Arepat/Arepas




Eilinen päivä vierähti työhuoneella mutta tänään sunnuntaina pyhitin lepopäivän, enkä ole koskenut tietokoneeseen kuin viihdemielessä. Päätin myös kokeilla jotain uutta, kun kerran oli hieman vapaata aikaa.

Ostin Hämeentien ViiVoanista taannoin vahingossa maissijauhoja vaikka tarkoitus oli ostaa maissitärkkelystä. P.A.M.- merkkisen maissijauhepussin kylkeen oli painettu ohje leivälle ja päätinkin kokeilla valmistaa leipää joskus, kun olisi sopiva hetki ja nyt se hetki siis tuli. Olin kyllä säilyttänyt pussinkin, vaikka kaadoin jauhot lasisiin säiliöpurkkeihin ja muistin jopa, minne sen olin laittanut. Nyt ei pussia ja leipäohjetta kuitenkaan löytynyt (Samppa on mahdollisesti vaikka heittänyt sen roskiin, kun ei ole tajunnut että se on tarpeellinen eikä mikään roska...). Käännyin siis Internetin puoleen ja johan alkoi löytyä infoa!

Harina P.A.M. jauho on Venezuelalaista esikypsennettyä maissijauhoa, johon lisätään vain vesi ja suola. Perinteisesti taikinasta on valmistettu arepoja, pieniä pyöreitä lettusia, jotka taitavat olla yksi venezuelalaisen keittiön peruspilareista. Arepoja voidaan syödä pelkästään voin kanssa mutta lista mahdollisista muista täytteistä on pitkä, aina avokadosta possunkorvapaloihin. Hassua, miten yhtenä hetkenä ei tiedä jostain asiasta yhtikäs mitään ja parin nettihaun jälkeen on aivan tolkuttoman paljon viisaampi!

Löysin hyvän Venezuelalaista ruokaa käsittelevän blogin osoitteesta http://venezuelanfoodanddrinks.blogspot.fi/. Blogin kirjoittaja on englantilainen toimittaja Russell Maddicks, joka on itse asunut monta vuotta Venezuelassa, joten hänellä on hyvä tuntuma aiheeseen. Kun blogia selaili, oli siellä paljon muutakin kiinnostavaa mutta nyt päätin siis keskittyä arepoihin.

AREPOT

7,5 dl Harina P.A.M. maissijauhoja
7,5 dl vettä
ripaus suolaa

Sekoita jauhot ja suola hyvin suuressa kulhossa. Lisää vesi pikku hiljaa ja vaivaa taikinaa hyvin. Taikina on oikeanlaista, kun siitä muotoiltua helposti suuren pallon niin, että pallo ei murru. Jos taikina tarttuu liikaa käsiin, se on liian kosteaa ja silloin pitää lisätä hieman jauhoja. Jos taikina taas mustuu vaivatessa, pitää siihen lisätä vettä.

Muotoile taikinasta pyöreitä läpysköitä, jotka ovat halkaisijaltaan n. 8-10 cm. Muotoilun tulee muistuttaa Ufoa. Tästä taikinasta sain aikaiseksi 14 Ufoa mutta taisin tehdä omistani hieman liian pieniä. Ja mahdollisesti hieman liian pulleitakin.




Seuraavaksi arepoille annetaan "kasvot", eli ne paistetaan pannulla öljyssä kunne pinta saa kullanruskeaa väriä ja rapeutta. Tähän paistamiseen menee ehkä noin kymmenen minuuttia, eli viisi minuuttia per puoli.


Joillani arepoilla oli enemmän "kasvoa" kuin toisilla...

Sillä aikaa kun läpysköjä paistetaan, laitetaan uuni lämpeämään 250 asteeseen. Kun arepot on paistettu ja uuni on lämmennyt, laitetaan maissikakkuset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, uunin lämpötila lasketaan 200 asteeseen ja arepot saavat paistua uunissa 20-30 min.



Arepot olivat juuri sen näköisiä, kuin netissä olevissa kuvissa. Mutta, mutta... Ei tainnut tämä nyt mennä kuitenkaan ihan putkeen. Kakkuset olivat todella painavia, mikä ei koskaan ole hyvä merkki leivän ollessa kyseessä. Alkuperäisessä ohjeessa sanottiin, että arepoon tehdään reunaan viilto ja avataan niin, että kakkusesta muodostuu tasku täytteille. Vähän kuin pita-leipä. No ei kyllä onnistunut ainakaan näiden omien tekeleitteni kanssa. Blogissa luki, että arepot ovat "crunchy on the outside but soft and fluffy on the inside". Juu, ei. Lueskelin lisää blogia ja etenkin kommentteja arepoista. Eräskin nainen oli kokeillut tehdä arepoja ja hänen kakkuset olivat olleet "gummy", eli tahmaisia. Juuri tällä sanalla voisi kuvata näitä arepoja, joita itse tein. Ja ehkä sanalla "kumimainen" myös. "Fluffy"! Miten ihmeessä jostain voi tulla "fluffy" jos taikinassa ei ole mitään nostatetta!?

No, onneksi en nyt taas sitten nakannut koko arepo- satsia roskiin, koska Samppa tykkäsi kakkusista tosi paljon! Nyt sitten menen keittiöön pilkkomaan viikonlopulta yli jäänyttä grillattua kanaa suikaleiksi, jotta voimme syödä iltapalaksi kanatäytteisiä maissikakkusia. Russell Maddicksin blogista luin juuri, että yksi arepojen täytevaihtoehto onkin kanaa, avokadoa, majoneesia ja herneitä. Meiltä löytyisi nyt kaapista kahta näistä neljästä aineksesta, eli kana ja majoneesia. Iltapalan aika siis!




Nopeasti vielä sen verran aiheesta, että en jätä tätä tähän. Jos Harina P.A.M.- jauhoa kerran saa ViiVoanista, käyn ostamassa sitä lisää ja kokeilen tehdä arepoja niin kauan, että onnistun. Parastahan olisi tietenkin saada maistaa oikeita arepoja mutta Venetzuela on kaukana, enkä ainakaan nettihaun tuloksena saanut yhtään osumaa venezuelalaiselle ruoalle Suomessa.




I spent yesterday at my studio working but Sunday is now the day of rest and I haven't touches the computer for any other reason than entertainment. I also decided to try something new, as i had a bit of spare time.

I bought some corn four instead of corn starch by mistake a while back from ViiVoan on Hämeentie. The P.A.M. brand corn flour bag had the recipe for corn bread printed on it and I decided to try making the bread sometime when the time was right and now it was.  I had saved the bag even though I had put the flour in glass jars and I even remember where I had put the bag. But now the bag was nowhere to be found (Samppa has possibly thrown it away, not realizing it was important and not just trash...). Thus I turned to the World Wide Web and boy did I find information!

Harina P.A.M. flour is Venezuelan boiled corn flour. You just add water and salt. Traditionally arepos have been made from the dough. Arepos are small, round cakes which I guess are one of the cornerstones of Venezuelan cuisine. Arepos can be eaten with just butter but the list of possible other fillings is long, from avocados to snippets of pig´s ears in sauce. Funny how one minute you know absolutely nothing about something and after a few web searches you are so much wiser!

I found a good blog about Venezuelan food at 
http://venezuelanfoodanddrinks.blogspot.fi/. The writer is the English reporter Russell Maddicks, who has lived in Venezuela for several years, so he has a good feel for the subject. Looking through the blog I found lots of interesting things but now I decided to concentrate on the arepos. 

AREPOS

7,5 dl Harina P.A.M. corn flour
7,5 dl water
a dash of salt

Mix the salt and flour in a big bowl. Add water gradually and knead the dough well. The dough is just right when you can easily roll it in to a big ball without cracking. If the dough sticks to your hands too much, add flour. If the dough cracks, add water.

Make round patties out of the dough, about 8-10 cm in diameter. The shape is like a UFO. I got 14 UFOs from this batch of dough but they may have been a bit too small and also a bit too thick.

Next the arepos are given a "face" that is to say they are fried in oil in a pan until golden and crispy. This takes about 10 minutes, five minutes on each side.

While the cakes are being fried, heat the oven to 250 degrees. When the arepos are fried, the cakes are placed on a baking tray lined with baking paper, the oven is lowered to 200 degrees and the arepos are baked in the oven for 20-30 minutes.


The arepos looked exactly like the pictures in the blog. But, but... I don't think this turned out the way it should have. The little cakes were really heavy which is never a good thing where bread is concerned. In the original recipe it said that a small incision is made into the side of the cakes to form a pocket for the fillings. A bit like pita bread. Well, that certainly wasn't the case with my arepos. The blog said that arepos are "crunchy on the outside but soft and fluffy on the inside". Yeah...not! I read the blog some more, especially the comments. A lady had tried to make arepos too and her cakes had turned out "gummy". This word well describes my arepos too. "Fluffy"! How can something be "fluffy" if there is no leavening!? J

Well, luckily I didn't throw the whole batch of arepos in the trash, because Samppa liked the cakes very much! Now I'm off to the kitchen to shred some chicken left over from the weekend, so we can have chicken filled corn cakes a s an evening snack. I just read in Russell Maddicks' blog that one traditional arepo filling 

Kommentit

Suositut tekstit