Kurkkukeitto/Cucumber Soup



Tein pitkästä, pitkästä aikaa kurkkukeittoa viime viikolla. Tämä keitto on klassikko, joka on peräisin ystäväni äidin reseptiarkistoista. Teimme tätä keittoa ennen usein. Porin aikoina se oli ihan perusapetta. Siellä työkaverit olivat ihan innoissaan keitosta, kun sitä tarjoilin läksiäisissäni - ehkä hieman myöhäistä silloin sitä tarjoilla, mutta muistaakseni annoin tytöille kyllä reseptin, jotta he muistaisivat minut ja kurkkukeiton ikuisesti.

Tämä on myös hieno esimerkki siitä, miten erittäin edullisista raaka-aineista saa huippuherkullista ruokaa.

Resepti on ystäväni äidin keittokirjassa mutta olen myös aikoinani saanut käsin kirjoitetun reseptin, joka on hieman erilainen mutta jota siis olen aina käyttänyt. Raaka-aineet ja määrät ovat toki samoja mutta valmistustapa on hieman erilainen. Näköjään sopan valmistus on kuitenkin niin verissä, että luettuani reseptin kirjasta, päätin vain tehdä sen kuten olen aina ennenkin tehnyt - ja muistin keiton valmistusprosessin, kuin jos olisin tehnyt sitä viimeksi edellisellä viikolla.

KURKKUKEITTO

 1 kurkku
voita
0,8 dl kasvislientä
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
kuivattua rakuunaa
loraus kermaa

Raasta kurkku. Paita kurkkuraastetta voissa kattilassa kunnes massa on lötköä ja siitä on irronnut paljon nestettä. Lisää kasvisliemi ja anna kiehahtaa. Sekoita vehnäjauhot sopivaan määrään kylmää vettä. Sekoita hyvin ja kaada keittoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää loraus kermaa ja mausteet, lämmitä keitto vielä kerran ja tarjoile.

Maku keitossa on mieto ja ihana. Suolaa kannattaa lisätä ihan reilusti (ei tietenkään liikaa), se antaa maulle syvyyttä. Rakuunaa ei mainita keittokirjassa olevassa reseptissä, mutta jostain olen sen kehittänyt ja nyt olen sitä mieltä, että se on tämän keiton sielu. Toki voi käyttää muitakin yrttejä mutta itselleni nimenomaan rakuuna on must. 





It's been a long while since I made cucumber soup. This soup is a classic which originates from my friend's mother's recipe archives. We used to make this soup often. During my time in Pori this was one of the basic recipes I used. My friends from work were thrilled with the soup when I served it to them at my send-off party - a bit late to serve it then, but I seem to remember giving the girls the recipe so they would remember me and the soup forever.

This is also a great example of how you can make super delicious food from very inexpensive raw materials.

The recipe is in my friend's mother's cook book but I've also had a hand-written recipe which is a bit different but which I've always used. The raw materials and the amounts are the same but the method of preparation is a bit different. I guess making this soup is so in my blood that after having read the recipe from the cook book I just decided to make the soup as I always have - and I remembered the whole preparation process like I had made the soup only last week. 

CUCUMBER SOUP

1 cucumber
butter
0,8 dl vegetable broth
2 tblsl flour
salt
black pepper
dried tarragon
a dollop of cream

Grate the cucumber. Fry the grated cucumber in butter in a saucepan until the grated cucumber is soft and quite a bit of liquid has been drained away from it. Add the broth and let boil. Mix the flour well in cold water and pour the mixture into the soup whisking all the time. Add a dollop of cream and season. Heat the soup once more and serve.

The taste of this soup is mild and wonderful. You can add quite a bit of salt to the soup (of course not too much), it gives the taste depth. There is no mention of tarragon in the recipe in the cook book, but I've gotten the idea from somewhere and now I think that tarragon is the soul of this soup. Of course you can use other herbs as well but for me tarragon specifically is a must. 

Kommentit

Suositut tekstit