Salmiakki-vadelmakakku/Saltyliquoirice and raspberry cake
Nyt on kyllä vierähtänyt aikaa viimeisestä blogipostauksesta. Yli vuosi! Nyt tuli kuitenkin kehiteltyä ihan uusi kakkumaku ja kun kakun tilaajakin vielä kehui kakkua maasta taivaaseen, oli aika jälleen tarttua toimeen ja kirjata uusi resepti ylös. En olekaan missään vaiheessa aikonut lopettaa blogin kirjoittamista. Yhteen päivään ja sitä kautta yhteen viikkoon mahtuu vain niin kovasti tapahtumaa, että blogi on jäänyt taka-alalle. Totta kuitenkin on se, että monet hyvät reseptit ovat jääneet unholaan, koska en ole kirjannut niitä tänne blogiin, joka samalla toimii omana reseptiarkistonani.
Teemakakut eivät ole vahvin puoleni. En viitsi edes puhua fantasiakakuista, kun omat kakkuni ovat kyseessä. Se loukkaisi upeiden fantasiakakkujen tekijöitä. Mutta jos joku esittää minulle toiveen teemakakusta esim. lapsen syntymäpäiville, otan haasteen kyllä vastaan ja yritän parhaani. Liivatetta sisältävien kakkujen haasteena on juuri se, että kakki sokerista valmistetut koristeet alkavat sulaa juuri sillä sekunilla, kun ne kakun pinnalle asettelee. Kaikki sokeria sisältävät koristeet pitää "sinetöidä" suklaalla tai candy meltsilla, jotta sulamista ei tapahdu. Ideaalisti KAIKKI koristeet olisivat suklaasta tai candy meltseistä tehtyjä mutta käytännössä taidot eivät vain siihen riitä.
Nyt oli siis toiveena Darth Vader- aiheinen kakku, jossa olisi makuna salmiakkia ja vadelmaa. Olen tehnyt aiemmin salmiakki-suklaakakkuja, joten sinänsä salmiakin yhdistäminen johonkin muuhun makuun ei tuntunut ongelmalta. Enemmänkin Darth Vaderin muotoileminen kakun koristeeksi askarrutti. Mutta siitä hieman myöhemmin. Tässä ensin resepti.
Samiakki-vadelmakakku
16-18 palaa
pohja:
200g digestive-keksejä
2 rkl Tyrkisk Peber crushia
75g voita
Murskaa kaurakeksit hienoksi muruksi ja sekoita joukkoon Tyrkisk Peber crush. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohja leivinpaperilla ja öljyä vuoan reunat kevyesti talouspaperin avulla. Painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.
Vadelmahilloke:
500 g pakastevadelmia
1,5 dl sokeria
Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kiehauta. Keitä miedolla lämmöllä 15 min ja soseuta. Painele siivilän läpi poistaakesi siemnet. Jäähdytä hilloke.
TÄYTE:
1. kerros
0,5 dl sokeria
2 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
150 g vadelmatuorejuustoa (Viola)
1,5 dl vadelmahilloketta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl kuohukermaa
5 liivatelehteä
2. kerros
0,5 dl sokeria
2 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
150 g vadelmatuorejuustoa (Viola)
0,5 dl vadelmahilloketta
1 dl salmiakkimixeriä (Haganol)
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl kuohukermaa
5 liivatelehteä
loraus mustaa, nestemäistä elintarvikeväriä sen verran, että haluttu harmaan sävy saavutetaan
valmista jokainen kerros seuraavasti:
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja kerroksesta riippuen vadelmahillokehilloke tai hilloke ja salmiakkimixeri sekä vaniljasokeri. Lisää elintarvikeväri 2. kerroksien tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Kuumenna tilkka vadelmamehua kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Laita vuoka taas jääkaappiin. Kaada eri kerrokset vuokaan päällekkäin. Edellinen kerros saa hyytyä noin tunnin tai kunnes tuorejuustomassa on kiinteän tuntuista.
kiille:
2 dl vadelmamehua
2 dl salmiakkimixeriä
5 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan vähintään 5 minuutiksi. Sekoita vadelmamehu ja salmiakkimixeri kulhossa. Kuumenna tilkka vadelmamehua kattilassa. Purista liivatteista liika vesi ja sulata kuumaan vadelmamehuun. Lisää vadelma-salmiakkiseokseen ja sekoita. Laita kattila jääkylmään vesihauteeseen ja jäähdytä kiille, kunnes se muuttuu hieman siirappimaiseksi. Lusikoi kiille varovaisesti kakun täyteen päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.
Itse kakku onnistu yli odotusten. Aika hauskannäköistä ja sileää jälkeä tuli. Harmaa väri toisessa kerroksessa vähän arvelutti mutta sekin näytti ihan hyvältä. Tuli vähän mieleen salmiakkujauho. Mausta en oikein osannut sanoa, vaikka maistelin toki täytettä samalla, kun sitä valmistin. Silti lopputuloksesta ei aina voi olla varma ja valmista kakkua ei oikein käy maistaminen, joten pitää aina vain toivoa parasta.
Dart Vader tehtiin lopulta mustasta sokerimassasta valkosuklaa-alustalle. Kokeilin ensin candy melts- alusta tekemistä ja se meni ihan kauheasi päin mäntyä. Siis candy meltsiä ei kyllä voi pursottaa! Tai ainakaan minä en osaa. Suklaapursotuksista tulee sentään aika sileitä, kun candy melts pulppuaa pursotinpussista pieninä klöntteinä. Lopulta pursotin vielä hahmon kasvot valkosuklaalla suoraan sokerimassan päälle. Painajaismaista. Kun alan miettiäkin pursottamista, alkavat kädet täristä! Mutta jotenkin urakka saatiin tehtyä ja Darth Vader asetettua kakun tummalle pinnalle pienten valkosuklaarakeiden keskelle. Tavoitteena tähdet ja avaruus... En tiedä, välittyikö tämä kenellekkään!
Iloinen asia tämän kakun kohdalla on se, että kakun tilaaja oli todella tyytyväinen kakkuun ja kiitti kovasti jälkikäteen. Etenkin maku oli ollut mielettömän hyvä. Tämähän on aina minulle pääasia. Kakkujen ulkonäkö on toki iso osa tätä koko Cakewalk- juttua mutta jos maku ei kakussa ole kohdillaan, ei koko kakulla ole mitään virkaa! Ilahduin siis niin positiivisesta palautteesta, että intouduin oikein tekemään blogipostauksen vuoden tauon jälkeen!
It has truly been a long time, since I put anything up on the blog. Over a year! Now however I created a new cake flavor and as the person I made it for really liked it too, it was time again to take action and write down a new recipe. It has never been my intention to stop writing this blog. It's just that there is just so much you can manage in on day or indeed in one week, that the blog has been on hold for a while. The fact is, that many a good recipe has been forgotten, because I haven't posted them in the blog, which also doubles as my personal recipe archive.
200g digestive-keksejä
2 rkl Tyrkisk Peber crushia
75g voita
Murskaa kaurakeksit hienoksi muruksi ja sekoita joukkoon Tyrkisk Peber crush. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohja leivinpaperilla ja öljyä vuoan reunat kevyesti talouspaperin avulla. Painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.
Vadelmahilloke:
500 g pakastevadelmia
1,5 dl sokeria
Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kiehauta. Keitä miedolla lämmöllä 15 min ja soseuta. Painele siivilän läpi poistaakesi siemnet. Jäähdytä hilloke.
TÄYTE:
1. kerros
0,5 dl sokeria
2 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
150 g vadelmatuorejuustoa (Viola)
1,5 dl vadelmahilloketta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl kuohukermaa
5 liivatelehteä
2. kerros
0,5 dl sokeria
2 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
150 g vadelmatuorejuustoa (Viola)
0,5 dl vadelmahilloketta
1 dl salmiakkimixeriä (Haganol)
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl kuohukermaa
5 liivatelehteä
loraus mustaa, nestemäistä elintarvikeväriä sen verran, että haluttu harmaan sävy saavutetaan
valmista jokainen kerros seuraavasti:
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja kerroksesta riippuen vadelmahillokehilloke tai hilloke ja salmiakkimixeri sekä vaniljasokeri. Lisää elintarvikeväri 2. kerroksien tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Kuumenna tilkka vadelmamehua kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Laita vuoka taas jääkaappiin. Kaada eri kerrokset vuokaan päällekkäin. Edellinen kerros saa hyytyä noin tunnin tai kunnes tuorejuustomassa on kiinteän tuntuista.
kiille:
2 dl vadelmamehua
2 dl salmiakkimixeriä
5 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan vähintään 5 minuutiksi. Sekoita vadelmamehu ja salmiakkimixeri kulhossa. Kuumenna tilkka vadelmamehua kattilassa. Purista liivatteista liika vesi ja sulata kuumaan vadelmamehuun. Lisää vadelma-salmiakkiseokseen ja sekoita. Laita kattila jääkylmään vesihauteeseen ja jäähdytä kiille, kunnes se muuttuu hieman siirappimaiseksi. Lusikoi kiille varovaisesti kakun täyteen päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.
Itse kakku onnistu yli odotusten. Aika hauskannäköistä ja sileää jälkeä tuli. Harmaa väri toisessa kerroksessa vähän arvelutti mutta sekin näytti ihan hyvältä. Tuli vähän mieleen salmiakkujauho. Mausta en oikein osannut sanoa, vaikka maistelin toki täytettä samalla, kun sitä valmistin. Silti lopputuloksesta ei aina voi olla varma ja valmista kakkua ei oikein käy maistaminen, joten pitää aina vain toivoa parasta.
Dart Vader tehtiin lopulta mustasta sokerimassasta valkosuklaa-alustalle. Kokeilin ensin candy melts- alusta tekemistä ja se meni ihan kauheasi päin mäntyä. Siis candy meltsiä ei kyllä voi pursottaa! Tai ainakaan minä en osaa. Suklaapursotuksista tulee sentään aika sileitä, kun candy melts pulppuaa pursotinpussista pieninä klöntteinä. Lopulta pursotin vielä hahmon kasvot valkosuklaalla suoraan sokerimassan päälle. Painajaismaista. Kun alan miettiäkin pursottamista, alkavat kädet täristä! Mutta jotenkin urakka saatiin tehtyä ja Darth Vader asetettua kakun tummalle pinnalle pienten valkosuklaarakeiden keskelle. Tavoitteena tähdet ja avaruus... En tiedä, välittyikö tämä kenellekkään!
Iloinen asia tämän kakun kohdalla on se, että kakun tilaaja oli todella tyytyväinen kakkuun ja kiitti kovasti jälkikäteen. Etenkin maku oli ollut mielettömän hyvä. Tämähän on aina minulle pääasia. Kakkujen ulkonäkö on toki iso osa tätä koko Cakewalk- juttua mutta jos maku ei kakussa ole kohdillaan, ei koko kakulla ole mitään virkaa! Ilahduin siis niin positiivisesta palautteesta, että intouduin oikein tekemään blogipostauksen vuoden tauon jälkeen!
It has truly been a long time, since I put anything up on the blog. Over a year! Now however I created a new cake flavor and as the person I made it for really liked it too, it was time again to take action and write down a new recipe. It has never been my intention to stop writing this blog. It's just that there is just so much you can manage in on day or indeed in one week, that the blog has been on hold for a while. The fact is, that many a good recipe has been forgotten, because I haven't posted them in the blog, which also doubles as my personal recipe archive.
Now I was asked to make a salty licorice and raspberry Darth Vader theme cake I've made salty licorice and chocolate cakes before, so combining salty licorice with another flavor was not the problem. I was more concerned about how I would manage to make the Darth Vader figure. But more about that later. Here is the recipe first.
Salty licorice and raspberry cheesecake
serves 16-18
base:
200 g digestive biscuits
2 tbsp Tyrkisk Peber crush
75 g butter
Crush the biscuits finely and add the Turkisk Peber crush. Melt the butter in the microwave and combine with the crushed cookies mixing well. Line the bottom of a spring-form cake tin (26 cm in diameter) with baking paper and oil the sides lightly with the aid of kitchen paper. Press the cookie-butter mixture firmly in to the bottom of the tin. Place the pan in the fridge and make the filling.
Raspberry compote:
500 g frozen raspberries
1,5 dl sugar
Measure all the ingredients in a saucepan and bring to the boil. let simmer for 15 minutes. Blend and press through a sieve to remove seeds. Let cool.
layer 1
0,5 dl sugar
2 eggs, the yolks and the whites separated (use pasteurized if available)
150 g raspberry cream cheese (Viola)
1,5 dl raspberry compote
2 tsp vanilla sugar
1,5 dl whipping cream
5 sheets of gelatin
layer 2
0,5 dl sugar
2 eggs, the yolks and the whites separated (use pasteurized if available)
150 g plain cream cheese (Philadelphia)
0,5 dl raspberry compote
1 dl salty licorice mixer (Haganol)
2 tsp vanilla sugar
1,5 dl whipping cream
5 sheets of gelatin
a good dollop or black, fluid food coloring to achieve the desired shade of grey
prepare all the layers in the same way:
Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5 minutes. Whisk the egg yolks and sugar together to form a light foam. Add the vanilla sugar and mix well. Add the cream cheese and, depending on the layer, the raspberry compote or both compote and mixer. Add the food coloring to layers 2 and mix well. Heat a dash of raspberry juice, squeeze the excess water from the gelatin leaves and melt them in the hot juice. Add the gelatin mixture to the filling and mix well. Add the whipped cream and egg whites to the cream cheese mixture in turns, firs the cream then the egg whites. Add the cream and egg whites carefully "folding" them into the mixture with a spatula so that the mixture stays fluffy. Pour the filling into the spring-form tin on top of the cookie base. Lightly tap the tin against the work counter to make the surface even ( you can also even out the surface with a silicone spatula ). Put the tin in the fridge again. Pour the different layers in the tin one on top of the other. The previous layer should set for about an hour or until firm before pouring on the next layer.
glaze:
2 dl raspberry juice
2 dl salty licorice mixer (Haganol)
5 sheets of gelatin
Soak the sheets of gelatin in cold water for at least 5 minutes. Mix the raspberry juice and salty licorice mixer in a bowl. Heat a drop of raspberry juice in a saucepan. Squeeze the excess water from the gelatin leaves and melt into the hot juice. Add to the raspberry juice and salty licorice mixture and stir. Put the bowl in a bath of cold water and cool the glaze until it is of a syrupy consistency. Spoon the glaze on top of the filling and let the cake set in the fridge over night.
The cake itself turned out better than I could have ever imagined. It looked quite nice and the sides very very smooth. I wasn't really sure about the grey color of the second layer but even that looked okay. It reminded me of salty licorice powder. I couldn't really tell what the cake tasted like, even though I did keep tasting the filling as I was making it. Still, you can't be quite sure about the end result and you can't really taste the cake when it's done, so one can only hope for the best.
In the end I made Darth Vader from black fondant on a white chocolate base. First I tried making a candy malts base but that went horribly wrong! You just cant pipe candy melts! Or at least I don't know how to do it. Chocolate piping turns out fairly smooth but candy melts come out in lumps. Finaly I made the facial outlines with white chocolate piping straight on to the fondant,. What a nighmare! My hands start shaking even at the thought of piping something! But somehow I managed to get it done and placed the figure on the cake, surrounded by small white chocolate chips. I was going for the stars in space- effect... Don't know if anyone got that!
The happy thing with this cake was, that the person I made the cake for was really satisfied with it and thanked me afterwards wholeheartedly. The taste especially had been super good. This is the main point for me. The appearance of the cakes is of course an important part of this whole Cakewalk thing but if the taste is not right, there is no point to it! I was so overjoyed with the positive feedback, that I was inspired to posti in my blog after a whole year!
200 g digestive biscuits
2 tbsp Tyrkisk Peber crush
75 g butter
Crush the biscuits finely and add the Turkisk Peber crush. Melt the butter in the microwave and combine with the crushed cookies mixing well. Line the bottom of a spring-form cake tin (26 cm in diameter) with baking paper and oil the sides lightly with the aid of kitchen paper. Press the cookie-butter mixture firmly in to the bottom of the tin. Place the pan in the fridge and make the filling.
Raspberry compote:
500 g frozen raspberries
1,5 dl sugar
Measure all the ingredients in a saucepan and bring to the boil. let simmer for 15 minutes. Blend and press through a sieve to remove seeds. Let cool.
layer 1
0,5 dl sugar
2 eggs, the yolks and the whites separated (use pasteurized if available)
150 g raspberry cream cheese (Viola)
1,5 dl raspberry compote
2 tsp vanilla sugar
1,5 dl whipping cream
5 sheets of gelatin
layer 2
0,5 dl sugar
2 eggs, the yolks and the whites separated (use pasteurized if available)
150 g plain cream cheese (Philadelphia)
0,5 dl raspberry compote
1 dl salty licorice mixer (Haganol)
2 tsp vanilla sugar
1,5 dl whipping cream
5 sheets of gelatin
a good dollop or black, fluid food coloring to achieve the desired shade of grey
prepare all the layers in the same way:
Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5 minutes. Whisk the egg yolks and sugar together to form a light foam. Add the vanilla sugar and mix well. Add the cream cheese and, depending on the layer, the raspberry compote or both compote and mixer. Add the food coloring to layers 2 and mix well. Heat a dash of raspberry juice, squeeze the excess water from the gelatin leaves and melt them in the hot juice. Add the gelatin mixture to the filling and mix well. Add the whipped cream and egg whites to the cream cheese mixture in turns, firs the cream then the egg whites. Add the cream and egg whites carefully "folding" them into the mixture with a spatula so that the mixture stays fluffy. Pour the filling into the spring-form tin on top of the cookie base. Lightly tap the tin against the work counter to make the surface even ( you can also even out the surface with a silicone spatula ). Put the tin in the fridge again. Pour the different layers in the tin one on top of the other. The previous layer should set for about an hour or until firm before pouring on the next layer.
glaze:
2 dl raspberry juice
2 dl salty licorice mixer (Haganol)
5 sheets of gelatin
Soak the sheets of gelatin in cold water for at least 5 minutes. Mix the raspberry juice and salty licorice mixer in a bowl. Heat a drop of raspberry juice in a saucepan. Squeeze the excess water from the gelatin leaves and melt into the hot juice. Add to the raspberry juice and salty licorice mixture and stir. Put the bowl in a bath of cold water and cool the glaze until it is of a syrupy consistency. Spoon the glaze on top of the filling and let the cake set in the fridge over night.
The cake itself turned out better than I could have ever imagined. It looked quite nice and the sides very very smooth. I wasn't really sure about the grey color of the second layer but even that looked okay. It reminded me of salty licorice powder. I couldn't really tell what the cake tasted like, even though I did keep tasting the filling as I was making it. Still, you can't be quite sure about the end result and you can't really taste the cake when it's done, so one can only hope for the best.
In the end I made Darth Vader from black fondant on a white chocolate base. First I tried making a candy malts base but that went horribly wrong! You just cant pipe candy melts! Or at least I don't know how to do it. Chocolate piping turns out fairly smooth but candy melts come out in lumps. Finaly I made the facial outlines with white chocolate piping straight on to the fondant,. What a nighmare! My hands start shaking even at the thought of piping something! But somehow I managed to get it done and placed the figure on the cake, surrounded by small white chocolate chips. I was going for the stars in space- effect... Don't know if anyone got that!
The happy thing with this cake was, that the person I made the cake for was really satisfied with it and thanked me afterwards wholeheartedly. The taste especially had been super good. This is the main point for me. The appearance of the cakes is of course an important part of this whole Cakewalk thing but if the taste is not right, there is no point to it! I was so overjoyed with the positive feedback, that I was inspired to posti in my blog after a whole year!
Hei, voisiko sinulta tilata tuotteita? Blogissa ei ole yhteystietojasi
VastaaPoista