Arepat/Arepas
Eilinen päivä vierähti
työhuoneella mutta tänään sunnuntaina pyhitin lepopäivän, enkä ole koskenut
tietokoneeseen kuin viihdemielessä. Päätin myös kokeilla jotain uutta, kun
kerran oli hieman vapaata aikaa.
Ostin Hämeentien
ViiVoanista taannoin vahingossa maissijauhoja vaikka tarkoitus oli ostaa
maissitärkkelystä. P.A.M.- merkkisen maissijauhepussin kylkeen oli painettu
ohje leivälle ja päätinkin kokeilla valmistaa leipää joskus, kun olisi sopiva
hetki ja nyt se hetki siis tuli. Olin kyllä säilyttänyt pussinkin, vaikka
kaadoin jauhot lasisiin säiliöpurkkeihin ja muistin jopa, minne sen olin
laittanut. Nyt ei pussia ja leipäohjetta kuitenkaan löytynyt (Samppa on
mahdollisesti vaikka heittänyt sen roskiin, kun ei ole tajunnut että se on
tarpeellinen eikä mikään roska...). Käännyin siis Internetin puoleen ja johan
alkoi löytyä infoa!
Harina P.A.M. jauho on Venezuelalaista
esikypsennettyä maissijauhoa, johon lisätään vain vesi ja suola. Perinteisesti
taikinasta on valmistettu arepoja, pieniä pyöreitä lettusia, jotka taitavat
olla yksi venezuelalaisen keittiön peruspilareista. Arepoja voidaan syödä
pelkästään voin kanssa mutta lista mahdollisista muista täytteistä on pitkä,
aina avokadosta possunkorvapaloihin. Hassua, miten yhtenä hetkenä ei tiedä
jostain asiasta yhtikäs mitään ja parin nettihaun jälkeen on aivan tolkuttoman
paljon viisaampi!
Löysin hyvän Venezuelalaista
ruokaa käsittelevän blogin osoitteesta http://venezuelanfoodanddrinks.blogspot.fi/.
Blogin kirjoittaja on englantilainen toimittaja Russell Maddicks, joka on itse
asunut monta vuotta Venezuelassa, joten hänellä on hyvä tuntuma aiheeseen. Kun
blogia selaili, oli siellä paljon muutakin kiinnostavaa mutta nyt päätin siis
keskittyä arepoihin.
AREPOT
7,5 dl Harina P.A.M.
maissijauhoja
7,5 dl vettä
ripaus suolaa
Sekoita jauhot ja suola
hyvin suuressa kulhossa. Lisää vesi pikku hiljaa ja vaivaa taikinaa hyvin.
Taikina on oikeanlaista, kun siitä muotoiltua helposti suuren pallon niin, että
pallo ei murru. Jos taikina tarttuu liikaa käsiin, se on liian kosteaa ja
silloin pitää lisätä hieman jauhoja. Jos taikina taas mustuu vaivatessa, pitää
siihen lisätä vettä.
Muotoile taikinasta
pyöreitä läpysköitä, jotka ovat halkaisijaltaan n. 8-10 cm. Muotoilun tulee
muistuttaa Ufoa. Tästä taikinasta sain aikaiseksi 14 Ufoa mutta taisin tehdä
omistani hieman liian pieniä. Ja mahdollisesti hieman liian pulleitakin.
Seuraavaksi arepoille annetaan "kasvot", eli ne paistetaan pannulla öljyssä kunne pinta saa kullanruskeaa väriä ja rapeutta. Tähän paistamiseen menee ehkä noin kymmenen minuuttia, eli viisi minuuttia per puoli.
Joillani arepoilla oli enemmän "kasvoa" kuin toisilla...
Sillä aikaa kun läpysköjä paistetaan, laitetaan uuni lämpeämään 250 asteeseen. Kun arepot on paistettu ja uuni on lämmennyt, laitetaan maissikakkuset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, uunin lämpötila lasketaan 200 asteeseen ja arepot saavat paistua uunissa 20-30 min.
Arepot olivat juuri sen näköisiä, kuin netissä olevissa kuvissa.
Mutta, mutta... Ei tainnut tämä nyt mennä kuitenkaan ihan putkeen. Kakkuset
olivat todella painavia, mikä ei koskaan ole hyvä
merkki leivän ollessa kyseessä. Alkuperäisessä ohjeessa sanottiin, että arepoon
tehdään reunaan viilto ja avataan niin, että kakkusesta muodostuu tasku
täytteille. Vähän kuin pita-leipä. No ei kyllä onnistunut ainakaan näiden omien
tekeleitteni kanssa. Blogissa luki, että arepot ovat "crunchy on the outside but soft and fluffy on the
inside". Juu, ei. Lueskelin lisää blogia ja etenkin kommentteja
arepoista. Eräskin nainen oli kokeillut tehdä arepoja ja hänen kakkuset olivat
olleet "gummy", eli tahmaisia. Juuri tällä sanalla voisi kuvata näitä
arepoja, joita itse tein. Ja ehkä sanalla "kumimainen" myös.
"Fluffy"! Miten ihmeessä jostain voi tulla "fluffy" jos
taikinassa ei ole mitään nostatetta!?
No, onneksi en nyt taas sitten nakannut koko arepo- satsia roskiin, koska Samppa tykkäsi kakkusista tosi paljon! Nyt sitten menen keittiöön pilkkomaan viikonlopulta yli jäänyttä grillattua kanaa suikaleiksi, jotta voimme syödä iltapalaksi kanatäytteisiä maissikakkusia. Russell Maddicksin blogista luin juuri, että yksi arepojen täytevaihtoehto onkin kanaa, avokadoa, majoneesia ja herneitä. Meiltä löytyisi nyt kaapista kahta näistä neljästä aineksesta, eli kana ja majoneesia. Iltapalan aika siis!
Nopeasti vielä sen verran aiheesta, että en jätä tätä tähän. Jos Harina P.A.M.- jauhoa kerran saa ViiVoanista, käyn ostamassa sitä lisää ja kokeilen tehdä arepoja niin kauan, että onnistun. Parastahan olisi tietenkin saada maistaa oikeita arepoja mutta Venetzuela on kaukana, enkä ainakaan nettihaun tuloksena saanut yhtään osumaa venezuelalaiselle ruoalle Suomessa.
I spent yesterday
at my studio working but Sunday is now the day of rest and I haven't touches
the computer for any other reason than entertainment. I also decided to try
something new, as i had a bit of spare time.
I bought some corn four instead of corn starch by mistake a while back from ViiVoan on Hämeentie. The P.A.M. brand corn flour bag had the recipe for corn bread printed on it and I decided to try making the bread sometime when the time was right and now it was. I had saved the bag even though I had put the flour in glass jars and I even remember where I had put the bag. But now the bag was nowhere to be found (Samppa has possibly thrown it away, not realizing it was important and not just trash...). Thus I turned to the World Wide Web and boy did I find information!
Harina P.A.M. flour is Venezuelan boiled corn flour. You just add water and salt. Traditionally arepos have been made from the dough. Arepos are small, round cakes which I guess are one of the cornerstones of Venezuelan cuisine. Arepos can be eaten with just butter but the list of possible other fillings is long, from avocados to snippets of pig´s ears in sauce. Funny how one minute you know absolutely nothing about something and after a few web searches you are so much wiser!
I found a good blog about Venezuelan food at http://venezuelanfoodanddrinks.blogspot.fi/. The writer is the English reporter Russell Maddicks, who has lived in Venezuela for several years, so he has a good feel for the subject. Looking through the blog I found lots of interesting things but now I decided to concentrate on the arepos.
AREPOS
7,5 dl Harina
P.A.M. corn flour
7,5 dl water
a dash of salt
Mix the salt and flour in a big
bowl. Add water gradually and knead the dough well. The dough is just right
when you can easily roll it in to a big ball without cracking. If the dough
sticks to your hands too much, add flour. If the dough cracks, add water.
Make round patties out of the
dough, about 8-10 cm in diameter. The shape is like a UFO. I got 14 UFOs from
this batch of dough but they may have been a bit too small and also a bit too
thick.
Next the arepos are given a
"face" that is to say they are fried in oil in a pan until golden and
crispy. This takes about 10 minutes, five minutes on each side.
While the cakes are being fried,
heat the oven to 250 degrees. When the arepos are fried, the cakes are placed
on a baking tray lined with baking paper, the oven is lowered to 200 degrees
and the arepos are baked in the oven for 20-30 minutes.
The arepos looked
exactly like the pictures in the blog. But, but... I don't think this turned
out the way it should have. The little cakes were really heavy which is never a good
thing where bread is concerned. In the original recipe it said that a small incision
is made into the side of the cakes to form a pocket for the fillings. A bit
like pita bread. Well, that certainly wasn't the case with my arepos. The blog
said that arepos are "crunchy
on the outside but soft and fluffy on the inside". Yeah...not! I read the
blog some more, especially the comments. A lady had tried to make arepos too
and her cakes had turned out "gummy". This word well describes my
arepos too. "Fluffy"! How can something be "fluffy" if
there is no leavening!? J
Well, luckily I didn't throw the whole batch of arepos in the trash, because Samppa liked the cakes very much! Now I'm off to the kitchen to shred some chicken left over from the weekend, so we can have chicken filled corn cakes a s an evening snack. I just read in Russell Maddicks' blog that one traditional arepo filling
Kommentit
Lähetä kommentti