolta ja kaikki vähän outo kiehtoo kun kakuista - tai muustakin ruoasta - on kyse. En vain oikein tiennyt missä muodossa banaania kakkuun saisi lisättyä mutta luettuani Kavery Nambisanin romaanin "The Scent of Pepper", tajusin, että tietenkin banaanista pitää tehdä hilloa! Kirjan keskushenkilön Subbun herkku on hänen äitinsä Nanjin valmistama banaanihillo.

Yritin etsiä sopivaa banaanihillon reseptiä netistä mutta mitään ihan sopivaa ei tuntunut löytyvän. Kunnes sitten sain viimeisimmän Glorian ruoka & viini - lehden ilmaisnumeron ja sieltä se löytyi - banaanihillon resepti! Tätä voi sanoa kohtaloksi. Oli siis oikea aika valmistaa banaanikakku, juuri sopivasti blogin syntymäpäiväksi.

Tällä reseptillä tulee hieman pienempi kakku, halkaisijaltaan 18 cm.

Banaanisuklaa tuorejuustokakku

pohja:
150g suklaapisara keksejä
50g voita

Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 18 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.

 
Täyte
200g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
2 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
1,5 dl kuohukermaa 
1,5 dl banaanihilloa
0,5 dl sokeria

3,5 liivatelehteä

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää banaanihillo ja sekoita hyvin. Lisää tuorejuusto nokareina ja sekoita jälleen hyvin tasaiseksi. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Pintaa voi myös tasoittaa kevyesti lastalla. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi. Täytteen pitää olla tarpeeksi kiinteää, että glasyyrin voi kaataa sen päälle.

glasyyri
3 dl maitoa
1 dl kaakaojauhetta

3/4 dl sokeria3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Yhdistä maito, kaakaojauhe ja sokeri kasarissa. Kuumenna kiehuvaksi, koko ajan sekoittaen. . Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan kaakaoon. Vispilöi, kunnes seos on aivan tasaista ja kaikki kaakaojauhe on sulanut siihen. Laita kasari kylmään vesihauteeseen ja jäähdytä glasyyri haaleaksi, välillä varovaisesti sekoittaen. Lusikoi glasyyri hyytyneen kakkumassan pinnalle  ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.

Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran ennen reunan avaamista. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja paerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua lastalla saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku.




Koristelin kakun banaaninsiivuilla, Candy Kingin banaanitoffee irtomakeisilla ja Moko Marketista hankituilla hempeän keltaisilla sokerihelmillä. Banaaninsiivun pinnalle pensselöin hieman banaanihillosta ja vedestä tehtyä kiillettä, joka esti banaanin leikatun pinnan mustumisen. Näin jälkikäteen - tai oikeastaan jo sillä hetkellä, kun laskin ensimmäisen banaanisiivun suklaaglasyyrin pinnalle - en ehkä oliskaan käyttänyt koko banaaninsiivuja. Kakku oli nimittäin aika pieni ja banaaninsiivut näyttivät aivan jättimäisiltä sen pinnalla! Ehkä "normaalikokoisen" kakun (halkaisija 24 cm tai 26 cm) tämä toimisi, mutta nyt ei lopputulos ollutkaan ihan niin hauska, kuin olin kuvitellut. Banaanitoffee pallerot ja sokerihelmet olisivat kynttilöiden lisäksi riittäneet aivan mainiosti. No, next time...

Ja olihan sille toki taas syykin, että halusin kakun pintaa hieman enemmän peittää. Glasyyri ei nimittäin ollut ihan tasainen. Se ei kuvissa (tarkoituksella) näy, mutta pinta oli ihan täynnä ilmakuplia - ja muutakin siinä meni pieleen. Glasyyrin ohje on kakkublogien kuningattaren Kinuskikissan reseptin mukaan tehty ja sen alkuperäinen nimi on "peilikirkas suklaakuorrute"! Oma versioni oli enemmänkin "ilmakuplainen ja samea suklaakuorrute"! Kinuskikissa varmastikin keskittyy kakuntekoon, kun hän siihen ryhtyy, eikä tee kiillettä, laita sitä kylmään vesihauteeseen ja mene sitten alakertaan tekemään vain ihan hetkeksi töitä, kunnes havahtuu siihen, että aikaa on mennyt vaikka kuinka ja glasyyri on unohtunut vesihauteeseen pitkäksi aikaa niin, ettei sitä ole sekoitetu ja niin, että se on jo hieman alkanut jähmettyä. Kinuskikissa ei tekisi näin, mutta minä kyllä tein! Olisin varmaan voinut lämmittää koko glasyyrin uudestaan ja tehdä homma kunnolla, mutta siinä vaiheessa sunnuntai-iltaa en vain enää jaksanut. Lusikoin siis suhteellisen paksun ja kiillottoman suklaaglasyyrin kakun pinnalle ja totesin vain, että tämä glasyyri nyt tuskin ainakaan valuu vuoasta ulos! 

Joten oli vain oikeastaan hyvä, että banaaninsiivut olivat suuria. Peittivätpähän ainakin mahdollisimman suuren alueen suklaaglasyyrin pinnasta.

Ja entä se tärkein, eli maku? Pelkäsin ensin, että banaanihillo - joka todella on makeaa - tekisi koko kakusta aivan liian makean. Näin ei kuitenkaan ollut. Täyte oli erinomaista mutta yllättäen suklaakuorrute olisi voinut olla hieman makeampaa! Nyt siinä oli aavistuksenomainen pistävä maku. Lisään takuulla seuraavalla kerralla sokeria glasyyriin. Tämä kakku saa olla reilusti makea! Näin sanon jopa minä, jonka en kovin makeasta edes pidä. Kakkuun voisi toisaalta ajatella myös jotain hedelmäglasyyriä. Ilmeisesti ainakin kirsikka (lempparini) ja mango (toinen lemppari) sopivat hyvin banaanin kanssa. Pitää kokeilla.

Mutta kriittisin makutestaajani, eli Samppa, piti kakusta kovasti ja söi heti kaksi palaa kättelyssä! Voin silloin olla tyytyväinen. Kakku ei siis ollut liian outo.


Shoppailin kaikkea muutakin Moko Marketista (Vilhovuorenkatu 11), kun siellä taas pitkästä aikaa kävin. Sieltä löytyi pyöreää confettia, mustavalkoisia pillejä, hauskoja pilliviirejä ja englantilaista Belvoir Fruit Farms Organic Lemonade- limua. Yksi pieni 250 cl limu maksoin 3,60€, joka on tietenkin ihan JÄRJETÖN hinta siitä määrästä kuplivaa, sitruunanmakuista nestettä. Mutta kerran vuodessa saa. Ja kyllä, voin tarkentaa: ostin meille LI-MO-NA-DI-A...joku saattaa olla jopa yllättynyt tästä juhlajuomavalinnasta. Nyt on kuitenkin vasta maanantai.


My blog was two years old yesterday! Unbelievable! I just started writing this blog! However, it is thus and because this is in theory a cake blog (and in practice also much more) I had to of course make a cake to celebrate the B-day. 

I've been thinking about making a banana cake for some time now. I can't remember how I got the idea. Probably because banana seems a bit strange and everything that is a bit strange is interesting when cakes - and other food - is concerned. I just really didn't know what form I would add the banana to the cake but having read Kavery Nambisan's novel "The Scent of Pepper" I realized you can make jam from bananas! One of the central characters in the book, Subbu, loves banana jam made by his mother Nanji. 

I tried to find a suitable recipe for banana jam online, but I couldn't find just the right one. Until I got a free sample of the latest issue of Glorian ruoka & viini and that's where I found it - a recipe for banana jam! This, if anything, was fate. It was thus the right time to make a banana cake, in perfect time for my blog's birthday. 

This recipe makes a slightly smaller cake, 18 cm in diameter.


Banana and Chocolate Cheese Cake

base:
150 g chocolate chip cookies
50g butter

Crush the cookies finely. Melt the butter in the microwave and combine with the crushed cookies mixing well. Line the bottom of a spring-form cake tin (18 cm in diameter) with baking paper and press the cookie-butter mixture firmly in to the bottom of the tin. Put the pan in the fridge and make the filling.

filling:
200g natural cream cheese (Philadelphia)
2 eggs,  the yolks and the whites separated (use pasteurized if available)
1,5 dl whipping cream 
1,5 dl banana jam
0,5 dl sugar3,5 gelatin leaves

Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5 minutes. Whisk the egg yolks and sugar together to form a light foam. Add the banana jam and mix well. Add the cream cheese in nobs and mix well again to make an even paste. Heat a dash of water in a saucepan until boiling, squeeze the gelatin leaves of excess water and melt the soft gelatin leaves in the hot water. Add the gelatin and water mixture into the cream cheese mixture and stir well. Whip the cream. Whisk the egg whites until stiff peaks begin to form. Add the whipped cream and egg whites to the cream cheese mixture in turns, firs the cream then the egg whites. Add the cream and egg whites carefully "folding" them into the mixture with a spatula so that the mixture stays fluffy. Pour the filling into the spring-form tin on top of the cookie base. Lightly tap the tin against the work counter to make the surface even ( you can also even out the surface with a silicone spatula ). Put the tin in the fridge again, now for about two hours.

glazing:
3 gelatin leaves
3dl milk
1 dl cocoa powder
3/4 dl caster sugar


Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5 minutes. Combine the milk, cocoa powder and sugar in a saucepan. Heat until boiling, mixing all the time. Squeeze the excess water from the gelatin leaves and add to the hot cocoa. Whisk until the mixture is quite even and all the cocoa powder has been dissolved. Put the saucepan into a cold water bath and cool until tepid, mixing carefully occasionally. Spoon the glazing on top of the set cake filling and put the cake back into the fridge again, now over night.

The next day remove the cake from the tin. Go around the edges of the tin with the tip of a sharp knife to loosen the cake.You can make this even easier by dipping the blade of the knife into hot water and drying it quickly with a towel. At this point it's best to take it easy and be very careful when removing the tin from around the cake. Transfer the cake onto a serving dish with the baking paper still intact. You can easily remove the baking paper by putting a spatula between the cake base and the baking paper, lifting the cake slightly and quickly pulling the paper out from under the base.

Decorate the cake.

I decorated the cake with banana slices, Candy King banana toffee balls and pale yellow sugar pearls from Moko Market. I gave the banana slices a wash of glazing made from banana jam and water to prevent the banana going black. In retrospect - or actually the moment i set the first banana slice on the surface of the glazing - I would perhaps have not used the banana slices. This cake was pretty small (18 cm in diameter) and the banana slices looked gigantinc on the glazing. Perhaps on a "normal" size cake (24 cm or 26 cm in diameter) this would work, but now the end result was not as nice looking as I had imagined. The banana toffee balls and the sugar pearls would have been more tham enough with the candles. Oh well, next time...

And of course there was another reason for wanting to cover the surface of the cake a bit more. The glazing wasn't very even actually. It doesn't show up in the photos (intentionally), but the surface was full of air bubbles - and there were other things not quite right with it as well. The recipe for the glazing was from  Kinuskikissa's blog, the queen of all cake bloggers.The original title of the recipe is "glassy chocolate glazing"! Mine was more like "air bubbly and cloudy chocolate glazing"! I'm sure Kinuskikissa concentrates on what she's doing when she is making a cake. She probably won't make the glazing, put it in the cold water bath and then go downstairs do just do a little bit of work and then wake up suddenly to realize the glazing has been in the water bath for ages and has already begun to set a bit. Kinuskikissa would never do this, but I sure did! I probably could have heated the glazing again and started over but at that point on Sunday night I just was not able to do that any more. I just spooned the thick and cloudy glazing on top of the cake filling and just thought that now probably the glazing wont at least leak through the cake tin!

So it was just a very good thing that the banana slices were big. At least they took up a maximum area of the surface of the chocolate glazing.

And what of the most important aspect of the cake, the taste? At firs I feared that the banana jam - which is really sweet - would make the whole cake too sweet. But this was not the case. The filling was excellent but surprisingly enough the chocolate glazing could have been a bit sweeter! Now the glazing had a slightly sharp taste. I will certainly add more sugar to the glazing next time. This cake should be honest to goodness sweet! And so say I, who does not even like sickly sweet things. You could also think about making a fruit glazing for this cake. Evidently at least cherry (my favorite) and mango (another favorite) go well with banana. Have to try that too sometime.

But my most critical taster Samppa liked the cake a lot and had two pieces in one go! I can be very satisfied with that. The cake was not too strange.

I picked up one or two other items at Moko Market (Vilhovuorenkatu 11) now that I fialy got around to going there again. I found round confetti, black and white straws, fun straw banners and English Belvoir Fruit Farms Organic Lemonade- lemonade. One small 250 cl lemonade cost 3,60€ which is an INSANE price for that amount of fizzy lemon flavored liquid. But you can indulge once a year. And yes, I bough us LEMONADE... some may be surprised by the choice of festive drink. But it is still only Monday now after all.




Kommentit

Suositut tekstit